1.Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję: JBL CristalProfi e900, akwarium 100x40x50, pokrywa 2x30W, grzałka Tetra HT150 (temperatura w domu w zimie 26°C, teraz więcej) oraz filtr Hagen Elite Crystal Flo 80 (nowy, zastanawiam się czy go sprzedać i zakupić FZN-2/3 jako mechanika i zaoszczędzić na coś innego, czy podłączyć dwa filtry kubełkowe?)
Coś powinienem jeszcze dokupić? Co myślicie o takim zbiorniku? Nie będzie za mały (chodzi mi o to, że podobno paletki brudzą bardzo, a są delikatne na wszystkie "złe" związki...).
2.Testy z tego co wyczytałem do podstawa, mają być kropelkowe. Czy zestaw zoolek aquaset 1 będzie odpowiedni?
3.Podłoże - w obecnym zbiorniku mam JBL Manado 25L, mam też do dyspozycji 30kg białego piasku kwarcowego. Wydaje mi się, że lepsze będzie manado z tego względu, że rośliny lepiej się ukorzeniają, nie odbija światła tak jak piasek i biologicznie chyba będzie lepiej (kiedyś miałem malawi, po zlikwidowaniu gdy wyjąłem piach było czuć tak jakby kwasem siarkowodorowym..) Które podłoże lepiej zastosować?
4.Moja obecna obsada to 6x skalar (młode osobniki), bystrzyki i kiryski. Docelowo chciałbym mieć 4-5 paletek + kiryski. Da radę tak zrobić?
5.Jak mi napiszecie jakie rzeczy powinienem kupic, zapewne będę zamawiał przez allegro.
Na allegro pokarmy są znacznie taniej niż w sklepach w okolicy, więc jedną paczką bym kupił i jakąś rzecz i pokarmy. Powiedzcie mi czy taki zestaw jedzenia dla nowych podopiecznych byłby dobry.. Pokarmy firmy Tropical: Astacalor, Regular, D-Vital, Cichild Gran, D-allio + JBL Novo Malawi (36% spirulina) + robaki 2 raz yw tygodniu - codziennie inne jedzenie.