WITAM SERDECZNIE forumowiczów PKMD i...
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
Re: WITAM SERDECZNIE forumowiczów PKMD i...
rozumiem, że to to akwarium które widać na zdjęciach masz możliwość zakupu, tak? no to jeżeli tak i są to rybki sprawdzone - znaczy od zaufanego człowieka gdzie masz pewność że są zdrowe i gdzie wiesz że nie są jakieś strasznie stare, to się opłaca-cenowo. Rybki wyglądają na ładne i zadbane - chociaż akwarium nie wygląda mi na 100 litrów tylko na większe, a jeżeli kupowałbyś taki "skład" osobno na pewno wydałbyś więcej niż 1000 zł.
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Chociaż zdjęcie czasem myli, to wydaje mi się, że to standardowe 112l.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
no to też właśnie Robert o te 12 litrów mi nie grało 

- aperitif
- senior
- Imie i Nazwisko: Patryk R.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: mieścina w małopolsc
Dziękuję za rady. Z jednej strony racja, że jest to okazja. Z drugiej zakładając, że trzeba będzie dla takich rybek i tak większe akwarium to koszty będą większe. Bo z tego co na forum pkmd piszecie, to takie akwa jest za małe dla tylu paletek. Zresztą skalarów też.
Boję się też tego, że kupię i nagle mi padną, bo nie jestem jeszcze znawca tematu i wtedy lipa. Raczej chodziło mi o to , że mam filtr , lampę uv i 4 rybki.
Z drugiej strony jakoś Mariusz nie wiem czy nawet bez rybek uda mi się zrobić ponad 200 litrowy zbiornik z osprzętem za ok 1000 zł. Nie chciałbym przepłacać, bo mam inne wydatki a i nie wiem do końca jakim będę hodowcą paletek.
Aha i sorki za nieścisłość. Tak to akwa to 112, jakoś nie wziąłem pod uwagę, że tu fachowcy znający standardy
Boję się też tego, że kupię i nagle mi padną, bo nie jestem jeszcze znawca tematu i wtedy lipa. Raczej chodziło mi o to , że mam filtr , lampę uv i 4 rybki.
Z drugiej strony jakoś Mariusz nie wiem czy nawet bez rybek uda mi się zrobić ponad 200 litrowy zbiornik z osprzętem za ok 1000 zł. Nie chciałbym przepłacać, bo mam inne wydatki a i nie wiem do końca jakim będę hodowcą paletek.
Aha i sorki za nieścisłość. Tak to akwa to 112, jakoś nie wziąłem pod uwagę, że tu fachowcy znający standardy

