Problem z glonami i paletkami w jednym akwarium :(
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Pamiętaj, że Cię ostrzegałem przed krakowską kranówą laną wprost do baniaka (patrz wyżej) !!!!!Śnieżynka pisze: ...... a co do wody ktora wlewamy do akwa to jest ona z prosto z kranu a uzupelniana aqua safe'm .....
To nie tylko moja opinia. Poczytaj inne posty w dziale "Woda", a zwłaszcza : http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2050
o tym to az nie wiedzialam wiedzialam ze najczystrza to ona nie jest ale w drugim akwa ( 70 l, ktore mialam jeszcze 2 tyg temu zlikwidowane z powodu rozklejenia sie) nic sie nie dzieje zadnych glonow, zadnych chorob a tam tez temp 28 stale i do tego bez aqua safu, tamto akwa myte raz na pol roku raz na tydzien dolewka wody ktora wyparowala i tylko maly filtr wewnetrzny, czyszczony raz w tyg przy okazji podmiany wody w duzym. przez ostatni miesiac byly tam tylko glonojady, ale wczesniej plywalo tam wszystko. To w takim razi w najblizszym czasie bedzie trzeba zainwestowac w filtr RO, albo gotowac wode, ale gdzie ja taka ilosc ugotuje i wystudze.
Wielkie dzieki za tego linka
Wielkie dzieki za tego linka
powodem bąbelków utrzymujących się pod taflą wody może być kożuch bakteryjny- nie jest to nic złego - chyba że ktoś inny zechce cię nastraszyć. normalnie występuje takie zjawisko w dojrzewających akwariach albo przy gniciu jakiegoś korzenia. jeśli ci to przeszkadza możesz to zebrać ostrożnie kładąc papierowy ręcznik kuchenny. woda jest natleniona przez kamień napowietrzający.
jeśli ta piana utrzymuje się mimo wszystko to może coś jednak jest w twojej wodzie - w końcu ktoś już pisał o problemach z wodą w Krakowie. czy dalej lejesz wodę z kranu?
ryb nie można przetlenić - woda ma określoną maksymalną ilość tlenu w danej temperaturze. im jest cieplej tym maksymalne stężenie tlenu jest mniejsze więc albo napowietrzać maksymalnie dwoma źródłami ( zawsze pisałem że to najbezpieczniejszy sposób) albo utrzymywać warunki w jakich dużo roślin wytwarza maksymalną ilość tlenu i wtedy zrezygnować w dzień z napowietrzania.
jeśli ta piana utrzymuje się mimo wszystko to może coś jednak jest w twojej wodzie - w końcu ktoś już pisał o problemach z wodą w Krakowie. czy dalej lejesz wodę z kranu?
ryb nie można przetlenić - woda ma określoną maksymalną ilość tlenu w danej temperaturze. im jest cieplej tym maksymalne stężenie tlenu jest mniejsze więc albo napowietrzać maksymalnie dwoma źródłami ( zawsze pisałem że to najbezpieczniejszy sposób) albo utrzymywać warunki w jakich dużo roślin wytwarza maksymalną ilość tlenu i wtedy zrezygnować w dzień z napowietrzania.
juz opanowane jednak bylo chyba za bardzo odkrecone napowietrzanie bo skrecilam je i babelki znikly
a tak leje dlaje wode z kranu ale zawsze tak lalam i nie bylo czegos takiego ale teraz dosadzilam wiecej roslin
i jednak to one tez dosc tlenu dostarcaja
i tan z napowietrzacza utrzymywal sie na powierzchni i nie mial sie jak rozpuscic w wodzie widocznie
ale dzieki za rade 
hmm no część sie rozpływa a część nie chciała, po prostu gromadziła sie na pwierzchni, jak zmniejszylam to wszystko znikło teraz są sporadyczne.
Aquqsafe leje tyle co napisana na litraż czyli 10 ml na 20 l wody i dopełniam przy każdej podmianie odpowiednio do nowej wod.
