Filt RO jak dziła?

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 06 maja 2007, 17:27

jociak pisze:
RO zbija pH o ok. 1 , wszystko zależy od tego co mamy w kranie.
Jeżeli w kranie masz Ph 7,5 to po RO będziesz miał 7.Jeżeli w kranie jest 8,5 Ph, po RO będzie 7. Nie będę się tu rozpisywał bardziej szczegółowo bo Prezes to ujął w swym wywodzie odpowiednio :wink:
Z całym szacunkiem dla Prezesa, ale u mnie się to nie sprawdza :!:
W akwarium mam pH 5,6-5,9.
Leję 80% osmozy i 20% przegotowanej kranówy. Woda z kranu (po odstaniu) ma 6,8.
Tak więc ta teoria nie do końca się sprawdza :P

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 18:08

Woda z RO zawsze ma podobne wartości tzn po opuszczeniu filtra pozostaje prawie samo H2O (90-98% oczyszczenia). Oczywiście zaraz po pobraniu takiej wody ma ona Ph 6. Dzieje się tak dlatego, że w wodzie owej rozpuszczony jest dwutlenek węgla. Po godzinie filtrowanie takiej wody (a nawet odstania) Ph dociera do 7. Nie wiem dlaczego u Ciebie z kranu leci kwaśna woda :shock: Szczerze mówiąc to się jeszcze z takim czymś nie spotakałem. Albo masz wadliwy test, albo masz coś w rurach, albo nie wiem :wink:

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 06 maja 2007, 18:18

Iwek_22 pisze:
Z całym szacunkiem dla Prezesa, ale u mnie się to nie sprawdza :!:
W akwarium mam pH 5,6-5,9.
Leję 80% osmozy i 20% przegotowanej kranówy. Woda z kranu (po odstaniu) ma 6,8.
Tak więc ta teoria nie do końca się sprawdza :P
Jak odpowiednio długo nie będziesz podmieniał wody to w akwarium doczekasz się nawet pH poniżej 4.
J-23

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 06 maja 2007, 18:24

Jak odpowiednio długo nie będziesz podmieniał wody to w akwarium doczekasz się nawet pH poniżej 4.
J-23
Nie za bardzo rozumiem :)
Wodę podmieniam co tydzień, a takie pH mam ustabilizowane ok. 4-5 miesięcy.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 06 maja 2007, 19:34

Iwek_22 pisze: Nie za bardzo rozumiem :)..
Hanss Ci usiłował przekazac telepatycznie, że jak wody nie będziesz podmieniał - przykładowo w akwa 100 litrowym z 6 dyskami, karmionymi jak swiniaki - regularnie a wstrzymasz się na 2-3 tygodnie to pH Ci tak właśnie spadnie.
Adam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 maja 2007, 19:42

misio_2008 pisze:Witam.
Moje parametry wodne są bardzo złe,dlatego zastanawiam się nad filtrem RO czy mi wczymś pomorze.Moje parametry:
pH = ok. 7.5 a 8.0
NO3 = ok. 40mg/l
Tww = ok. 8n
Two = ok. 18n
Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy filtr ro na coś mi się przyda.Proszę o doradzenie mi czy warto jest kupować filt ro.Czy jeżeli go zakupię to poprawię swoją wodę?
TAK, przyda Ci się. TAK warto. TAK poprawisz wodę.

Woda z poprawnie działającego i zainstalowanego filtra RO powinna mieć parametry: PH 7.0 NO3 0 TWW 0 TWO 0

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 06 maja 2007, 19:48

Moje parametry:
pH = ok. 7.5 a 8.0
NO3 = ok. 40mg/l
Tww = ok. 8n
Two = ok. 18n
mam parametry wody w kranie a mianowicie:
pH = 7.5 a 8.0
NO3 = ok. 20mg/l
Tww = ok. 14n
Two = ok. 19n
Nie sprawdzasz NO2, a jeśli masz powyżej 0 to sprawdzanie NO3 nie ma sensu, bo jest przekłamane wtedy.
Testy na NO3 wskazują poprawnie poziom tylko przy zerowym NO2, sprawdź jakie masz.
W Twoim przypadku filtr RO jest wielce wskazany dla zdrowia paletek.
Dolewki wody z RO zdecydowanie poprawią warunki życia rybom.
Sugeruję jak najwięcej wody z RO i jak najmniej wody z kranu.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 06 maja 2007, 19:59

jociak pisze: Nie wiem dlaczego u Ciebie z kranu leci kwaśna woda :shock: Szczerze mówiąc to się jeszcze z takim czymś nie spotakałem. Albo masz wadliwy test, albo masz coś w rurach, albo nie wiem :wink:
Jak nie wiesz to Ci wyjaśnię, ma dobre ujęcie dobrej wody, której wodociągi nie zdołały poprawić, czytaj spieprzyć.
Jeśli nie spotkałeś się jeszcze z kwaśną wodą z kranu to słabo znasz swój kraj, jest wiele miejsc gdzie woda leje się kwaśnawa i bardzo miękka, nic tylko tam hodować piękne paletki.
Nie ma wadliwego testu, Ty masz małą znajomość parametrów wody w różnych miejscowaościach.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 20:40

