dwie nowe palety wojna
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
dwie nowe palety wojna
witam dzis zakupiłem dwie paletki pływały razem i były spokojne , ale teraz u mnie bardzo sie biją i mocno gryzą jedna musi byc cały czas w rogu akwarium ogólnie mam trzy palety .Czy to jest kwestia zaklimatyzowania sie czy to im przejdzie ?
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Re: dwie nowe palety wojna
Trzy dyski w akwarium to nie stadko dyskowców a jedynie 3 ryby !!!!!!!!!!!!ralfik pisze: .... Czy to jest kwestia zaklimatyzowania sie czy to im przejdzie ?
Piszesz że dwa zakupione dyskowce "... pływały razem i były spokojne ...", nie piszesz jednak, czy w tamtych warunkach było tam więcej dysków. Sądzę, że tak.
Awantura wynika z faktu, że dwie wybrane ryby znalazły się w nowym dla nich środowisku i ustala się między nimi podległość. Jedna jest silniejsza, druga słabsza. Ta silniejsza co rusz o tym fakcie przypomina słabszej.
Jest duże prawdopodobieństwo, że opisana sytuację można zmienić na odwrotną. W tym celu zabierz agresora na 10 dni do innego akwarium. W tym czasie ta słabsza poczuje się pewniej.
Gdy "agresor" powróci do akwarium, to on będzie w gorszej sytuacji ........
Tyle eksperymenty, ale jak widzisz w Twym akwarium niewiele się poprawi sytuacja.