Co do nowych roslin to moczarka (6 gałązek) dość sporo urosła i wypuściła nowe odnogi, które maja po 2 co 4 cm a wsadziłam je we wtorek, a po za moczarka jest tez 5 sztuk Microsorium, wielkości sredniej, tzn. jeden mały około 20 cm, dwa wieksze, jedna jeszcze wieksza, a jedna sztuka siega do tafli wody. po za tym jest jeden zabiniec ktory tak sobie radzi tzn. nowe listka puszcza ale stare zółkna i musze je odcinać, do tego jeszcze jest 5 sztuk anubiasa malutkiego i jeden dosc duzy na korzeniu, one tez puszczaja nowe listka.
A glony nawet nawet w mniejszej ilości choc jeszcze sie pojawiaja na szybie ale delikatnie po tyg. je troszke widać.
Aquqsafe leje tyle co napisana na litraż czyli 10 ml na 20 l wody i dopełniam przy każdej podmianie odpowiednio do nowej wod.
Co do nowych roslin to moczarka (6 gałązek) dość sporo urosła i wypuściła nowe odnogi, które maja po 2 co 4 cm a wsadziłam je we wtorek, a po za moczarka jest tez 5 sztuk Microsorium, wielkości sredniej, tzn. jeden mały około 20 cm, dwa wieksze, jedna jeszcze wieksza, a jedna sztuka siega do tafli wody. po za tym jest jeden zabiniec ktory tak sobie radzi tzn. nowe listka puszcza ale stare zółkna i musze je odcinać, do tego jeszcze jest 5 sztuk anubiasa malutkiego i jeden dosc duzy na korzeniu, one tez puszczaja nowe listka.
A glony nawet nawet w mniejszej ilości choc jeszcze sie pojawiaja na szybie ale delikatnie po tyg. je troszke widać.
Ja przyczyny tej "piany" szukałbym w dodaniu Aquasafu. Zawiera on min. koloidy chroniące naskórek ryb, które często tworzą z bąbelkami powietrza taki "korzuszek". Nie jest to groźne, ale lepiej unikac' przedawkowania specyfiku.Śnieżynka pisze:Witam jeszcze raz mam mały problem gdyż po ostatniej podmianie wody pojawiło mi sie cos na powierzchni podobne do piany sa to babelki powietrza z napowietrzacza ale jest ich ogromnie duzo az 80% powierzchni akwa ?? jaki może byc tego powód ??
a czy ryby można przetlenić ??
Ten Twój proces "przetlenienia" nosi fachową nazwę choroby gazowej, którą ładnie opisuje p. A.S. w II tomie "Zdrowych dyskowców".
W ekstremalnych przypadkach powoduje ona nawet uduszenie się ryb. Jej przyczynami może byc' zbyt intensywne napowietrzanie połączone z nadmiarem roślin i oświetlenia (---->nadprodukcja tlenu).
jeszcze raz napiszę - wody nie można przetlenić.wiesiek pisze:Ten Twój proces "przetlenienia" nosi fachową nazwę choroby gazowej, którą ładnie opisuje p. A.S. w II tomie "Zdrowych dyskowców".Śnieżynka pisze: a czy ryby można przetlenić ??
W ekstremalnych przypadkach powoduje ona nawet uduszenie się ryb. Jej przyczynami może byc' zbyt intensywne napowietrzanie połączone z nadmiarem roślin i oświetlenia (---->nadprodukcja tlenu).
intensywne napowietrzanie i nadmiar roślin i oświetlenia?
intensywne napowietrzanie wyklucza dużą ilość tlenu w wodzie produkowanego przez rośliny. przy napowietrzaniu w dzień wytrąca się z wody CO2 - zmniejsza się jego ilość, w rezultacie rośliny nie mają z czego produkować tlenu. sam nadmiar roślin i światła nie wystarczy do dostatecznego natlenienia. zdarzyło mi się zaobserwować spadek bąblowania roślin przy spadku ilości NO3 do zera- wynik pomiaru stężenia tlenu był co najmniej zaskakujący 2mg/l przy 200W światła i 45mg CO2 na litr.
zrobiłem też eksperyment z bardzo wydajną pompką napowietrzająca i czystą wodą w sterylnym akwarium - nie da się zwiększyć stężenia tlenu ponad maksymalne stężenie dla niego w danej temperaturze. jest też taka tabelka w książce Sieniawskiego.
jeśli chcesz wiesiek podyskutować to załóż nowy temat bo to inny temat Śnieżynki.
EOD.