A to ciekawe stwierdzenienobleKoziol pisze:
powszechnie wiadomo ze w akwarystyce polska ma jeszcze wielkie braki.
zaczynam z paletkami
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
seba*1*
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
- Kontaktowanie:
Re: zaczynam z paletkami
Na temat węgla Ty wiesz swoje ja wiem swoje...Dla mnie węgiel będzie miał zastosowanie tylko w konkretnych przypadkach .

- nobleKoziol
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Zgadzam sie z Toba ze nie w kazdym przypadku stosuje sie wegiel. Czy przeczytales artykul?? tam jest wszystko wyraznie opisane.seba*1* pisze:Na temat węgla Ty wiesz swoje ja wiem swoje...Dla mnie węgiel będzie miał zastosowanie tylko w konkretnych przypadkach .A to ciekawe stwierdzenienobleKoziol pisze:
powszechnie wiadomo ze w akwarystyce polska ma jeszcze wielkie braki.
A jesli chodzi o stwierdzenie polska i braki. to to prawda. ja mieszkam w ierland i tu akwarystyka jest 100lat za muzynami, dlatego kozystam z polskich forum. Tak w polsce jest bardziej zaawansowana. ale umywamy sie do ameryki czy japoni. przykladem niech bedzie krewetka. jesli chcielibysmy wystartowac w zawodach za oceanem z naszymi krewetkami to, reszte sobie dopowiedz.
Jesli przeczytasz tamten artykul zobaczysz co mam na mysli, on rozwiewa wszystkie watpliwosci.
- gajowa
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Max, to poczytaj sobie ten artykuł na temat węgla
http://www.advancedaquarist.com/blog/ac ... ne-erosion
i tą dyskusję ba facebooku dot tego właśnie tematu
http://pl-pl.facebook.com/groups/125729370813954/
poszukaj postów Marca Wiess z dnia 31,10,2011
http://www.advancedaquarist.com/blog/ac ... ne-erosion
i tą dyskusję ba facebooku dot tego właśnie tematu
http://pl-pl.facebook.com/groups/125729370813954/
poszukaj postów Marca Wiess z dnia 31,10,2011
- nobleKoziol
- entuzjasta

Napewno przeczytam te posty Basiu, dziekuje
Jeszcze raz chcialbym powtozyc. Moje posty nie maja na celu nikogo obrazic lub podwazyc jego autorytetu, mam na mysli Sebastiana.
Jeszcze raz chcialbym powtozyc. Moje posty nie maja na celu nikogo obrazic lub podwazyc jego autorytetu, mam na mysli Sebastiana.
- adam1977
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Adam Koza
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pajęczno
- Kontaktowanie:
dawno się nie odzywałem 
ale miałem zajęcie
taki mały projekt DIY:
z racji że najwięcej prądu pożera grzałka , postanowiłem zrobić rybką "podłogówkę" z CO
(która i tak będzie chodziła tylko zimową porą, bo latem mam ciepłą wodę z solarów )
zgodnie z programem który znalazłem w sieci do obliczeń akwa, to miesięczne koszty takiego akwarium (450l) z chodzącą grzałką tylko 6 godzin na dobę to jest 27,64 zł a roczne to 331,72zł.
natomiast bez grzałki jest to 12,29zł na miesiąc i 147,43zł na rok
więc myślę że się opłaca.
Od początku:

Podczas wykonywania przyłącza nasunęły mi się 2 pytania na które myślę że pomożecie mi odpowiedzieć:
1 czy takie podłączenie zdoła przepchnąć przez 34m alupexa wodę (zapas przy grzejniku zostawiony w razie jak bym musiał zdemontować grzejnik i zostawić samo grzanie akwa)
na zasilaniu grzejnika jest zawór termostatyczny na który zostanie założona głowica termostatyczna z kapilarą, która będzie podłączona do powrotu z akwa.
2 czy grzanie żwirku w połowie jego grubości (a będzie około8 cm) czy nie będzie źle oddziaływało na układ korzenny roślin, które to nie będą przez to chciały rosnąć
biorę pod uwagę też ułożenie spirali nie w samym akwarium tylko pod nim w 5cm styropianie (tą podpowiedź otrzymałem od kolegi Marek81 - dzięki
)
pozdrawiam
ale miałem zajęcie
z racji że najwięcej prądu pożera grzałka , postanowiłem zrobić rybką "podłogówkę" z CO
zgodnie z programem który znalazłem w sieci do obliczeń akwa, to miesięczne koszty takiego akwarium (450l) z chodzącą grzałką tylko 6 godzin na dobę to jest 27,64 zł a roczne to 331,72zł.
natomiast bez grzałki jest to 12,29zł na miesiąc i 147,43zł na rok
więc myślę że się opłaca.
Od początku:

