Kosiarki a kwarantanna

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

gruber
junior
junior
Kontaktowanie:

Kosiarki a kwarantanna

Post autor: gruber » 13 sie 2005, 16:39

Jadę we wtorek na gieldę aby kupić kilka paletek. Mam przygotowane dla nich akwa kwarantannowe. Ale widze że zaczyna się u mnie atak krasnorostów. Kupiłbym odrazu kilka kosiarek ale nie mam kolejnego zbiornika na kwarantannę. I tu moje pytanie: czy kosiarki moga przenieść jakieś choroby do akwa? Czy w ich przypadku kwarantanna jest również konieczna jak przy paletach? A może moża przeprowadzić im kwarantannę razem z paletkami?

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 13 sie 2005, 17:38

Oczywiście kosiarki to takie same ryby jak wszystkie inne. Tak więc kwarantanna moim zdaniem jak najbardziej wskazana.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 13 sie 2005, 21:12

I raczej nie razem.

gruber
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gruber » 13 sie 2005, 22:17

Rozumiem, będę musiał wybrać co kupić. Pewnie jednak wybiorę paletki.
Dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 14 sie 2005, 14:32

Kup jak już - otoski. One wcinają glony nawet jak są dorosłe i nie rosną do takich rozmiarów co kosiarki. Kosiarki wcinają glony jak są malutkie, potem... żarcie dla palet. Ja swoich się pozbyłem i już nigdy nie bedę ich miał - chociaż rybki b. ładne....
Wojtek

gruber
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gruber » 14 sie 2005, 15:20

Cały czas w akwarium miałem kosiarki. Kupiłem je razem z akwarium gdy miały ok. 6cm. Ale kiedy rośliny calkiem zmarniały doszedlem do wniosku, że kosiarki nie są mi potrzebne. Sprzedałem je( 6szt po ok 10-11cm) dwa tygodnie temu. W tym czasie wyjechalem z domu na tydzień i przerwa w podmianach wyniosla 9 dni( Od dwóch miesięcy podmieniam co 4- 5 dni). Może to ma wpływ na pojawienie się krasnorostów bo pamiętam, że jak zaniedbałem kiedyś male akwarium to też nastąpiła inwazja krasnorostów. Ale druga możliwość jest taka, że kosiarki mimo wszystko czyściły moje akwa a kiedy ich zabrakło "brody" zaczęły przejmować zbiornik.
Co do Otosków to mam dwa. Ale jak dla mnie są mocno przereklamowane. Być może są poprostu za małe ale i tak nie tykaja się krasnorostów.

Awatar użytkownika
mak
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mak » 15 sie 2005, 16:59

Mam takie same doświadczenia. W tydzień po oddaniu *dużych* kosiarek nie mogłem opędzić się od glonów. Teraz mam i kosiarki i, jak Wojtek, otoski. Glonów już prawie wcale.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”