Na stoiskach ogrodniczych w każdym dużym markecie typu OBI, Castorama, DHO, Tesco itp. znajdziesz duży wybór wężyków ślicznych i tanichAna pisze:........Fakt Ro nie dałam, błacha przyczyna nie mogłam kupić cieniutkiego wężyka nigdzie,......

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Pamiętaj że:Ana pisze:. Mam w domu kwas solny 35-38% cz.d.a. ale nie wiem jak go użyć (boję się eksperymentów z nim), może lepiej zbijać ph preparatami akwarystycznymi? Do jakiego poziomu wystarczy zejść?
.....Ja owe 5ml dałem dla przykładu, u Ciebie może to być 15ml lub 2ml, po prostu dolewaj troszkę kwasu co 24h i mierz ph, tak zaobserwujesz jak Twoja woda reaguje na kwas, a potem juz bedzie łatwiej. Przygotowując wodę do podmian będziesz już wiedzieć że ro-tyle, kran-tyle i kwasu-tyle, potem tylko sprawdzasz i w razie czego korygujesz dolewając jeszcze ciut kwasu(aby obniżyć ph) lub kranówki(by podnieść ph).Ana pisze: wlałam 5ml rozcieńczonego kwasu35%
Lepiej zawierzyc' menzurce, która powinna byc' "atestowanym narzędziem miarowym".Ana pisze:Odkryłam coś ciekawego, otóż odmierzając wodę w menzurce (zakupionej w POCHu, która ma skalę co 20ml do 100ml) i odmierzając wodę strzykawką ( z testów ph zooleka 5ml) wyszło mi 4 strzykawki po 5ml to 20ml wody, którą wlałam do menzurki , a w niej pokazało na skali 30ml? Ot taka ciekawostka, widocznie u różnych producentów ml to coś innego. W każdym razie zawierzyłam strzykawce i wlałam 5ml rozcieńczonego kwasu35% z wodą RO ( stosunku 1:3) do akwarium. Jutro wieczorkiem zobaczę na ile coś zmieni.
Z reguły przygotowujemy kilkadziesiąt lub kilkaset litrów wody. Błąd wynikający z "wybrzuszonego tłoczka" czy "szyjki nasadowej igły" nie ma żadnego znaczenia. Co te 5 kropel zmieni ? Większy błąd popełniamy w odmierzaniu ilości kwasu niż mogłoby to wynikać z niedokładności użytego naczynia.wiesiek pisze: Strzykawki "jednorazówki" są chyba nieco mniej dokładne ( a to wybrzuszony tłoczek, a to szyjka nasadowa igły)
Też tak myślę, ale zdziwiłam się po prostu porównując te skale. Jeki napisał:.Co te 5 kropel zmieni ? Większy błąd popełniamy w odmierzaniu ilości kwasu niż mogłoby to wynikać z niedokładności użytego naczynia.
Widzisz jakie jest moje pojęcie o chemii wody.Ja owe 5ml dałem dla przykładu...
Nigdy w życiu !!Ana pisze: Czy jak ryby już by pływały to można lać rozcieńczony kwas prosto do akwarium( załóżmy te 5-10ml, w stosunku 1:3)?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości