mentna woda czywęgiel aktywny pomoże
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
mentna woda czywęgiel aktywny pomoże
Witam mam problem tego typu że po zalaniu wodą akwarium woda zrobiła się mętna koloru mlecznego posiadam filtr kubełkowy i zastanawiam się jakie wkłady zastosować do wstępnego filtrowani wody myślałem nad wsadzeniem gąbki waty oraz węgla na jakiś tydzień do uzyskania krystalicznej wody a potem zrobić wymianę na ceramikę i tak dalej czy to dobre czy złe proszę o wasze porady zaznaczam że piach był wielokrotnie płukany i tak woda zmętniała
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Temat był wielokrotnie poruszany na forum, krótko mówiąc przyczyną jest brak tzw. cyklu azotowego w akwarium. Bakterie nitryfikacyjne jeszcze nie osiedliły się w filtrze.
Zastaw akwarium parę dni bez oświetlenia (około tygodnia) na pewno pomoże.
Inne rady, przynieść wody z innego zdrowego działającego akwarium, lub kupić preparat w stylu Sera Nitrivec (endospory bakterii nitryfikacyjnych), ale wg. mnie to strata pieniędzy.
Można też włożyć trochę ziemi do filtra, lecz tego sposobu osobiście nie próbowałem.
Zastaw akwarium parę dni bez oświetlenia (około tygodnia) na pewno pomoże.
Inne rady, przynieść wody z innego zdrowego działającego akwarium, lub kupić preparat w stylu Sera Nitrivec (endospory bakterii nitryfikacyjnych), ale wg. mnie to strata pieniędzy.
Można też włożyć trochę ziemi do filtra, lecz tego sposobu osobiście nie próbowałem.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem akwarium ma normalny proces dojrzewania i nastąpił rozwój pierwotniaków albo żwir był wypłukany źle . Przyjmując pierwszą wersję, można oczywiście zabić drania np Lizolem i twierdzić później że zdechły pierwotniak jest zdecydowanie lepszy niż żywy . Pomysł przepuszczenia wody przez węgiel jest oczywiście świetny bo wiadomo że przez węgiel i górnicy giną więc pierwotniak też ma tą szansę . Moim zdaniem do czasu aż filtry mechaniczne nie zmienią się w biologiczne i akwarium nie uzyska właściwej równowagi takie rzeczy mieć będą miejsce . Będziesz więc toczyć walki za walką - pierwotniaki glony sinica i inne niespodzianki .
Wersja druga płukanie żwiru wielokrotnie -
napisałeś jak moda dziewczynka do redakcji gazety, że było to wielokrotne i nie dało efektu . Cóż nie jestem ekspertem w tej materii czy wielokrotnie znaczy dobrze.
Wersja druga płukanie żwiru wielokrotnie -
napisałeś jak moda dziewczynka do redakcji gazety, że było to wielokrotne i nie dało efektu . Cóż nie jestem ekspertem w tej materii czy wielokrotnie znaczy dobrze.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Zmętnienie minie, nie zapalaj światła w akwarium, dobrze napowietrzaj wodę i niech się filtruje najlepiej przez same gąbki i watę akwarystyczną przez tydzień.
Dodanie wody z innego akwariu, wypłukanie gąbki z filtra innego baniaka jest dobrym sposobem, ale jak się nie spieszysz biologia zastartuje za tydzień lub 2 i woda się wyklaruje, cierpliwości.
Wegiel możesz zastosować w pierwszych 2 - 3 dobach od zalania baniaka, ale potem go usuń, zbyt dużo z wody wyciągnie.
Dodanie wody z innego akwariu, wypłukanie gąbki z filtra innego baniaka jest dobrym sposobem, ale jak się nie spieszysz biologia zastartuje za tydzień lub 2 i woda się wyklaruje, cierpliwości.
Wegiel możesz zastosować w pierwszych 2 - 3 dobach od zalania baniaka, ale potem go usuń, zbyt dużo z wody wyciągnie.