co to za odmiana
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
Marcin1027
- senior

- Imie i Nazwisko: Marcin Naleśnik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Świdnica
co to za odmiana
witam co to za odmiana miały być niby red-white
- Załączniki
-
- Obraz 014.jpg (86.44 KiB) Przejrzano 7810 razy
-
- DSC00451.JPG (89.99 KiB) Przejrzano 7810 razy
- Deszczowatwarz
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
- Kontaktowanie:
Re: co to za odmiana
No i niby jest, a widać przodków czyli white, red white i delikatne centki na obrzerzach świadczą o kolejnej krwi innej niż red white 
Rafał
Rafał
-
Czapa
- senior

- Imie i Nazwisko: Krzysztof Kamiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grajewo
Ten drugi przy czerwono-białym chyba stał.A,nawiasem mówiąc,to nie są ryby z Częstochowy.Kiedyś miał piękne ryby tej odmiany.A teraz?.
-
Czapa
- senior

Deszczowy ,musisz przyznać że kształt tego drugiego prawie miodzio,ale te kolory.
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Zarówno jedna jak i druga ryba pod względem kształtu są naprawdę ładne.Pierwszą zakwalifikowałbym raczej do pigeona.Nie jest to white,może po tej odmianie w którymś pokoleniu,ale na whaita jest za "brudny".Przy odpowiednim -bez przesady karmieniu ryba ma szanse nieco zżółknąć lub zczerwienieć.Z tym że z "barwnikami" w karmie radziłbym nie przesadzać.Drugie zdjęcie to typowy red whaite,z niezbyt zaznaczonym czerwonym deseniem.Myślę że ów czerwony deseń można by nieco poprawić pokarmem wybarwiającym.Z tym że do końca nie byłbym pewny czy zabarwi nam się ta część ciała którą byśmy chcieli.
Tak czy inaczej jak powiedziałem ryby ładne pod względem kształtu.A to jest w dzisiejszym czasie trudne do osągnięcia.Krągłych ładnych dyskowców jest u nas nie za dużo w stosunku do naszej rodzimej rozmnażanej populacji.
niki 28
Tak czy inaczej jak powiedziałem ryby ładne pod względem kształtu.A to jest w dzisiejszym czasie trudne do osągnięcia.Krągłych ładnych dyskowców jest u nas nie za dużo w stosunku do naszej rodzimej rozmnażanej populacji.
niki 28
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Miały być, ale nie sąMarcin1027 pisze:witam co to za odmiana miały być niby red-white
W praktyce, to żadna odmiana tylko jakieś hybrydy.
Można je umieścić w klasie otwartej i tyle.
Ciekawym zagadnieniem będzie jednak, co pojawi się w razie ich skrzyżowania, jeżeli są różnych płci.
Wtedy mogą się pojawić między innymi red-white.
To już jednak inna bajka.
Kłania się genetyka i ...... wiedza, co z czym było w tym przypadku skrzyżowane.
-
Marcin1027
- senior

