Poczatek choroby???

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Gixxer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gixxer » 23 mar 2006, 09:57

Chodziło mi oczywiscie o przywry skrzelowe :D

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 23 mar 2006, 10:11

Wiesz miałem coś podobnego. Co kupiłem jakieś małe rybki to padały. Ja myślę, że w sklepie w Gorlicach mają jaką chorobę (Dom Rzemiosła), bo powtórzyło się to kilka razy. Z tym że u mnie nie przeniosła sie ta choroba na paletki. Nie jestem znawcą, ale dałem tabletkę bactopór i sól akwarytstyczną. I odpukać mam spokój od dawna. Nie robię żadnych nowych zakupów bo sie boję. A co do małych ryb to dla dobra sprawy usuń je z akwarium, ja wzystkie które wyglądały na chore natychmiast wyrzucałem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gixxer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gixxer » 23 mar 2006, 10:21

Wszystko ok tylko problem w tym ze wiekszosc glonojadow akurat kupiłem w Nowym Saczu,a do tego miałem je grubo ponad poł roku.I to wszystko tak nagle sie dzieje.Został mi juz własciwie gibbiceps i plekostomus i dwa kiryski tak wiec za bardzo nie ma juz co zdychac.Paletki jak na razie swietnie.

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 23 mar 2006, 10:32

Myślę, że nie jest możliwe żeby choroba wzięła się z kosmosu. Musiałeś coś dokładać do akwarium. Mimo wszystko to usuń te pozostałe małe ryby, najprawdopodobniej są źródłem zakażenia. Paletki to duże ryby, mogą długo nie wykazywać objawów chorobowych. Radziłbym jednak żebyś zastosował profilaktycznie bactopór. To moja rada ale tu jest dużo lepszych specjalistów. Może poprą moją tezę lub zaproponuja coś innego.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”