- krawiecm
- junior
- Imie i Nazwisko: Martinez K
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole
To i ja może wtrące swoje 5 groszy. Polecam jednak od samego początku wieksze akwa:
1)większe akwa to wieksza stabilizacja biologiczna
2)większe akwa to jak mówią znawcy "czym wieksze tym mniej roboty"
3)... to wiecej miejsca dla ryb
4)... to pamiętaj wody zawsze jest mało(jak kupiłem swoją 450 wydawał mi się olbrzymia a teraz szukam czegoś większego).
faktycznie jak dobrze poszukasz to trafisz na oferty i znajdziesz napewno większe akwa niż ta 112l za około 1000zł.
Nie wiem jaki parametry wody ma wściciel tej okazji ale pamiętaj że dla DOROSŁYCH dysków bedziesz musiał zapwenic
takie same warunki. Osobiscie polecam zakup kilku podrostków 12-13 cm(oczywiście młodych ryb i zakup na hodowli w okolicach Katowic i Krakowa znajdziesz bez problemu jeśli masz dostep do giełdy w Krakowie to Pan z Czestochowy ma fajne dyski polecam dla początkujących potrafia wiele wybaczyć). Takie paletki są już odchowane i nie potrzebują posiłków 6-8 razy dziennie a i do troszkę innych parametrów wody też się przyzwyczaja(inne parametry tzw dobre dla Paletek ale niekonieczne identyczne jakie były na hodowli).
przemyśl ta sprawę i do dzieła.
1)większe akwa to wieksza stabilizacja biologiczna
2)większe akwa to jak mówią znawcy "czym wieksze tym mniej roboty"
3)... to wiecej miejsca dla ryb
4)... to pamiętaj wody zawsze jest mało(jak kupiłem swoją 450 wydawał mi się olbrzymia a teraz szukam czegoś większego).
faktycznie jak dobrze poszukasz to trafisz na oferty i znajdziesz napewno większe akwa niż ta 112l za około 1000zł.
Nie wiem jaki parametry wody ma wściciel tej okazji ale pamiętaj że dla DOROSŁYCH dysków bedziesz musiał zapwenic
takie same warunki. Osobiscie polecam zakup kilku podrostków 12-13 cm(oczywiście młodych ryb i zakup na hodowli w okolicach Katowic i Krakowa znajdziesz bez problemu jeśli masz dostep do giełdy w Krakowie to Pan z Czestochowy ma fajne dyski polecam dla początkujących potrafia wiele wybaczyć). Takie paletki są już odchowane i nie potrzebują posiłków 6-8 razy dziennie a i do troszkę innych parametrów wody też się przyzwyczaja(inne parametry tzw dobre dla Paletek ale niekonieczne identyczne jakie były na hodowli).
przemyśl ta sprawę i do dzieła.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Jeśli się oprzesz na odkupieniu sprzętu typu filtr ,grzałki a akwarium nówka sztuka to dasz radę.aperitif pisze: Z drugiej strony jakoś Mariusz nie wiem czy nawet bez rybek uda mi się zrobić ponad 200 litrowy zbiornik z osprzętem za ok 1000 zł. Nie chciałbym przepłacać, bo mam inne wydatki a i nie wiem do końca jakim będę hodowcą paletek.
Jak chcesz możemy zacząć polowanie na allegro.
Kolega w pomocy klubowej chce 200l zbiornik oddać za darmo http://pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=4977 . Jedziemy na wystawę do Warszawy część ekipy wraca na pusto z Wawy ładnie zagadasz to zabiorą Ci zbiornik do Katowic czy Krakowa. I już masz parę stówek w kieszeni.
Jak widzisz przy odrobinie szczęścia i głośnych pytań znajdą się ludzie którzy pomogą.
Szukasz osprzętu zadaj pytanie w pomocy klubowej lub tam pogrzeb.Często się zdarza że ktoś coś likwiduje i stawia coś większego. Lub też sprzedaje za przysłowiową złotówkę.
Reszta to już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Może jestem z innej planety ale pomysły to mam z tej planety
- aperitif
- senior
krawiecm dzięki za podpowiedź. Musze sobie to wszystko poukładać.
Mariusz: jakby nie było z tym zbiornikiem to Wielkie Dzięki !!!!!!! Rzadko spotyka się taką szczerą chęć pomocy
Co do osprzętu z pkmd oraz allegro to trzymam Cię za słowo, do pomocy
Przynajmniej w kwestii doradzania
Z tym, że to jeszcze nie teraz bo troszke inne wydatki na te chwile mam ;/
W kwestii tego wyżej polecanego akwa, to przyznam, że propozycja jest kusząca. Jeśli nie stanowiło by to dla Ciebie problemu to byłbym na tak. Jeśli natomiast miała by być to fatyga, to nie lubię swoja osobą i swoimi potrzebami obarczać innych.
Mimo wszystko jeszcze raz dziękuję.
ps. Uważasz, że powinienem kupić Tom I Zdrowych Dyskowców Sieniawskiego? Czy wszystkiego dowiem się czytając forum? To jednak nie taki mały koszt na tę chwilę, ale jeśli potrzebny...
Pozdrawiam. Coraz bardziej lubię PKMD!!!
Mariusz: jakby nie było z tym zbiornikiem to Wielkie Dzięki !!!!!!! Rzadko spotyka się taką szczerą chęć pomocy

