paletki i skalary

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Maciek82
nowicjusz
nowicjusz

paletki i skalary

Post autor: Maciek82 » 03 mar 2007, 11:58

Ostatnio przeczytałem w jednej z książek akwarystycznych (nie jest to najnowsze wydanie) mniej więcej takie zdanie: "Dyskowce można trzymać z innymi spokojnymi rybami z rodziny pielęgnicowatych, szczególnie lubią towarzystwo skalarów". Co sądzicie na ten temat, czy można te ryby trzymać razem?

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 03 mar 2007, 12:04

Dużo już było na ten temat.
Można, ale trzeba pamiętać że skalar może być nosicielem chorób, grożnych dla paletek.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 mar 2007, 12:17

Każda ryba może być nosicielem - tak więc czy zdrowy skalar czy inna ryba np Bocja to ten sam dylemat .
Czy paletki lubią skalary ? naprawdę nie wiem ale wiem że nie lubią pary skalarów które mają akurat tarło , na tej samej zasadzie jak nie lubią kiedy inna para palet w akwarium przejmuje kontrolę na 80 % wielkości zbiornika .

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 03 mar 2007, 12:41

ale wiem że nie lubią pary skalarów które mają akurat tarło , na tej samej zasadzie jak nie lubią kiedy inna para palet w akwarium przejmuje kontrolę na 80 % wielkości zbiornika
Znam to ze swojego przykładu .Kiedyś hodowałem altumy ,w sumie w ogólnym akwa miałem ich sześć .Gdy dobrała się para ,to naprawę wam powiem że po tarle nie widziałem bardziej agresywnych ryb .Tak jak Alek powiedział 80% zbiornika ich .Mało tego ,musiałem też mieć więcej niż jednego samca który chciał dominować ,tłukły się zaciekle tak że czasem na pyskach miały ślady .Co do chorób to wiem że mogą być nosicielami np nicieni -wiciowców ,jednak po odrobaczeniu myślę że nie powinno być problemu ze zdrowiem całej obsady .Pamietaj też Maciek że przy karmieniu są znacznie bardziej szybsze niż palety no i agresywniejsze co może stanowić problem w najedzeniu się całej obsady .Myślę jednak że jak dobrze "skomponujesz" ryby i troche pomyślisz to nie powinieneś mieć problemów z mieszaną obsadą

niki 28

Awatar użytkownika
BLANTNH
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: BLANTNH » 03 mar 2007, 15:03

Witam
ja trzymam paletki ze skalarami molinezjami i gurami mozajkowym i jeszcze zadnej choroby nie mialem

Maciek82
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Maciek82 » 03 mar 2007, 15:54

.Myślę jednak że jak dobrze "skomponujesz" ryby i troche pomyślisz to nie powinieneś mieć problemów z mieszaną obsadą

A jaka Twoim zdaniem "kompozycja" byłaby najlepsza - Przewaga paletek (jezeli tak to w jakiej proporcji), czy też pół na pół? Mam zbiornik 420l i nie planuje wpuszczać tam jeszcze innych ryb?

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 03 mar 2007, 19:22

Temat rzeka i zdania podzielone ale najczęściej odradzają trzymać razem.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: paletki i skalary

Post autor: adamn » 03 mar 2007, 20:45

Maciek82 pisze:Ostatnio przeczytałem w jednej z książek akwarystycznych (nie jest to najnowsze wydanie) mniej więcej takie zdanie: "Dyskowce można trzymać z innymi spokojnymi rybami z rodziny pielęgnicowatych, szczególnie lubią towarzystwo skalarów".
A ja kiedys czytałem takie zdania: dyskowce powinnydostawać pokarm wyłącznie żywy, Najlepszym pokarmem jest tubifeks i czerwona larwa komara (ochotka)...Tez temu kiedyś zawierzyłem a co z tego wynikło to juz inna sprawa. Dyskowce i skalary są odławiane w tych samych rejonach, Występuja bardzo często w ławicach mieszanych. Maja jednak jedną jedyna róznicę: dyskowce wytrzymuja w swym organiźmie małą ilośc wiciowców i nicieni a skalary tyle, że szkoda gadać. A im to prawie nie szkodzi.
Trzeba dokonać odwiecznego wyboru jaki staje co chwila przed każdym.
Adam

