Dyskowce fascynowały mnie od zawsze. Jednak nigdy nie pozwoliły mi na nie warunki, czy to finansowe czy też objętościowe ( 240L )... troszkę mało :/ ...
Ale do rzeczy

W związku z tym chciałbym zadać doświadczonym kolegom kilka pytań:
W akwarium pragnę odtworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych dla Dyskowców. Piasek, korzenie, sporadycznie jakaś roślina ( kryptokoryna szerokolistna lub karbowana ) ta druga ładnie rozkłada liście na powierzchni oraz nie zbyt nasycone oświetlenie.
Pytania:
1. Piasek biały czy naturalny żółtawy?? A może pozostać przy żwirku około 6-7 mm
2. Czy w miejscach gdzie posadzę rośliny ( nie więcej niż 2 - 3 miejsca) mogę na dno dać zwykłą ziemię ogrodniczą przysypać ją piaskiem czy raczej tylko sam piasek?? A może jeśli to ma być bioto, to może zrezygnować z roślin całkowicie??
3. Filtracja: w planach mam 2 x JBL e901 GL czy to wystarczy na 576L, czy może lepiej zapodać 2 x JBL e1501 GL. Dlaczego się zastanawiam? e901 to 11W czyli dwa wezmą tylko 22W a dwa e1501 40W ( zdecydowałem się na JBL ze względu na cichą pracę i gwarancję)
4. Ile sztuk ryb?? Planuję 9-11 czy to nie za dużo?? Dodam że nie planuje żadnych innych mieszkańców w akwarium. No chyba że kilka małych kirysów lub zbrojników niebieskich ale raczej nie. Chyba że doradzicie mi coś innego, głównie chodzi o czyszczenie dna.
5. Wracając do podłoża. Jak nie dopuścić do pojawienia się zielonego nalotu glonów na piasku. Znajomy miał pyszczaki i jego biały piasek szybko zmienił się w zielony. Czy lampa UV rozwiąże problem??
W tej chwili to wszystko ale na pewno będzie więcej pytań.
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi, i pozdrawiam wszystkich miłośników Dyskowców!!