Akwarium przed wpuszczeniem palet.

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 mar 2007, 12:20

Kiryski śmiało z bocjami możesz mieć przy paletkach, to dobra ekipa sprzątająca, ale koniecznie jak się pozbędziesz reszty zrób im kurację, po skalarach są nosicielami robali prawie na bank.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 05 mar 2007, 12:27

Ana pisze:cytat
Bocje ewentualnie tak, reszta lepiej nie...
Dlaczego, przecież też zjadają resztki pokarmu?
Piskorki = cierniooczki raczej nie powinny byc' hodowane z innymi rybami dennymi - przegrają w konkurencji ze znacznie większymi i agresywniejszymi od nich bocjami. Ponadto lubią temperatury "deczko" niższe (24-28 ) niż dyskowce.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 05 mar 2007, 12:50

Wiesiek napisał:
Proponuję ewentualnie na żwirek (piasek) wysypac' specjalne podłoże dla roślin "Filtus Aqua Grunt" (prod. MHK -->worki a 3l ) lub "Filtus Floran" ( też prod. MHK ---> worki 4l) a pod cenniejsze roślinki włożyc' dodatkowo kulki nawozowe.
Czyli kupuję żwirek kwarcowy, mieszam go z podłożem dla roślin (ile worków) a z przodu chcę wysypać trochę piasku.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 05 mar 2007, 13:31

Minimum 3-4 worki, ale im więcej tym lepiej. Podłoże jest lżejsze od żwiru/piasku więc lepiej go wysypac' na górę - fajnie to nawet wygląda, zwłaszcza "Aqua grunt" .
Widziałem na wystawie zbiorniki gdzie było samo podłoże, ale to drogi interes (koło 15 zł za worek).
PS. A ten piasek z przodu to po co ?

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 05 mar 2007, 13:48

Rafał_W napisał
ze swojej strony prosiłbym Cię o takie zbudowanie oświetlenia, byś miała możliwość trójstopniowej - a przynajmniej dwustopniowej regulacji siły świecenia. T5 ma naprawdę potężny strumień świetlny - i magiczne często cytowane 0,5 Wata na litr to olbrzymia ilość światła nad którą ciężko zapanować (glony przy błędach w składzie mikro i makroelementowym wody lub przy zbyt małej obsadzie roślinnej). Może będziesz miała szczęście - a może nie. Sugerowałbym rozpoczęcie od mniejszych wartości natężenia światła, w razie potrzeby przechodząc na większą jego ilość.
Dzwoniłam do firmy będzie oświetlenie na T5, 2 razy po 54W. trochę się zaniepokoiłam tym co napisałeś, ale i tak już po "ptakach".

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 mar 2007, 14:07

Dzwoniłam do firmy będzie oświetlenie na T5, 2 razy po 54W. trochę się zaniepokoiłam tym co napisałeś, ale i tak już po "ptakach"
hm na roślinne za mało, na bez roślin za dużo. Pewnego dnia albo jedną rurę odłączysz albo minimum jedną dodasz .

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 05 mar 2007, 14:36

hm na roślinne za mało, na bez roślin za dużo. Pewnego dnia albo jedną rurę odłączysz albo minimum jedną dodasz .
Jak najbardziej jest za dwoma łapkami. Szczerze poproś o jeszcze jeden taki zestaw jak myslisz o roślinkach. Chyba, że Twój mąż ma zdolności manulane i sam Ci dołoży taki zestaw w późniejszym czasie. W sumie nic trudnego a ile satysfakcji.