Podczas wykonywania przyłącza nasunęły mi się 2 pytania na które myślę że pomożecie mi odpowiedzieć:
1 czy takie podłączenie zdoła przepchnąć przez 34m alupexa wodę (zapas przy grzejniku zostawiony w razie jak bym musiał zdemontować grzejnik i zostawić samo grzanie akwa)
na zasilaniu grzejnika jest zawór termostatyczny na który zostanie założona głowica termostatyczna z kapilarą, która będzie podłączona do powrotu z akwa.
2 czy grzanie żwirku w połowie jego grubości (a będzie około8 cm) czy nie będzie źle oddziaływało na układ korzenny roślin, które to nie będą przez to chciały rosnąć
biorę pod uwagę też ułożenie spirali nie w samym akwarium tylko pod nim w 5cm styropianie (tą podpowiedź otrzymałem od kolegi Marek81 - dzięki
pozdrawiam
- nobleKoziol
- entuzjasta

pewnie jeszcze ktos sie jeszcze wypowie.
1. po co termostat ma powrocie, raczej na dolocie. martwi mnie tylko to ze woda w grzejnikach ma ok 40-60 stopni przez" kilka" godzin dziennie. Co do samego podlaczenia to pompa wymieniajaca wodw w grzejnikach powinna sobie poradzic, dowiesz sie w zimie jak padnie
2. roslinki pewnie beda w doniczkach, wiec raczej powinno byc w pozadku.
Podlozem bedzie zwir wiec bedziesz musial odmulac dno, a wtedy mozesz niszczyc kozenie roslin. Wiec doniczka niezbedna.
ps. Czy bedziesz robil jakas polautomatycza podmiane? mam na mysli wode i kanalizacje blizko aqwa. usprawni podniany.
1. po co termostat ma powrocie, raczej na dolocie. martwi mnie tylko to ze woda w grzejnikach ma ok 40-60 stopni przez" kilka" godzin dziennie. Co do samego podlaczenia to pompa wymieniajaca wodw w grzejnikach powinna sobie poradzic, dowiesz sie w zimie jak padnie
Podlozem bedzie zwir wiec bedziesz musial odmulac dno, a wtedy mozesz niszczyc kozenie roslin. Wiec doniczka niezbedna.
ps. Czy bedziesz robil jakas polautomatycza podmiane? mam na mysli wode i kanalizacje blizko aqwa. usprawni podniany.
- nobleKoziol
- entuzjasta

- adam1977
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
termostat tylko na powrocie, bo jak się założy na zasilaniu to w ogóle tego nie wysterujesznobleKoziol pisze:pewnie jeszcze ktos sie jeszcze wypowie.
1. po co termostat ma powrocie, raczej na dolocie. martwi mnie tylko to ze woda w grzejnikach ma ok 40-60 stopni przez" kilka" godzin dziennie. Co do samego podlaczenia to pompa wymieniajaca wodw w grzejnikach powinna sobie poradzic, dowiesz sie w zimie jak padnie![]()
u mnie piec się pali cały czas i ma ustawione 59 stopni, na potrzeby akwa obniżę do 55 i tak będzie chodził sobie
o pompę się nie boję
roślinki na pewno bez doniczek będą w żwirku.
dzisiaj zmiana mała:

w 5cm styropianie zrobiłem rowki na wężownice, rowek ma 2,5 cm a na zakrętach ma 3,4 cm
i samo zasilanie tej wężownicy będzie przed grzejnikiem nie za (żeby uzyskać większy przepływ wody pod akwa
pozdrawiam
- nobleKoziol
- entuzjasta

nie jestem hydraulikiem ale wydaje mi sie ze pompa powinna wydolic. To jest jak bys dolozyl jeszcze jeden grzejniczek. Muj staruszak dozucil 2 poneliwy i dziala tak juz ze 7 wiosen Na wszelki wypadek zorietuj sie ile wymiana pompy i ona sama kosztuje (wrazie W). Zastanow sie czy te zalamania na wezu nie padnom po jakims czasie, i przy wyjsciu z aqwa zalozysz kolanka?
Steropian ciekawe rozwiazanie ale czynie bedzie sie rozpuszczal , utlenial.?
ps. a to ja powinienem pomagac a nie pytac hihihihi
Steropian ciekawe rozwiazanie ale czynie bedzie sie rozpuszczal , utlenial.?
ps. a to ja powinienem pomagac a nie pytac hihihihi
- adam1977
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
styropian pójdzie pod akwarium z wężownicą 
nie będzie w akwa, przez to nie będzie widać w ogóle elementu grzewczego
nie będzie w akwa, przez to nie będzie widać w ogóle elementu grzewczego
- adam1977
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Witam
Prace postępują
Przywieziony żwirek, 2 worki o grubości 1-3mm i jeden worek 2-8mm

Akwa stoi na styropianie wężownicą z pexa :

Podłączone do instalacji (najgorsze było odpowietrzenie
)

Tak wygląda podłączenie układu:

Pierwsza woda się leje

Jest prawie pełno
i początek żwirku :

