Strona 1 z 3

Pieprz na paletkach

: 14 mar 2007, 10:31
autor: kacper2601
Czemu na paletkach pojawia się pieprz? Genetyka czy inne czynniki również mają na to wpływ? Słyszałem ostatnio, że jasne podłoże i silne oświetlenie zapobiegają temu procesowi. Czy to prawda? Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat bardzo proszę o odpowiedź

: 14 mar 2007, 10:42
autor: vega1
Wszystko po trosze.Moim zdaniem jednak to genetyka. Mówi się też że chowanie ryb w wodzie o wysokim ph ma na to wpływ,ale ja stawiam na genetykę. Tak siak czy owak nic nie poradzisz...

: 14 mar 2007, 12:26
autor: ADAM241281
Ja bym stawiał też na karmienie ryb.złe pokarmy tez mają wpływ na pieprz u palet
Pozdro

: 14 mar 2007, 12:41
autor: lin2
witam
z tego co wiem nie ma znaczenie karmienie ryb.
ludzie mowią ze duzy wpływ ma twardosc wody, ale jak jest naprawde nikt chyba nie wie na 100%.

: 14 mar 2007, 13:12
autor: Iza
Własnie tez sie zastanawiam jak to jest z tym pieprzem u nas w zbiornikach woda miękka, PH 5,5 a pieprz wyłazi :evil:

: 14 mar 2007, 13:13
autor: cocoloco
Każdy ma jakąś teorię bo tu nie ma nic pewnego - moje dostały pieprz po zaniedbaniu wody - pojawiły się azotany i pojawił się pieprz .
Jednak to tylko moja teoria .

: 14 mar 2007, 13:19
autor: Michcio
Pieprz może występować tylko i wyłącznie na paletkach z linii Pigeon Blood. Jest to wywołane najprawdopodobniej zaburzeniami enzymatycznymi oczywiście na podłożu genetycznym. Brak, zmniejszona aktywność lub zmniejszona ilość jakiegoś bliżej nieokreślonego enzymu warunkuje pojawianie się pigmentacji w skórze paletek tej odmiany. Znamienne jest to że na intensywność zmian ma wpływ środowisko zewnętrzne. Precyzując: wpływ ma ph, twardość wody i rodzaj diety.
Biorąc pod uwagę fakt że ilość pieprzu znacząco zmniejsza sie w odpowiednich warunkach, jest dowodem na to że jest to zaburzenie metaboliczne. Zwiększona podaż jakiegoś bliżej nieokreślonego związku chemicznego, mającego bezpośredni bądź pośredni wpływ na dany łańcuch metaboliczny warunkuje odkładanie się w skórze ryb substancji o charakterze pigmentu. Ryby występujące w środowisku naturalnym nie mają pieprzu. Powstała w naszych akwariach odmiana Pigeona wraz z nowymi cechami fenotypowymi uzyskała skłonność do pigmentacji.
Oczywiście to tylko moja skromna teoria :oops:

: 14 mar 2007, 14:12
autor: wiesiek
Michcio pisze:......Oczywiście to tylko moja skromna teoria ....
Skromna ........ :shock: ;)
Wypowiedź w stylu "prawie Ambry", a Michałek dalej kokietuje ;)

: 14 mar 2007, 15:37
autor: gajowa
Na spotkaniu integracyjnym w Krakowie po Mistrzostwach, siedzielismy z austriackim sędzią. On mówil, że przed wystawą, aby jego ryby straciły pieprz, to obniża im temperaturę do 25 st i w takiej temperaturze trzyma ryby przez ok 3 tygodnie.
Wg mnie na pieprz ma wpływ genetyka i twardość wody.

Basia Gajowa

: 14 mar 2007, 16:24
autor: lin2
Gajowa pisze: Wg mnie na pieprz ma wpływ genetyka i twardość wody.

Basia Gajowa
ja mam wodę z zerowa twardością a ryby maja pieprz :-(

: 14 mar 2007, 17:21
autor: przynenta
Michcio pisze:Pieprz może występować tylko i wyłącznie na paletkach z linii Pigeon Blood. :
Nie zgodzę się z Tobą. Mam Red BROWN -y z tego samych źródła i są trzymane razem z innymi młodymi(inne gatunki) a TYLKO one dostały tzw. Pieprzu i też nie wszystkie. Stawiam na genetykę.

: 14 mar 2007, 20:04
autor: DISPAR
Ten pieprz pojawia się na rybach i znika więc nie sądzę, żeby działała tu genetyka bo utrwaliła by kolory. Też uważam, że ma to związek z jakością wody. Jednak gdyby to było genetyczne to czemu nie wyhodować odmiany barwnej ,,czarnego pigeona"? Kojarząc samiczkę którą pokazuje niżej z podobnym samcem była by na to szansa.
P.S. Tej ryby dawno bym się pozbył z akwa ale to ulubienica żony i wszystkich gości którzy o paletkach nie mają zielonego pojęcia i dlatego została w moim akwarium :D .

: 14 mar 2007, 20:49
autor: kacper2601
...aby jego ryby straciły pieprz, to obniża im temperaturę do 25 st i w takiej temperaturze trzyma ryby przez ok 3 tygodnie...


Czy to znaczy, że pigmentację pieprzem można odwrócić? Azjaci mają piękne ryby bez pieprzu. Ciekawe jak to osiągają?
A tak a propos, co sądzicie o połączeniu samca z polskiej hodowli z samicą z Azji.

: 14 mar 2007, 21:03
autor: teo
Jedno oko wyjdzie normalne a drugie skośne.

: 14 mar 2007, 21:45
autor: slawol
Ja myślę że pieprz jest to jednak sprawa genetyki,zbyt daleko wsobnie