Help.. Bardzo Agresywna.. Co Robić??

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Help.. Bardzo Agresywna.. Co Robić??

Post autor: Mariusz86 » 17 mar 2007, 13:09

Posiadam już około 3 miesiąc dwie paletki cobalt blue.. było wszystko wporządku.. fakt że jedna była dominujaca i troche szybciej rosła od drugiej, ale nie bylo problemu takiego jak mam teraz.. Niedawno dokupiłem sobie 2 paletki diamond i nagle ta większa, którą miałem wcześniej zrobiła się w stosunku do wszystkich paletek bardzo agresywna.. nie dopuszcza ich do pokarmu, przegania tak, że wszystkie inne siedza w kątach akwarium.. co mógłbym zrobić by zmniejszyć jej agresje i żebym mógł patrzeć na nie jak pływają razem w stadku?? Przypominam, że wcześniej było wszystko ok.. Bez jakichkolwiek problemów.. :(

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 18 mar 2007, 00:49

Wykarczować rośliny, stworzyć wolną przestrzeń, zwiększyć liczebność jeszcze o 2 sztuki.
Jak chcesz radykalnie to 2 tygodnie w mniejszym baniaku sterylnym powinno je zbliżyć...
Przedstaw się, uzupełnij profil.

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 18 mar 2007, 08:31

Na moim profilu wprowadziłem wszystkie dane, ale nie wiem czemu ich nie wyświetla.. odświerzałem profil, zapisywałem i nic.. Mariusz Arent

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 18 mar 2007, 09:35

Masz włączoną opcję "zawsze pokazuj moje imię i nazwisko" ?
Masz wpisaną datę urodzin ?

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 18 mar 2007, 11:45

Miałem kiedyś taki problem z dominującym samcem ale dość szybko poradziłem sobie z tym problemem ponieważ przypomniałem sobie, że hodując kiedyś gołębie pocztowe już to przerabiałem :D .
Dominującego samca przerzuciłem na 10 dni do akwarium kwarantannowego a w tym czasie pod jego nieobecność inny samiec zaczął dominację. Pierwszy samiec po powrocie jeszcze starał się porządzić od nowa ale to już nie było to co wcześniej. Ale to były ryby podobnej wielkości a w przypadku gdy jedna jest sporo większa od reszty to nie wiem czy to zda egzamin. Ale po takim ,,karcerze" to każda ryba nie będzie już taka pewna siebie.

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 18 mar 2007, 13:06

>>birdas<< nie miałem tej opcji uruchomionej dziękuje za pomoc..
W tym rzecz, że właśnie one są tej samej wielkości, mniejsza przestała być ścigana i jakoś na szczęście odżyła.. ale za to nowe dwa diamondy są niesamowicie gonione.. nie wiem czy to są samce czy samice.. za małe do rozponania (5cm).. najgorsze jest to, że one nie chcą uciekać przed dominantem.. stoją obok niego, a on je dosłownie przepycha, a czasem tłucze.. dziś zauważyłem, że jedna z nich ma strasznie pokiereszowane ciało.. nie wiem co robić.. odłowić go??

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 18 mar 2007, 13:37

U mnie też rybki naokrągło się biją, ale jeszcze nikt nie zginął. Skoro nie uciekają to może myślą, że to jakaś zabawa ? Porysowane boki to też dla mnie nie nowość. Masz może jakieś zdjęcia tych rybek ? - szczególnie zdjęcie tej niby bidulki ?

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 18 mar 2007, 13:46

Narazie siedzę na wykładach, więc nie mam mozliwości zrobienia, ale jak wróce do domu to zrobię i napewno wyślę.. lub jutro rano.. hehe zabawa.. ta jedna się chyba przekonała, że to raczej nie jest to o czym myśli i dostała.. ma pozdzierane łuski i siedzi w kącie akwarium..

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”