Awatar użytkownika
BLANTNH
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: BLANTNH » 03 mar 2007, 21:40

Ja paletki karmie zywa ochotkasercem wołowym i mam pomieszane ruzne pokarmy w platkachi wszystko jest w pozadku i jak czytam posty to sie dziwie ze prawie nikt nie karmi rybek zywymi pokarmami

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 03 mar 2007, 21:52

BLANTNH pisze:Ja paletki karmie zywa ochotka
Od ilu lat karmisz dyski zywa ochotka? Jak duze sa twoje ryby?
Odpowiedz sobie szczerze na te dwa pytania, obejrzyj ryby grupowiczow ktorzy NIE KARMIA zywym a hoduja dyski lat ....nascie i przestaniesz sie dziwic.
J-23

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 03 mar 2007, 21:58

ja też karmię ochotką ,co nie znaczy że polecam ten pokarm. trzeba widzieć i wiedzieć co się daje rybom.
co do trzymania paletek ze skalarami to pomimo że widziałem ładną parę z młodymi i ze skalarami w jednym akwarium sam bym nigdy nie ''kojarzył'' tych gatunków razem. paletki są przeważnie czerwone(kolorowe) a skalary srebrzyste. no i te marne 420 litrów na dwa stada?
najlepiej pasuje mi tu cytat gospodarza domu, Anioła z ''Alternatyw 4'':
''-wiesz pan jak to teraz wygląda?- jak g...no w kwiatkach.''
:lol:

Awatar użytkownika
BLANTNH
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: BLANTNH » 03 mar 2007, 22:07

J-23 pisze:
BLANTNH pisze:Ja paletki karmie zywa ochotka
Od ilu lat karmisz dyski zywa ochotka? Jak duze sa twoje ryby?
Odpowiedz sobie szczerze na te dwa pytania, obejrzyj ryby grupowiczow ktorzy NIE KARMIA zywym a hoduja dyski lat ....nascie i przestaniesz sie dziwic.
J-23
z paletkami dopiero zaczynam przygode i mam je od okolo miesiaca

Awatar użytkownika
BLANTNH
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: BLANTNH » 03 mar 2007, 22:10

kafarski pisze:ja też karmię ochotką ,co nie znaczy że polecam ten pokarm. trzeba widzieć i wiedzieć co się daje rybom.
co do trzymania paletek ze skalarami to pomimo że widziałem ładną parę z młodymi i ze skalarami w jednym akwarium sam bym nigdy nie ''kojarzył'' tych gatunków razem. paletki są przeważnie czerwone(kolorowe) a skalary srebrzyste. no i te marne 420 litrów na dwa stada?
najlepiej pasuje mi tu cytat gospodarza domu, Anioła z ''Alternatyw 4'':
''-wiesz pan jak to teraz wygląda?- jak g...no w kwiatkach.''
:lol:

skalarki miałem piersze w akwarium i nie myslałem ze zaczne przygode z paletkami ale trafiły mi sie za smieszne pieniadze wiec je kupiłem i planuje dokupic jeszcze paletek i skalarki bede sprzedawał bo troszke głupio by wyglondaly 3 paletki w 400 litrowym akwarium

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 mar 2007, 22:15

Ja paletki karmie zywa ochotkasercem wołowym i mam pomieszane ruzne pokarmy w platkachi wszystko jest w pozadku i jak czytam posty to sie dziwie ze prawie nikt nie karmi rybek zywymi pokarmami
każdy kto będzie chciał mieć takie ryby jak Ty pewnie posłucha Ciebie i z ochotą zastosuje "ochotkasercem" , "ruzne pokarmy w platkachi".
Masz ryby jak pisownię - dużo brakuje do doskonałości .

Awatar użytkownika
BLANTNH
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: BLANTNH » 03 mar 2007, 22:46

cocoloco pisze:
każdy kto będzie chciał mieć takie ryby jak Ty pewnie posłucha Ciebie i z ochotą zastosuje "ochotkasercem" , "ruzne pokarmy w platkachi".
Masz ryby jak pisownię - dużo brakuje do doskonałości .
to dlatego ze szybko pisalem A rbki chyba mam ładne zreszta kazdy ma inny gust

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”