zmiana z malawi na dyskowce
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- krystian0682
- senior
- Imie i Nazwisko: Krystian Ziegert
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Southampton / UK
Re: zmiana z malawi na dyskowce
Jak mam ten filtr dorzucić i w które miejsce wstawić
- krystian0682
- senior
Co to za wkład ?
- nobleKoziol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Jest to filtr typu liniowy,a w srodku jest zel De-ionising Pad. Ten zel jest wymienny.
Zaklada sie go na wode "produkt" wychodzaca z membrany. Czyli z membrany wychodza 2 wezyki, woda produkt i woda odpad. Wiec podpinasz ten filtr pod woda produkt,i gotowe.
Jest tez jeszcze jadna opcja. Mozna dolozyc jeszcze jeden karnister i zasypac go zelem,(to po membranie) lub wlozyc jeszcze jeden pre filter (1 mikron), zaraz przed membrana. Wtedty woda bedzie miala ok 0.01 ppm a nawet 0.00ppm.
Pozdrawiam.
Zaklada sie go na wode "produkt" wychodzaca z membrany. Czyli z membrany wychodza 2 wezyki, woda produkt i woda odpad. Wiec podpinasz ten filtr pod woda produkt,i gotowe.
Jest tez jeszcze jadna opcja. Mozna dolozyc jeszcze jeden karnister i zasypac go zelem,(to po membranie) lub wlozyc jeszcze jeden pre filter (1 mikron), zaraz przed membrana. Wtedty woda bedzie miala ok 0.01 ppm a nawet 0.00ppm.
Pozdrawiam.
- krystian0682
- senior
Dzisiaj kupiłem gąbki ( 3 różne zielony biały i niebieski ), wkłady do filtra kubełkowego, ma on służyć jako mechaniczny. W moim filtrze są 3 kosze po 1,5 litra pojemności każdy, mogę włożyć do jednego kosza 3 warstwy gąbki, dać od największych do najmniejszych oczek, a może większość tych najmniejszych (niebieski kolor)?? 
ps oczywiście jest tam jeszcze oryginalny prefiltr wyłapujący większe zanieczyszczenia.

ps oczywiście jest tam jeszcze oryginalny prefiltr wyłapujący większe zanieczyszczenia.
- Załączniki
-
- DSC06168.JPG (154.92 KiB) Przejrzano 6734 razy
Ostatnio zmieniony 05 sie 2012, 11:29 przez krystian0682, łącznie zmieniany 1 raz.
- nobleKoziol
- entuzjasta
no i git 

- krystian0682
- senior
no to co myślisz jak z tymi gąbkami
- krystian0682
- senior
Dzisiaj do filtra kubełkowego włożyłem gąbki,
1 kosz 3 warstwy zielone
2 kosz 1 biała 2 niebieskie
3 kosz 1 niebieska 1 oryginalna warstwa waty 1 warstwa wata filtrująca firmy sera na sam koniec
przed koszami jest ten prefiltr jak widać na załączonym obrazku
1 kosz 3 warstwy zielone
2 kosz 1 biała 2 niebieskie
3 kosz 1 niebieska 1 oryginalna warstwa waty 1 warstwa wata filtrująca firmy sera na sam koniec
przed koszami jest ten prefiltr jak widać na załączonym obrazku
- Załączniki
-
- 2073_widok.jpg (17.4 KiB) Przejrzano 6724 razy
- krystian0682
- senior
Wczoraj zauważyłem problem (tak myślę) z jednym neonem czerwonym ponieważ pływał głową w dół przez cały wieczór próbował płynąć w dol a tak jakby coś go pchało do góry maja wszystkie apetyt i cala reszta zachowuje się normalnie. Dzisiaj jest wszystko ok czy powinienem się martwic nie mam jeszcze dysków ???
Czy piasek kwarcowy może ściemnieć, gdzie nie gdzie widzę małe plamki koloru zielonego.
Woda 28st PH6,5
NO2 0,05 JBL
NO2 <0,3 Tetra
NH4 <0,05
NO3 pomiędzy 1 a 5
PO4 0,05
GH po 1 kropli robi się tak jakby przezroczysty używam testów JBL, producent mówi ze kolor powinien przejść z czerwonego na zielony u mnie czerwonego brak
2 kropla jasno zielony
3 kropla ciemniejszy zielony
KH po 1 kropli robi się tak jakby przezroczysty używam testów JBL, producent mówi ze kolor powinien przejść z niebieskiego na żółty u mnie niebieskiego brak
2 kropla jasno żółty
3 kropla żółciejszy
Mam kilkanaście neon czerwony
5 otosków
8 krewetka czerwona
Wodę podmieniam przy tej obsadzie co 4 dni 35% czyste RO
Czy piasek kwarcowy może ściemnieć, gdzie nie gdzie widzę małe plamki koloru zielonego.
Woda 28st PH6,5
NO2 0,05 JBL
NO2 <0,3 Tetra
NH4 <0,05
NO3 pomiędzy 1 a 5
PO4 0,05
GH po 1 kropli robi się tak jakby przezroczysty używam testów JBL, producent mówi ze kolor powinien przejść z czerwonego na zielony u mnie czerwonego brak
2 kropla jasno zielony
3 kropla ciemniejszy zielony
KH po 1 kropli robi się tak jakby przezroczysty używam testów JBL, producent mówi ze kolor powinien przejść z niebieskiego na żółty u mnie niebieskiego brak
2 kropla jasno żółty
3 kropla żółciejszy
Mam kilkanaście neon czerwony
5 otosków
8 krewetka czerwona
Wodę podmieniam przy tej obsadzie co 4 dni 35% czyste RO
- Załączniki
-
- DSC06179.JPG (112.5 KiB) Przejrzano 6707 razy
-
- DSC06178.JPG (104.15 KiB) Przejrzano 6707 razy
- nobleKoziol
- entuzjasta
Tak bedzie sie dzialo z tym piaskiem. Tyle tylko ze jak zaowazysz miepokojaca zielen na piachu to bedziesz misiak zakupic sio4 remove-r.
Tak czy inaczej ja na Twoim miejscu kupil bym sobie test SiO4 (jbl kosztuje jakies 10 )
Tak czy inaczej ja na Twoim miejscu kupil bym sobie test SiO4 (jbl kosztuje jakies 10 )
- krystian0682
- senior
Tylko ten mały punkcik zielony tam jest.
- krystian0682
- senior
A co sądzisz na temat moich wkładów do filtra
- nobleKoziol
- entuzjasta
Nie wiem czy to byl twoj pomysl czy ktos Ci poradzil. Tak czy inaczej sdze ze to swietny pomysl. 
Co do plamki to nie chce byc zlym prorokiem, ale obstawiam ze to tylko narazie plamka. U mnie zaczelo sie podobnie.

Co do plamki to nie chce byc zlym prorokiem, ale obstawiam ze to tylko narazie plamka. U mnie zaczelo sie podobnie.
- krystian0682
- senior
Na dniach kupie testy si04 i zobaczymy
Czy moja obsada ryb może stanowić zagrożenie dla dyskowców nawet jak były by one on zległo źródła tzn może chore itp. , czy jakakolwiek choroba możne przejść na dyski z neonków, otsków lub krewetek ???.
Myślałem nad przeniesieniem mojej obsady do innego baniaka tak na 2 tyg i kąpieli w soli czy innych środkach (nie znam się jeszcze jakie kąpiele można robić) tak na wszelki wypadek przed zakupem dysków

Czy moja obsada ryb może stanowić zagrożenie dla dyskowców nawet jak były by one on zległo źródła tzn może chore itp. , czy jakakolwiek choroba możne przejść na dyski z neonków, otsków lub krewetek ???.
Myślałem nad przeniesieniem mojej obsady do innego baniaka tak na 2 tyg i kąpieli w soli czy innych środkach (nie znam się jeszcze jakie kąpiele można robić) tak na wszelki wypadek przed zakupem dysków

- nobleKoziol
- entuzjasta
Jesli rybki sa chore to napewno sa zagrozeniem dla dyskowcow. najpierw trzeba wyleczys rybki w glownym. Ile masz tych neonow?
Pozatym sprzydal by sie kwarantanna dla dyskowcow (jak i kazdej innej ryby) Ze wzgledu na to ze Twoj znajomy ma mikroskpo i pewnie wie jak rozpoznac pasozyty. Wiec moglbys wtedy wyleczyc rybki po za glownym zbiornikiem, bez szkody dla innych rybek i roslin, nie wspominajac o bakteri.
Wklej zdjecie chorej rybki, napewno ktos Ci cos poradzi.
(poswiec jednego neona i pokruj go u kolegi moze znajdzie cos w srodku)
Pozatym sprzydal by sie kwarantanna dla dyskowcow (jak i kazdej innej ryby) Ze wzgledu na to ze Twoj znajomy ma mikroskpo i pewnie wie jak rozpoznac pasozyty. Wiec moglbys wtedy wyleczyc rybki po za glownym zbiornikiem, bez szkody dla innych rybek i roslin, nie wspominajac o bakteri.
Wklej zdjecie chorej rybki, napewno ktos Ci cos poradzi.
(poswiec jednego neona i pokruj go u kolegi moze znajdzie cos w srodku)
- krystian0682
- senior
Nie nie to tylko przykład z ta chorą rybką neonki chyba czują sie dobrze, jedzą pływają normalnie (ale nie wiem czy niema nc w środku ) , a co do kolegi fakt ma mikroskop i tylko mikroskop
raczej sie nie zna i rybek też żadnych nie ma.
A co do mojego ost postu to czy różne choroby np neonek mogą wpłynąć na zdrowie paletek. Dowiedziałem się że mają różne choroby i raczej nie przechodzą z jednych na drugie, mają inna flore bakteryjną czy coś w tym stylu.