małe białe robaczki w akwa tarliskowym
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
małe białe robaczki w akwa tarliskowym
już ponad miesiąc w osobnym akwarium 54l trzymam parke paletek do rozrodu
Narazie sie chyba uczą bo młade po kilku dniach znikaja.
Ale zauważyłem na dnie ( czyste akwa bez zwirku) takie 2-3mm białe glizdki. Co to może byc i skąd się wzięło - jak to zwalczyć jeśli trzeba?
Narazie sie chyba uczą bo młade po kilku dniach znikaja.
Ale zauważyłem na dnie ( czyste akwa bez zwirku) takie 2-3mm białe glizdki. Co to może byc i skąd się wzięło - jak to zwalczyć jeśli trzeba?
troszke poczytałem i nadal nic nie wiem
adam w tym wątku pisał http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... c&start=15 że to szkodliwe dla narybku
W innych tematach natomiast napisaliście że nie - jaka jest prawda?
)
adam w tym wątku pisał http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... c&start=15 że to szkodliwe dla narybku
W innych tematach natomiast napisaliście że nie - jaka jest prawda?

- pajacyk
- senior
- Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
- Kontaktowanie:
Podaje ci link gdzie Adamn prawdopodobnie podał ci przyczyne znikania młodych http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... er=asc&sta zacytował tam twoja wypowiedz jest to na stronie 7 wiec znajdziesz.
Marcin
Marcin
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Nie może być woda ok w 54 litrach z dorosłą parą.stanpiter pisze:(czy aby woda tam jest ok.)
Czysto z mojej niewiedzy w tym zakresie spytam, skoro to sterylniak, czy to są aby napewno wypławki żyjące na szkle ? Być może tak, nie mam pojęcia i wiedzy, tylko wątpliwości. Czy miał ktoś już wypławki w sterylniaku ?
- Marek81
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
Rafał pewnie karmisz mięskiem i rzadko sprzątasz dno ???
Ja również miałem wypławki w sterylniaku z parą, ale one nie zaszkodziły malcom (tak mi się przynajmniej wydaje)
Moja rada to sprzątaj często resztki pokarmu, zmień go na suche ja karmie pary karmię Tropicalem D-VITAL PlUS 2xdziennie w małej porcji.
Rodziców pasę dobrym pokarmem przed przeniesieniem do tarłowego, przerywam karmienie do złożenia ikry, jak już maja ikrę daję 1x dziennie gdy młode się rozpłyną to już stare są łapczywe i żarłoczne!
Sprzątam dno codziennie i płuczę gąbkę w małej ilości wody z akwarium!
To moja recepta na pozbycie się tego paskudztwa!
Pozdrawiam Marek
Ja również miałem wypławki w sterylniaku z parą, ale one nie zaszkodziły malcom (tak mi się przynajmniej wydaje)
Moja rada to sprzątaj często resztki pokarmu, zmień go na suche ja karmie pary karmię Tropicalem D-VITAL PlUS 2xdziennie w małej porcji.
Rodziców pasę dobrym pokarmem przed przeniesieniem do tarłowego, przerywam karmienie do złożenia ikry, jak już maja ikrę daję 1x dziennie gdy młode się rozpłyną to już stare są łapczywe i żarłoczne!
Sprzątam dno codziennie i płuczę gąbkę w małej ilości wody z akwarium!
To moja recepta na pozbycie się tego paskudztwa!
Pozdrawiam Marek
- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Owe wypławki nie są szkodliwe nawet dla malców i w niczym im nie przeszkadzają. Wkurzają jednak jak jest i mnóstwo na szybach. Potrafią się tak szybko pojawić jak i znikniąć. Nie wiem do końca jaki one mają wpływ np na rozwój ikry i kiedyś myślałem że mogą szkodzić ale nawet przy nich inkubacja przebiega właściwie.
Proponuje sobie sprawić wypławki w akwarium tarliskowyym (też sterylne) i zobaczyć jak wpływają na ikrę i na młode co to mają 1-2 dni od rozpłyniecia się i zaczynają szukać pokarmu. pomijam tu fakt, ze w takim zbiorniku jak cos jest nie tak ze starymi i ikrą, gdy młode spadną z miejsca ich składowania to już na nie cosik na dole czeka. Wtedy to im stare nie pomogą.jzajonz pisze:Owe wypławki nie są szkodliwe nawet dla malców i w niczym im nie przeszkadzają...
Adam