Co do tego węża 8mm to on faktycznie cieniutki jest. Polecam pojechac do np. Castoramy i zaopatrzyć się tam w wąż "zbrojony" 3/4 cala przezroczysty z wtopioną siatką w środku) tani, nie zagina się no i nim to woda do kinbelka napewno doleci szybko.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 05 mar 2007, 17:20

Tylu uczyło Ankę jak cytować a ONA dalej swoje. IMO czy nie lepiej jej było powiedziac tak:
Anno w prawym górnym rogu masz w środku słowo cytuj. Musisz nań kliknąć a pojawi Ci się cały cytowany post danej osoby. By zostawić to co chcesz cytowac (oszczędzając miejsce na serwerze) wystarczy wyciąć niepotrzebe wyrazy pozostawiając to co ma być cytowane- nie ruszając nawiasów [...] znajdujących się na poczatku i końcu :wink:

Adam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 17:47

yoyi pisze: Co do tego węża 8mm to on faktycznie cieniutki jest. Polecam pojechac do np. Castoramy i zaopatrzyć się tam w wąż "zbrojony" 3/4 cala przezroczysty z wtopioną siatką w środku) tani, nie zagina się no i nim to woda do kinbelka napewno doleci szybko.
Tani ?? Dzisiaj kupiłem 10 metrów takiego węża i teraz będę odmulał akwa nieco "inteligentniej". Za 10 metrów zapłaciłem 70 zł.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 05 mar 2007, 18:59

birdas pisze: Za 10 metrów zapłaciłem 70 zł.
No to chłopie przepłaciłeś i to zdrowo.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 19:22

Nooooo też tak mi się wydaje. Ale trudno ... należy na to popatrzeć w ten sposób, że mam wąż :D

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 05 mar 2007, 22:56

Adamn powiedział:
Tylu uczyło Ankę jak cytować a ONA dalej swoje
Dziękuje wszystkim co mnie uczyli, i przepraszam tych co musieli to czytać! Adam może to długi cytat był, ale zamierzony (już się nauczyłam wcześniej). Jak teraz umiem to fakt proste, ale miałam jakieś zaćmienie i nie wychodziło. To i tak sukces, że się nie wstydziłam pytać! :oops:

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 05 mar 2007, 23:20

yoyi napisał:
Co do tego węża 8mm to on faktycznie cieniutki jest.
Źle odczytałeś było napisane 8m (długości), ma 3/4 cala, lecz jest bez siatki. cocoloco napisał:
na roślinne za mało, na bez roślin za dużo.
Chodzi o to,że 2x54W to za mało na rośliny! To się zdenerwowałam teraz na sprzedawcę, (zamówiłam zanim znalazłam to forum) . Nie miałam pojęcia jak to obliczyć, a on powiedził i pokazał, że takie ma w swoim akwarium. :x

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 mar 2007, 23:44

Nie denerwuj się na sprzedawców, ich zadanie to sprzedać, on zrobił wszystko dobrze, bo sprzedał Ci towar.
Ty muisisz najpierw sporo czytać, zdobyć wiedzę, choćby na tym forum i dopiero coś robić i kupować.
Twoim zadaniem jest wiedzieć co chcesz kupić i nie dać sobie wcisnąć bubla.
Na szczęście 2 śietlówki na start Ci starczą, potem dorobisz kolejne.
Po drugie możesz tego samego sprzedawcę poprosić by drugą identyczną listwę dorobił do tej pokrywy.
Ja też zamawiałem dodatkowe 2 świetlówki w standardowej pokrywie, w firmie wydaje się doświadczonej Aqua Shut byli ździwieni po co mi 4x 102cm świetlówki nad 50cm wysokości baniakiem, wciskali kit, że ich standardowe 2szt starczą. Na szczęście za 100zł dopłaty dali się przekonać i mam niestandardową pokrywę Monchium z 4 świetlówkami, bo sam majstrować owszem lubię, ale wkrętarką i wiertarką, nie koniecznie w elektryce polewanej non stop wodą czuję się dobrze.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 06 mar 2007, 00:28

T5 ma naprawdę potężny strumień świetlny - i magiczne często cytowane 0,5 Wata na litr to olbrzymia ilość światła nad którą ciężko zapanować (glony przy błędach w składzie mikro i makroelementowym wody lub przy zbyt małej obsadzie roślinnej).
Na szczęście 2 śietlówki na start Ci starczą, potem dorobisz kolejne.
Troszkę zgłupiałam tu za dużo, teraz za mało?? (wyczytałam, że Jeki ma baniak taki baniak, a w nim 3x54W) Nie wiem jak to wyliczyć.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”