Teraz zobaczymy jak będzie działać.
Akwarium zalane wczoraj, koło godziny 21.00 załączone ogrzewanie.
W pokoju panuje temperatura 22-23 stopnie
Woda po wlaniu miała 7stopni, teraz (19godzin po włączeniu ogrzewania) woda ma „tylko” 17 stopni
Obawiam się, że wężownica pod akwarium oddaje za mało ciepła
i nie da rady nagrzać wody, jak na razie jest mało żwirku ale dojdzie jeszcze 2 razy tyle i substrat na dno, więc przenikalność jeszcze spadnie.
Poczekam jeszcze kilka dni zobaczę jak to będzie, ale obawiam się, że będę musiał dać wężownice do środka
Prace postępują
Przywieziony żwirek, 2 worki o grubości 1-3mm i jeden worek 2-8mm

Akwa stoi na styropianie wężownicą z pexa :

Podłączone do instalacji (najgorsze było odpowietrzenie

Tak wygląda podłączenie układu:

Pierwsza woda się leje

Jest prawie pełno

Teraz zobaczymy jak będzie działać.
Akwarium zalane wczoraj, koło godziny 21.00 załączone ogrzewanie.
W pokoju panuje temperatura 22-23 stopnie
Woda po wlaniu miała 7stopni, teraz (19godzin po włączeniu ogrzewania) woda ma „tylko” 17 stopni
Obawiam się, że wężownica pod akwarium oddaje za mało ciepła
Poczekam jeszcze kilka dni zobaczę jak to będzie, ale obawiam się, że będę musiał dać wężownice do środka
- Kazimierz1961
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Kazimierz Kraćkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rawa Mazowiecka
Adamie to co wymyśliłeś może być tylko zamontuj pompę cyrkulacyjną do cw i podłącz ją do sterownika akwarystycznego który, będzie załączał pompę lub rozłączał po uzyskaniu żądanej temperatury.Ja mam takie rozwiązanie tylko wężownica jest w sumpie .W salonie mam 21/22 stopni a w akwarium 28/29.
- adam1977
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
szczerze mówiąc to pompę mam na piecu, a zasilanie tej instalacji mam 50 cm za piecem, więc na ciśnieni nie narzekam w instalacjiKazimierz1961 pisze:Adamie to co wymyśliłeś może być tylko zamontuj pompę cyrkulacyjną do cw i podłącz ją do sterownika akwarystycznego który, będzie załączał pompę lub rozłączał po uzyskaniu żądanej temperatury.Ja mam takie rozwiązanie tylko wężownica jest w sumpie .W salonie mam 21/22 stopni a w akwarium 28/29.
jeżeli chodzi i o sterowanie temperaturą to będzie przy akwa na alupexie zawór termostatyczny z kapilarą (kapilara będzie w filtrze zewnętrznym) i starować temperaturą ma ten właśnie zawór.
myślę że twoje rozwiązanie jest o tyle lepsze, że wężownica ma bezpośredni styk z wodą w sumpie
natomiast u mnie jest pod akwarium, nie ma bezpośredniego styku z wodą i o ile szkło dość dobrze oddaje ciepło to u mnie będzie dno izolować od ciepłej szyby
mam jeszcze jedno pytanie:
jaką ciepłą wodę mogę puścić pod szkło??
na piecu mam ustawione 55 stopni nie chciałbym żeby mi dno pękło od gorącej wody
- Marek81
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
Adam ja też mam pętle w sumpie.
ciężko mi powiedzieć jaki efekt będzie u ciebie.
Pomyśl że u wielkiego Amano pętla jest zatopiona w wylewce i pewnie mu działa.
Poczekaj jeszcze chwilę, morze to wszystko potrzebuje się dogrzać.
Czy dobrze odpowietrzyłeś pętlę, sprawdź jeszcze.
Jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
ciężko mi powiedzieć jaki efekt będzie u ciebie.
Pomyśl że u wielkiego Amano pętla jest zatopiona w wylewce i pewnie mu działa.
Poczekaj jeszcze chwilę, morze to wszystko potrzebuje się dogrzać.
Czy dobrze odpowietrzyłeś pętlę, sprawdź jeszcze.
Jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
- adam1977
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
na początku ją trochę ograniczyłem przepływ, bo się bałem, żeby szyba nie pękła od gorącej wody (55 stopni jest ustawione na piecu, a w akwa tylko było 7 stopni)
minęło 48 godzin w akwarium jest woda 23 stopnie, tyle mam w pokoju
czyli grzeje się 
dzisiaj dołożyłem żwirku tak do 8cm i zobaczymy czy podskoczy powyżej 25 stopni
czekam dalej
minęło 48 godzin w akwarium jest woda 23 stopnie, tyle mam w pokoju
dzisiaj dołożyłem żwirku tak do 8cm i zobaczymy czy podskoczy powyżej 25 stopni
czekam dalej