Nie ma wadliwego testu, Ty masz małą znajomość parametrów wody w różnych miejscowaościach.
Przyznam Ci rację. Nigdy podczas pobytu urlopowego w przeróżnych częściach Naszego pięknego kraju nie przyszło mi do głowy aby mierzyć Ph tamtejszej wody. Słyszałem że w okolicach Opola i wogóle w południowej Polsce z kranów leci bardzo miękka woda (tu na forum się o tym często mówi). Jak miękka to i pewnie ze skłonnością to niskiego Ph, dla mnie logiczne. Sam jestem jak widać z warmii, a tu z każdego kranu leci Ph<7,5 jak i pewnie u Ciebie na pomorzu...

ale ph 6,5 z kranu to dla mnie :shock:

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 06 maja 2007, 21:07

ale ph 6,5 z kranu to dla mnie
Tom wie trochę więcej od Ciebie, bo mieszkamy blisko siebie. Ja teraz osiadłem za miastem i woda jest z ujęcia głębinowego, nie jest "uzdatniana" i cholera wie co jeszcze, przez wodociągi. Ot i cała tajemnica, sama natura :)

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: wojam » 06 maja 2007, 21:12

Ja także nie wierzę w pH 6.5 w Gdyni. Na stronie http://www.pewik.gdynia.pl/?tree=&id=113 (załączniki na dole) można sprawdzić parametry wody w Gdyni. Jak widać pH waha się między 7.5 a 7.7. Należy jeszcze zauważyć, że 6.5 to dolna granica normy dla pH wody.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 06 maja 2007, 21:13

wojam pisze:Ja także nie wierzę w pH 6.5 w Gdyni. Na stronie http://www.pewik.gdynia.pl/?tree=&id=113 (załączniki na dole) można sprawdzić parametry wody w Gdyni. Jak widać pH waha się między 7.5 a 7.7. Należy jeszcze zauważyć, że 6.5 to dolna granica normy dla pH wody.
Czytaj poprzedni post :lol:

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: wojam » 06 maja 2007, 21:25

Jak zacząłem pisać to jeszcze go nie było, potem nie odświeżałem strony.
Z tego co wyczytałem, to Gdynia też pobiera wodę z ujęć głębinowych..

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 06 maja 2007, 21:29

Ja także nie wierzę w pH 6.5 w Gdyni
No i masz rację, bo w całej Gdyni jest PH od 7.5 do 8.0
W to co PEWIK pisze do końca nie ufaj, często to są ich chęci i normy, a nie stan rzeczywisty.
Nie będą się tam chwalić np. bakteriami 'coli' w wodzie ... a w Gdańsku się kiedyś w jednej dzielnicy trafiły.

Krzychu jest z Gdyni, ale akwaria z paletkami ma poza miastem, zdala od miejskiego ujęcia i PEWIKU.
Stąd ma doskonałą wodę dla paletek. Ja bym jej nie gotował i nie kupował nawet filtra RO na jego miejscu, ale niestety u mnie leje się ostatnio TWO 18-20 TWW 10 PH 7.8
Nigdy podczas pobytu urlopowego w przeróżnych częściach Naszego pięknego kraju nie przyszło mi do głowy aby mierzyć Ph tamtejszej wody.
Ja wielokrotnie o tym myślałem w różnych miejscach, ale na szczęście lub niestety nigdy nie miałem testów ze sobą.
Na forum są ludzie z całej Polski, masz przegląd wody z wielu kranów.
Ja dostrzegam zasadę: im dalej od dużego miasta tym zazwyczaj woda dla paletek lepsza.

Na zakończenie tych polemik, przypominam wszystkim temat tego wątku: Filtr RO jak dziła ? czytać: działa !

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 07 maja 2007, 07:19

Ja dostrzegam zasadę: im dalej od dużego miasta tym zazwyczaj woda dla paletek lepsza.
Ja niestety tej zasady nie dostrzegam, pomimo, że mieszkam 70 km od najbliższego dużego miasta np Olsztyna woda w moim kranie ma parametry zbliżone do warszawskiej, no oczywiście bez tego chloru. Nasze ujęcie pobiera wodę z głębokości dwustu kilkudziesięciu metrów, mocno alkaiczna i zażelaziona ... chej mazury, jakie cudne ...

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”