Jaspis...

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Karolina
junior
junior

Jaspis...

Post autor: Karolina » 08 lut 2008, 18:08

Czy ten kamień jest obojętny i nie zmienia parametrów wody? Powiedziano mi w sklepie akwarystycznym, że nic takiego się nie dzieje, ale wolałabym się upewnić przed włożeniem do akwa. Czy ktoś miał kiedyś jaspis w akwarium?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Jaspis...

Post autor: darek-dorado » 08 lut 2008, 20:34

Nigdy tego nie miałem, ale jaki problem sprawdzić? Kropla kwasu na kamyczek i jeżeli się nie zapieni można śmiało dawać do akwarium. A gdy zapieni to z powrotem do sklepu, lub za okno ( byle nie z wysoka i uwaga na ludzi ) :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Karolina
junior
junior

Post autor: Karolina » 08 lut 2008, 21:23

Myślałam po prostu, że nie mam żadnego kwasu i dlatego zapytałam :) Po szeroko zakrojonych poszukiwaniach znalazłam jakąś resztkę Aquacid PH Minus (jakiś stary, ale to chyba nie ma znaczenia :)). Sprawdziłam i nie pieni się. Gdyby ktoś więc kiedyś potrzebował takiej informacji, to potwierdzam, że jaspis jest obojętny. A przy tym bardzo ładny, czerwoniutki :D
Pozdrawiam

szulcik
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: szulcik » 08 lut 2008, 21:55

Głównym składnikiem jaspisu jest kwarc więc nie powinien zmieniać parametrów. Czerwony kolor to od związków żelaza.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 09 lut 2008, 22:13

Karolina pisze: Po szeroko zakrojonych poszukiwaniach znalazłam jakąś resztkę Aquacid PH Minus (jakiś stary, ale to chyba nie ma znaczenia :)). Sprawdziłam i nie pieni się.
Ten kwas ma na tyle małe stężenie, że nawet jak kamień się nie nadaje to i tak może nie wywołać żadnej reakcji. Moja Sera PH- nie reaguje w ten sposób ... . Myślę, że powinnaś skorzystać z typowego kwasu, a nie kwasu rozcieńczonego do granic możliwości.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 10 lut 2008, 09:53

Przed momentem sprawdzałem swoim kwasem HCL. Nie reaguje, spokojnie możesz włożyć do akwarium. W swojej sporej kolekcji mineraałów mam także Jaspis.
Załączniki
jaspis.jpg
jaspis
jaspis.jpg (49.12 KiB) Przejrzano 3892 razy

Awatar użytkownika
Karolina
junior
junior

Post autor: Karolina » 14 lut 2008, 13:53

Dzięki za odpowiedzi. Kamienie włożyłam już do akwa :)
Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”