- Imie i Nazwisko: Marcin Naleśnik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Świdnica
rybki to może i będą troszkę czerwieńsze bo dopiero co zacząłem karmić pokarmami wybarwiającymi i mixami bo niby były chowane na samym sercu wołowym i granulkach
-
Przemek Wieczorek
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: .....
- Miejsce zamieszkania/miasto/: ....
Marcin zobacz w mojej galeri red white jakie mają kolory i nie podaje im żadnych pokarmów wybarwiających
- krisaczek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Kluczka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
Czerwone one - nie będą, co najwyżej załapią delikatnego różu na całej powierzchni.
Albo hybrydy - albo tzw. nie wybarwiony red white ( te się zdarzają )- wszystko zależy od rodziców.
Jedno jest pewne - red white to już nie będzie ( w tym pokoleniu
)
A myśląc na spokojnie z dużą dozą prawdopodobieństwa - hybrydy.
Można takie uzyskać z połączenia red white z red turkusem - takie niestety NIC.
Albo hybrydy - albo tzw. nie wybarwiony red white ( te się zdarzają )- wszystko zależy od rodziców.
Jedno jest pewne - red white to już nie będzie ( w tym pokoleniu
A myśląc na spokojnie z dużą dozą prawdopodobieństwa - hybrydy.
Można takie uzyskać z połączenia red white z red turkusem - takie niestety NIC.
- Diamond-Cukero
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Andrzej Nowicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
- Kontaktowanie:
Generalnie Red white jest jeszcze nie utrwalony genetycznie z pary red white wychodzą rożne cuda.
Ważne aby kojarzyć osobniki w pary według fenotypu takie same w ten sposób za jakiś czas dojdzie do utrwalenia gatunku.
Z mojego doświadczenia , staram się RW "oczyścić " niestety ale jest to wiele lat pracy i wytrwałości .
Ważne aby kojarzyć osobniki w pary według fenotypu takie same w ten sposób za jakiś czas dojdzie do utrwalenia gatunku.
Z mojego doświadczenia , staram się RW "oczyścić " niestety ale jest to wiele lat pracy i wytrwałości .
- Deszczowatwarz
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Obie rybki ze względu na kształt i wygląd są fajne ALE do konkursowych wzorców to im troszkę brakuje.
Jak już chcecie się tak zagłębiać to i ja wyrażę się w waszym języku
I tak:
1.ryba biała, grupa open czyli wszystko to co nie wiadomo co
-płetwy grzbietowa i odbytowa zbyt prosto zakończone-
-skrzele w środkowej części nie ma ładnego łuku a wcina się do wewnątrz-
-ogonek ma fajny+
-oko nijakie choć nie za duże+ z pozostałościami czarnego pasa-
2.ryba niby red white, grupa open w Polsce PBC polskie biało czerwone
- widoczne wcięcie pod pyszczkiem-
-płetwa ogonowa byt prosto zakończona-
-oczko nie za wielkie+, niestety nijakie z przebarwieniami-
-wzór na płetwach- jako Red white
-kolor za mało wyraźny-
I wiele innych pierdół jak by ktoś chciał się medalisty w każdej rybie dopatrywać
Dla mnie jeżeli chodzi o ogólny kształt ryby biała bardziej mi się podoba subtelniejszy wygląd bardzie naturalny, nie wzorcowy ale ja takie lubię
.
Młode po Red White mogę tak wyglądać z kilku powodów:
-krzyżowanie różnych ryb przez hodowców w poszukiwaniu czegoś nowego
-krzyżowanie ryb przez hobbystów na zasadzie dobrania się w parę, a nie dobierania w pary ryb z tych samych grup barwnych co nie znaczy że jak skrzyżujemy sobie raz RW i RW to będziemy mieli RW i nic więcej bo nie wiemy co ktoś przed nami krzyżował i uzyskał owe:) genetyka i dziedziczenie już nie jednego zaskoczyło o tym jest dużo i jak ktoś chce znajdzie w necie i na forach.
RW jako RW prowadzone przez hodowców w celu ulepszenia odmiany barwnej jest utrwalone co nie znaczy że z utrwalonej formy mamy uzyskiwać 100% formy oczekiwanej i nie ma mowy o niespodziankach bo to nie my ją utrwalaliśmy od pokoleń i nie wiemy co było łączone o czym pisałem.
Zgodzę się jednak z tym że jak Andrzeju wyprowadzasz jakąś odmianę parę ładnych lat i nie będziesz za mocno kombinował to ją utrwalisz i możesz mieć przewie 100% to co chcesz tylko widzisz, aby ryby były nie obciążone genetycznie będziesz musiał się posiłkować obcymi rybami i co wtedy też będziesz musiał znać dorobek takiego samego wariata jak ty który gdzieś na świecie tak samo jak ty próbuje udoskonalić taką samą odmianę, będziesz do niego jeździł sprawdzał co łączy w pary itd. i tak kilka lat. Może wam się uda i życzę abyście nie mieli problemów z wadami genetycznymi i wszystkim tym co wiąże się z zacieśnianiem pokrewieństwa.
Tego typu rzeczy mnie nie kręcą bo choć bawiąc się jakąś odmianą staram się coś ulepszać to zawsze będę odświeżał krew na podstawie wyglądu lub tego co mogę zobaczyć z historii ryby. Poza tym cieszę się jak dziecko kiedy z dwóch ryb tej samej odmiany uzyskać uda mi się dodatkowe często diametralnie inne ryby pod względem kolorystyki.
I na zakończenie bo się troszkę rozpisałem.