Co do osprzętu z pkmd oraz allegro to trzymam Cię za słowo, do pomocy

W kwestii tego wyżej polecanego akwa, to przyznam, że propozycja jest kusząca. Jeśli nie stanowiło by to dla Ciebie problemu to byłbym na tak. Jeśli natomiast miała by być to fatyga, to nie lubię swoja osobą i swoimi potrzebami obarczać innych.
Mimo wszystko jeszcze raz dziękuję.
ps. Uważasz, że powinienem kupić Tom I Zdrowych Dyskowców Sieniawskiego? Czy wszystkiego dowiem się czytając forum? To jednak nie taki mały koszt na tę chwilę, ale jeśli potrzebny...
Pozdrawiam. Coraz bardziej lubię PKMD!!!
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lepiej kup sobie porządne testy na książki przyjdzie czas.
- krawiecm
- junior
- Imie i Nazwisko: Martinez K
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole
Temat trochę mnie wciagnął więc pozwoliem sobie sprawdzić Na Allegro
ustawiłem filtr na
Małopolskie wpisaem litraż od 200-300 używane i co....
w okolicach Krakowa jest zestawów(całe komplety)do 1000zł chyba z 5, a ze Sląskiego z takimi samymi ustawieniami chyba 8 szt więc nie napalaj się na pierwsza lepszą okazję tylko przebieraj i negocjuj ceny(teraz w dobie kryzysu mozna napewno coś z ceny urwać). Jak już będziesz miał akwa to napisz a dam ci kontakt do dwóch hodowli(przystepne ceny i jakość I klasa).
KiM
ustawiłem filtr na
Małopolskie wpisaem litraż od 200-300 używane i co....
w okolicach Krakowa jest zestawów(całe komplety)do 1000zł chyba z 5, a ze Sląskiego z takimi samymi ustawieniami chyba 8 szt więc nie napalaj się na pierwsza lepszą okazję tylko przebieraj i negocjuj ceny(teraz w dobie kryzysu mozna napewno coś z ceny urwać). Jak już będziesz miał akwa to napisz a dam ci kontakt do dwóch hodowli(przystepne ceny i jakość I klasa).
KiM
- aperitif
- senior
Mariusz...dokładnie. Wszystko po kolei
. Ostatnio byłem w restauracji gdzie były terraria. Pomyślałem, że z tym dużo mniej zachodu a efekt podobny? 
Krawiecm, jak już akwa będzie to pomyślimy o tych rybkach. Widzę, że lubisz szybkość. Ja zrobiłem niedawno A, ale raczej z czasem też będzie to suzuki, lecz nie w stylu katany a intruza
Byłem dzisiaj w KEEEEErfurze Czyżyny i tam mają akwa z paletkami. Akwa takie sobie, ale rybki jak dla mnie, czyli laika dosyć ładne.
Gdzieś na forum pkmd czytałem, że kupowanie małych paletek w sklepie się ie opłaca. Nie wiem czy tylko o kasę chodzi czy coś doczytałem się o ich jakości.

Krawiecm, jak już akwa będzie to pomyślimy o tych rybkach. Widzę, że lubisz szybkość. Ja zrobiłem niedawno A, ale raczej z czasem też będzie to suzuki, lecz nie w stylu katany a intruza

Byłem dzisiaj w KEEEEErfurze Czyżyny i tam mają akwa z paletkami. Akwa takie sobie, ale rybki jak dla mnie, czyli laika dosyć ładne.
Gdzieś na forum pkmd czytałem, że kupowanie małych paletek w sklepie się ie opłaca. Nie wiem czy tylko o kasę chodzi czy coś doczytałem się o ich jakości.
- aperitif
- senior
Dalszy znajomy ma do sprzedania testy Tropicala do Tww Two i pH. Chce po 12,5 za każde. Opłaca się? I czy to wystarczy? Czy potrzeba do azotanów, azotynów? Wiadomo, że im więcej tym lepiej..., ale 

- shady_01
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
Moim zdaniem odpuść sobie tropicala i weż JBL są droższe i lepsze a co do NO2i NO3 to są to jedne z podstawowych testów:)
- shady_01
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
Testy paskowe niestety nie oddają szczegółowo tego co sie dzieje z wodą w akwarium . Są dobre na wyjazdy gdzie trzeba sprawdzić wodę np. u hodowcy dla porównania ze swoją. Dają tylko zarys tego co dzieje się w akwarium. Lepiej zainwestować w testy kropelkowe.
- aperitif
- senior
Heh...testy kropelkowe znam z uczelni
Jasne, że są dokładne, ale ja się nie nastawiam na konkursy dla paletek czy hodowlę do rozmnażania. Wiem, że im dokładniejsze tym lepsze, ale myślę, że może takie mi wystarczą i przyszłym paletką również. Niestety jestem przed remontem i wydać ok 100 na same testy to trochę dużo