Mam pytanko

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 03 lut 2005, 17:46

A mnie dalej sie wydaje ze to COVER BLUE bo zaraz jak się zaczyna ogon widac ciemny pasek :) Obstawiam Covera

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 03 lut 2005, 19:06

No to jesteś w błędzie bo Cover Blue posiada paski identyczne jak Kobalt i jest ich dziewięć.
Odmiana Blue Diamond nie jest tak bardzo utrwalona jak inne i często sie zdarza że na jakimś pozostanie drobne coś z przodków. Uzyskanie wszystkich 100% gładko niebieskich chyba jest niemożliwe. Pozostawiłem sobie kilka z młodych Diamondów które posiadają identyczny pasek mimoo ze żadne z rodziców go nie posiadają. Jedne młode go maja bardziej widoczny a na innych jest on szczątkowy w wymiarze 3 mm. Zresztą sam kiedyś ocenisz jak zrobię następny film. Postaram sie podeprzeć też fotką. Tylko prosze, nie mów mi że mam Blue Cover bo takich Stendker nie posiada. :D

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 04 lut 2005, 12:20

No raczej nie jestem w błedzie bo tak mi tłumaczył pan Mordarski odnośnie swojej odmiany Blue Covera, inaczej nie wygłupił bym sięo opisywaniu tego w tym miejscu :) A nie mówie tu o dyskach Sztendkera :) tylko o dyskach Pirani :) Pozdarawiam
PS moze obaj mamy racje :)

Awatar użytkownika
Izabelka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Izabela Wilk
Kontaktowanie:

Post autor: Izabelka » 04 lut 2005, 14:36

Mam nadzieje że tym razem rozwieje Twoje wątpliwości i powiem tak. Tą rybke kupiłam u Pana Mordarskiego i to on właśnie powiedział mi że to jest BLUE DIAMOND. Więc chyba wie co sprzedaje i od jakiej pary pochodzi. Nie widze powodu aby chłop podawał mi inną nazwe po to żeby tylko sprzedać bo jestem u niego dość częstym gościem. :D (mieszkam od niego może 2km) a na BLUE COVERY jestem umówiona :mrgreen: Więc może wtedy się coś wyjaśni.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 04 lut 2005, 15:12

Jak będziesz u niego to zapytaj o ilość pasków ile posiada Cover i wszystko się wyjaśni. :D

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 05 lut 2005, 10:11

Oto link do mojej nowej galerii. Tutaj też możesz zobaczyć niektóre młode diamondy z paskiem przy ogoniej, jest on szczątkowy bądz cały. Niektóre jednak tego paska nie maja co też zauważysz. (fotka 20; 21; 22; 23)
Na rodzicach (fotka 17 i 18 ) też ich nie znajdziesz a mimo to dały takie potomstwo.

http://www.janusz.paletki.prv.pl/
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez jzajonz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 05 lut 2005, 10:34

eCHHH poddaje się :) odnośnie Blue Covera. Odnośnie fotek to chiałem zapytać czy tylko masz akwaria sterylne czy masz tez jakieś dekoracyjne. Ja aktualnie dwa dni temu przepusciłem do sterylnego parkę która w ogólnym rozpoczynała czyszczeie korzenia i czekam żę zrobią niespodziankę, (para to Turkus i Pigeon). A Stendkery juz dorastaja do centymetra (coniektóre)

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 05 lut 2005, 11:01

Uff, no w końcu sie dałeś przekonać. Covery też miałem więc wiem jak maja wyglądać.
Obecnie mam same sterylne ale troche tam pływających roslinek jest.

Awatar użytkownika
Izabelka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Izabela Wilk
Kontaktowanie:

Post autor: Izabelka » 11 lut 2005, 16:28

No panowie sparawa się chyba wyjaśniła. :D Wczoraj rozmawiałam z Panem Mordarskim na temat blue cover i diamond mają jedną istotną różnice. Cover jak się zdenerwuje to widać u niego czarny pasek przechodzący przez głowe i oko. Co dało się zauważyć porównując obie rybki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 12 lut 2005, 18:08

A czy zapytałaś go jak wyglądają Covery przed wybarwieniem?

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 12 lut 2005, 18:09

A mnie w grudniu mówił ze przez ogon a to nie ładnie tak wprowadzać ludzi w bład. Widocznie lubi dziewczyny :)

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 12 lut 2005, 19:17

Widzisz, ja kupiłem od niego Covery w rozmiarze 8 cm. Jeszcze były niewybarwione i wszystkie mialy dziewięć pasków jak Kobalt. Kupiłem wtedy też od niego kobalty które się różniły odcieniem barwy.
Szkoda że ich nie pozostawiłem bo bym zrobił fotki. Pozostały mi tylko worki z napisami odmian co do których widze trzeba byc ostrożnym przy zakupie.
Ten Cover to może być mieszanka Kobalta z Diamondem.

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 12 lut 2005, 19:35

Ja tez zakupiłem w marcu 7 cm na worku pisało BLUE COVER dwa i miały wtedy paski a nawet krzywizny łukowe, teraz wyrosły i jedyny pasek jaki mają jest na zaraz przed ogonem innego paska nie zobaczysz. Zatem pewnie sa to diamondy tylko były nie w tym worku :)

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 12 lut 2005, 20:24

Nie on nie pomylił worków bo diamondy nigdy nie mają pasków nawet gdy są malutkie.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 13 lut 2005, 12:56

Józek ma bardzo dobrej jakosci paletki ,ale te nazwy odmiany barwne sa ciagle problematyczne .Pewnie tylko On zna przyczyne .Jedna i ta sama ryba ma w/g mnie przynajmniej 3 nazwy .Ciezko Je odróznic przez samego chyba właściciela .
Dalej twierdze ,że to jedyna warta polecenia hodowla w Polsce .
Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”