Widziałem efekt skrzyżowania właśnie takich dwóch ryb (jak mi powiedziano i muszę w to wierzyć , widziałem także tę parę) jak chcecie to wierzcie jak nie to nikogo nie zmuszam
, otrzymano jakąś część może większą przepięknych RW z piękną pełną czerwienią wyraźnie oddzielającą się od bieli.
Rafał
ps.1. Do kolegów proszę się nie obrażać, a potraktować mą wypowiedź jako głos w luźnej dyskusji przedstawiający co bądź moje subiektywne odczucia i spostrzeżenia.
ps.2. Do autora wątku.
Marcinie nie wiem jakiej wielkości kupiłeś rybki ale
-jeżeli wychowałeś je od 5-7cm, zakładając że mają 13-16cm to widać że poświęciłeś im sporo czasu i serduszka
-jeżeli takie kupiłeś to dbaj o nie bo są niczego sobie i nie zwracaj uwagi na wypowiedzi typu moja bo to pie....nałogowych ryboholików
Jak już chcecie się tak zagłębiać to i ja wyrażę się w waszym języku
I tak:
1.ryba biała, grupa open czyli wszystko to co nie wiadomo co
-płetwy grzbietowa i odbytowa zbyt prosto zakończone-
-skrzele w środkowej części nie ma ładnego łuku a wcina się do wewnątrz-
-ogonek ma fajny+
-oko nijakie choć nie za duże+ z pozostałościami czarnego pasa-
2.ryba niby red white, grupa open w Polsce PBC polskie biało czerwone
- widoczne wcięcie pod pyszczkiem-
-płetwa ogonowa byt prosto zakończona-
-oczko nie za wielkie+, niestety nijakie z przebarwieniami-
-wzór na płetwach- jako Red white
-kolor za mało wyraźny-
I wiele innych pierdół jak by ktoś chciał się medalisty w każdej rybie dopatrywać
Wysokie czoło i mocno wysunięta głowa do przodu poza obrys koła to twój Krzyśku ulubiony kształt a o gustach się nie dyskutuje, ja nie lubię ryb ze standardu ..... z przodu byk a dupki nic.Czapa pisze:Deszczowy ,musisz przyznać że kształt tego drugiego prawie miodzio,ale te kolory.
Dla mnie jeżeli chodzi o ogólny kształt ryby biała bardziej mi się podoba subtelniejszy wygląd bardzie naturalny, nie wzorcowy ale ja takie lubię
Panowie oba mogły stać całkiem blisko Red White bo takie ryby mogą wyjść z czystych red Whitów.Czapa pisze:Ten drugi przy czerwono-białym chyba stał.
Młode po Red White mogę tak wyglądać z kilku powodów:
-krzyżowanie różnych ryb przez hodowców w poszukiwaniu czegoś nowego
-krzyżowanie ryb przez hobbystów na zasadzie dobrania się w parę, a nie dobierania w pary ryb z tych samych grup barwnych co nie znaczy że jak skrzyżujemy sobie raz RW i RW to będziemy mieli RW i nic więcej bo nie wiemy co ktoś przed nami krzyżował i uzyskał owe:) genetyka i dziedziczenie już nie jednego zaskoczyło o tym jest dużo i jak ktoś chce znajdzie w necie i na forach.
Z tym nie mogę się zgodzić z całym szacunkiem dla ogromnego waszego doświadczenia Andrzeju choć racji troszkę jest.Diamond pisze:Generalnie Red white jest jeszcze nie utrwalony genetycznie z pary red white wychodzą rożne cuda.
RW jako RW prowadzone przez hodowców w celu ulepszenia odmiany barwnej jest utrwalone co nie znaczy że z utrwalonej formy mamy uzyskiwać 100% formy oczekiwanej i nie ma mowy o niespodziankach bo to nie my ją utrwalaliśmy od pokoleń i nie wiemy co było łączone o czym pisałem.
Zgodzę się jednak z tym że jak Andrzeju wyprowadzasz jakąś odmianę parę ładnych lat i nie będziesz za mocno kombinował to ją utrwalisz i możesz mieć przewie 100% to co chcesz tylko widzisz, aby ryby były nie obciążone genetycznie będziesz musiał się posiłkować obcymi rybami i co wtedy też będziesz musiał znać dorobek takiego samego wariata jak ty który gdzieś na świecie tak samo jak ty próbuje udoskonalić taką samą odmianę, będziesz do niego jeździł sprawdzał co łączy w pary itd. i tak kilka lat. Może wam się uda i życzę abyście nie mieli problemów z wadami genetycznymi i wszystkim tym co wiąże się z zacieśnianiem pokrewieństwa.
Tego typu rzeczy mnie nie kręcą bo choć bawiąc się jakąś odmianą staram się coś ulepszać to zawsze będę odświeżał krew na podstawie wyglądu lub tego co mogę zobaczyć z historii ryby. Poza tym cieszę się jak dziecko kiedy z dwóch ryb tej samej odmiany uzyskać uda mi się dodatkowe często diametralnie inne ryby pod względem kolorystyki.
I na zakończenie bo się troszkę rozpisałem.
Widziałem efekt skrzyżowania właśnie takich dwóch ryb (jak mi powiedziano i muszę w to wierzyć , widziałem także tę parę) jak chcecie to wierzcie jak nie to nikogo nie zmuszam
Rafał
ps.1. Do kolegów proszę się nie obrażać, a potraktować mą wypowiedź jako głos w luźnej dyskusji przedstawiający co bądź moje subiektywne odczucia i spostrzeżenia.
ps.2. Do autora wątku.
Marcinie nie wiem jakiej wielkości kupiłeś rybki ale
-jeżeli wychowałeś je od 5-7cm, zakładając że mają 13-16cm to widać że poświęciłeś im sporo czasu i serduszka
-jeżeli takie kupiłeś to dbaj o nie bo są niczego sobie i nie zwracaj uwagi na wypowiedzi typu moja bo to pie....nałogowych ryboholików
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, 09:42 przez Deszczowatwarz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Przemek Wieczorek
- entuzjasta

