Pieprz na paletkach
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 maja 2006, 18:39
- Lokalizacja: Toruń
Pieprz na paletkach
Czemu na paletkach pojawia się pieprz? Genetyka czy inne czynniki również mają na to wpływ? Słyszałem ostatnio, że jasne podłoże i silne oświetlenie zapobiegają temu procesowi. Czy to prawda? Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat bardzo proszę o odpowiedź
-
- nowicjusz
- Posty: 20
- Rejestracja: 08 lut 2006, 21:26
- Lokalizacja: ŁÓDŹ
- Kontaktowanie:
- Michcio
- entuzjasta
- Posty: 578
- Rejestracja: 31 paź 2005, 22:20
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Lokalizacja: Lublin
Pieprz może występować tylko i wyłącznie na paletkach z linii Pigeon Blood. Jest to wywołane najprawdopodobniej zaburzeniami enzymatycznymi oczywiście na podłożu genetycznym. Brak, zmniejszona aktywność lub zmniejszona ilość jakiegoś bliżej nieokreślonego enzymu warunkuje pojawianie się pigmentacji w skórze paletek tej odmiany. Znamienne jest to że na intensywność zmian ma wpływ środowisko zewnętrzne. Precyzując: wpływ ma ph, twardość wody i rodzaj diety.
Biorąc pod uwagę fakt że ilość pieprzu znacząco zmniejsza sie w odpowiednich warunkach, jest dowodem na to że jest to zaburzenie metaboliczne. Zwiększona podaż jakiegoś bliżej nieokreślonego związku chemicznego, mającego bezpośredni bądź pośredni wpływ na dany łańcuch metaboliczny warunkuje odkładanie się w skórze ryb substancji o charakterze pigmentu. Ryby występujące w środowisku naturalnym nie mają pieprzu. Powstała w naszych akwariach odmiana Pigeona wraz z nowymi cechami fenotypowymi uzyskała skłonność do pigmentacji.
Oczywiście to tylko moja skromna teoria
Biorąc pod uwagę fakt że ilość pieprzu znacząco zmniejsza sie w odpowiednich warunkach, jest dowodem na to że jest to zaburzenie metaboliczne. Zwiększona podaż jakiegoś bliżej nieokreślonego związku chemicznego, mającego bezpośredni bądź pośredni wpływ na dany łańcuch metaboliczny warunkuje odkładanie się w skórze ryb substancji o charakterze pigmentu. Ryby występujące w środowisku naturalnym nie mają pieprzu. Powstała w naszych akwariach odmiana Pigeona wraz z nowymi cechami fenotypowymi uzyskała skłonność do pigmentacji.
Oczywiście to tylko moja skromna teoria

- gajowa
- entuzjasta
- Posty: 1899
- Rejestracja: 06 maja 2006, 15:21
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Na spotkaniu integracyjnym w Krakowie po Mistrzostwach, siedzielismy z austriackim sędzią. On mówil, że przed wystawą, aby jego ryby straciły pieprz, to obniża im temperaturę do 25 st i w takiej temperaturze trzyma ryby przez ok 3 tygodnie.
Wg mnie na pieprz ma wpływ genetyka i twardość wody.
Basia Gajowa
Wg mnie na pieprz ma wpływ genetyka i twardość wody.
Basia Gajowa
- DISPAR
- entuzjasta
- Posty: 483
- Rejestracja: 11 gru 2004, 13:47
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Lokalizacja: Łosice
- Kontaktowanie:
Ten pieprz pojawia się na rybach i znika więc nie sądzę, żeby działała tu genetyka bo utrwaliła by kolory. Też uważam, że ma to związek z jakością wody. Jednak gdyby to było genetyczne to czemu nie wyhodować odmiany barwnej ,,czarnego pigeona"? Kojarząc samiczkę którą pokazuje niżej z podobnym samcem była by na to szansa.
P.S. Tej ryby dawno bym się pozbył z akwa ale to ulubienica żony i wszystkich gości którzy o paletkach nie mają zielonego pojęcia i dlatego została w moim akwarium
.
P.S. Tej ryby dawno bym się pozbył z akwa ale to ulubienica żony i wszystkich gości którzy o paletkach nie mają zielonego pojęcia i dlatego została w moim akwarium

- Załączniki
-
- czarna paletka1 007.jpg (62.27 KiB) Przejrzano 9201 razy
-
- junior
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 maja 2006, 18:39
- Lokalizacja: Toruń
...aby jego ryby straciły pieprz, to obniża im temperaturę do 25 st i w takiej temperaturze trzyma ryby przez ok 3 tygodnie...
Czy to znaczy, że pigmentację pieprzem można odwrócić? Azjaci mają piękne ryby bez pieprzu. Ciekawe jak to osiągają?
A tak a propos, co sądzicie o połączeniu samca z polskiej hodowli z samicą z Azji.
Czy to znaczy, że pigmentację pieprzem można odwrócić? Azjaci mają piękne ryby bez pieprzu. Ciekawe jak to osiągają?
A tak a propos, co sądzicie o połączeniu samca z polskiej hodowli z samicą z Azji.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość