Odmiany barwne i ich rozróżnianie

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
taochi
Imie i Nazwisko: Marek Maślaniec

Odmiany barwne i ich rozróżnianie

Post autor: taochi » 13 sie 2007, 17:22

Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum chciałem się serdecznie przywitać.Nie pisałem wcześniej gdyż wszystkie odpowiedzi jakich szukałem znajdowałem czytając od kilku miesięcy posty innych forumowiczów .Sam też nie posiadałem odpowiedniej wiedzy aby udzielać odpowiedzi.
Tym razem chciałbym zapytać o coś czego nie znalazłem na forum, być może nie umiejętnie szukałem.
Ciekawi mnie różnorodność barwna paletek i sposoby ich odróżniania. Czasem nie potrafię zrozumieć dlaczego akurat ta konkretna paletka należy do danej grupy kolorystycznej.
Czym na przykład rózni się red turquoise od red royal.Jaka cecha jest tym elementem który klasyfikuje je do odpowiedniej grupy.Przeglądając zdjęcia w internecie niektóre egzemplarze jednej i drugiej grupy są dla mnie identyczne.
Kolejna ciekawostka to pigeony.Są prawie całkowicie pomarańczowe, są też całe nakrapiane.Jaka cecha każe przypisać paletkę właśnie do grupy pigeon.Czym od pigeona różni się malboro albo inaczej kiedy paletka która laikowi wydaje się być malboro okazuje się pigeonem.Czy łatwo te cechy rozróżnić już przy młodych rybach czy czekać trzeba, aż całkiem się wybarwi.
Czy są gdzieś opisy konkretnych cech danej grupy kolorystycznej tak aby laik mógł się też tego nauczyć i umieć je potem odróżniać.Byłbym wdzięczny za wyczerpujące odpowiedzi.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 13 sie 2007, 20:37

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 14 sie 2007, 09:06

Lara podaje Ci stronę do podziału "oficjalnego" .
Jak kiedyś na Forum napisał nasz "odmianowy guru" czyli Andrzej S. - obecnie trwają prace nad zmianą (rozszerzeniem) tego podziału (wszak już przecież ocenia się w grupie "W"- tzw. pierwsze pokolenie po "dzikuskach", przymierza sie do wprowadzenia kategorii - "żółte" , itd).
Natomiast mam wątpliwości, czy uda się kiedykolwiek usystematyzowac' wszystkie nazwy potoczne ("hodowlane") :( Wszak stale ich przybywa, a "nowości" najczęściej dotyczą nazw mieszańców prezentujących cechy kilku grup barwnych........

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”