Korzystając z okazji czy któryś z kolegów może mi powiedzieć co wyjdzie z pary red white z red melon
-
Czapa
- senior

Rafał,to jakieś moje chyba skrzywienie,bo bardzo lubię kształtne (według mnie)PALETKI i kształtne KOBIETY.Wtedy kolor i jednych i drugich schodzi na drugi plan.Ale co ja zrobię,już tak mam.
- Deszczowatwarz
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Krzychu piwko dla Ciebie
.
Przemku na discusie kiedyś Adam podawał publikację "Discus Catalogue" był tam nawet link do PDFa, było tam podane sporo ew. krzyżowań i co z tego wychodzi, to było chyba w wątku WALKA TYTANÓW;) czyli o red melonach i zakładzie Janusz-Adam.
Jak dobrze pamiętam nazwałeś Adama swoim guru i nawet zaciekle go broniłeś i wręcz naśladowałeś
zapytaj mistrza toć on wszystko wie najlepiej
.
Dobra a tak na poważnie to tak jak pisałem i zresztą wzoruję te opinie z przeczytanych informacji 100% pewność to mamy żę kiedyś trzeba się spać położyć bo organizm nasz musi odpocząć, a z rybami to różnie bywa.
Ja uważam że otrzymasz trochę RW, trochę RM, trochę mixów, a jak będziesz miał szczęście to i jakiś gratis się trafi.
jak się dalej będziesz nimi bawił to możesz sobie coś nowego za parę ładnych lat zrobić.
Rafał
Przemku na discusie kiedyś Adam podawał publikację "Discus Catalogue" był tam nawet link do PDFa, było tam podane sporo ew. krzyżowań i co z tego wychodzi, to było chyba w wątku WALKA TYTANÓW;) czyli o red melonach i zakładzie Janusz-Adam.
Jak dobrze pamiętam nazwałeś Adama swoim guru i nawet zaciekle go broniłeś i wręcz naśladowałeś
Dobra a tak na poważnie to tak jak pisałem i zresztą wzoruję te opinie z przeczytanych informacji 100% pewność to mamy żę kiedyś trzeba się spać położyć bo organizm nasz musi odpocząć, a z rybami to różnie bywa.
Ja uważam że otrzymasz trochę RW, trochę RM, trochę mixów, a jak będziesz miał szczęście to i jakiś gratis się trafi.
jak się dalej będziesz nimi bawił to możesz sobie coś nowego za parę ładnych lat zrobić.
Rafał
-
Przemek Wieczorek
- entuzjasta

Rafale pytam bo widze ze dobrała mi się już druga para a mianowicie RM z RW i dziwi mie ten fakt bo według moich obliczen ryby mają 9 miesięcy największy RW ma ok 16,5 cm
Czy to mozliwe ze tak młode ryby podchodzą do tarła
Jak narazie jedna z par tylko czysci szybe od tygodnia natomiast druga para cos tam próbowała ale ikry nie było
Co do mego Mentora to mnie osobiscie czasami tyż równowagi wyprowadza ale uczniowi.... nie wypada
Dzięki Deszczowy
Czy to mozliwe ze tak młode ryby podchodzą do tarła
Jak narazie jedna z par tylko czysci szybe od tygodnia natomiast druga para cos tam próbowała ale ikry nie było
Co do mego Mentora to mnie osobiscie czasami tyż równowagi wyprowadza ale uczniowi.... nie wypada
Dzięki Deszczowy