Jak kupować ?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Jak kupować ?
Witam wszystkich
Mam dylemat i nie wiem jak z niego wybrnąć. Chodzi mi o sposób zakupu młodych rybek. Przy założeniu, że będzie to ta sama odmiana barwna.
Czy ryby kupować od jednego hodowcy, czy od dwóch lub nawet trzech.
Wiele opini krąży w literaturze na ten temat. Jedni są za jednym hodowcą gdyż w ten sposób możemy ustrzec się od przywleczenia jakiejś zarazy
i zarażenaia pozostałych ryb, inni są za kilkoma hodowcami. I nie wiem na co się zdecywować. Potrzebuję Waszej opinii jako praktyków w hodowli Dysków.
Z góry dziękuję za każde sugestie.
POZDRAWIAM
Robert Paprota
Mam dylemat i nie wiem jak z niego wybrnąć. Chodzi mi o sposób zakupu młodych rybek. Przy założeniu, że będzie to ta sama odmiana barwna.
Czy ryby kupować od jednego hodowcy, czy od dwóch lub nawet trzech.
Wiele opini krąży w literaturze na ten temat. Jedni są za jednym hodowcą gdyż w ten sposób możemy ustrzec się od przywleczenia jakiejś zarazy
i zarażenaia pozostałych ryb, inni są za kilkoma hodowcami. I nie wiem na co się zdecywować. Potrzebuję Waszej opinii jako praktyków w hodowli Dysków.
Z góry dziękuję za każde sugestie.
POZDRAWIAM
Robert Paprota
Nie mam zbytniego doświadczenia w dyskowcach, ale, opierając się na wieloletnich doświadczeniach w hodowli innej "zwierzyny", uważam, że najlepiej miec' kilku dobrze rozeznanych hodowców. Czyli - zakup ryb z różnych, ale pewnych źródeł.
To dobre, zwłaszcza dla uniknięcia tzw. chowu wsobnego, który skutkuje wadami genetycznymi (głównie karłowacenie i inne felery oraz powielanie błędów w fenotypie rybek).
Nio, chyba, że jeden, wypróbowany hodowca daje gwarancję "niekrewniaczych" rybek - wtedy jest super.
A przeciwko przywleczeniu i rozplenieniu "zarazy" wymyślono kwarantannę, wielokrotnie opisywaną na tych łamach. Najnowsze "trendy" w tym temacie mówią o wydłużeniu kwarantanny do 4 tygodni.
To dobre, zwłaszcza dla uniknięcia tzw. chowu wsobnego, który skutkuje wadami genetycznymi (głównie karłowacenie i inne felery oraz powielanie błędów w fenotypie rybek).
Nio, chyba, że jeden, wypróbowany hodowca daje gwarancję "niekrewniaczych" rybek - wtedy jest super.
A przeciwko przywleczeniu i rozplenieniu "zarazy" wymyślono kwarantannę, wielokrotnie opisywaną na tych łamach. Najnowsze "trendy" w tym temacie mówią o wydłużeniu kwarantanny do 4 tygodni.
-
- nowicjusz
WydluzeniU?? Skrocenie chyba, kwarantanna oznacza odosobnienie przez dni CZTERDZIESCI. W przypadku ichtiofonozy, mykobakteriozy i flexibakteriozy (byc moze innych syfow tez) nawet te 40 dni to ponoc moze byc za malo.wiesiek pisze:. Najnowsze "trendy" w tym temacie mówią o wydłużeniu kwarantanny do 4 tygodni.
J-23