stelaż czy szafka ?

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

szopawawa
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Łukasz Kołecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

stelaż czy szafka ?

Post autor: szopawawa » 17 gru 2010, 17:16

witam,
od kilku dni czytam posty i nigdzie się nie doczytałem.
a nie ukrywam, że trochę się niecierpliwię ze startem nowego baniaczka
a więc zakupiłem akwarium 200/60/70 i mam taki dylemat czy zespawać stelaż a jeśli tak to z jakich profili, czy zrobić szafkę , to z jakiej płyty?
dziękuje za ewentualną pomoc
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, 00:05 przez szopawawa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Re: stelaż czy szfka ?

Post autor: stanpiter » 17 gru 2010, 20:04

Mnie również baniak się skurczył :( i mam chrapkę na większy. Myślę że warto pospawać metalowy stelaż, a jakie profile? wszystko zależy od tego jak będzie pospawany, na ilu nogach, czy go wzmocnisz itd... myślę że 3cm/3cm będzie wystarczający

szopawawa
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: szopawawa » 17 gru 2010, 20:55

no tak rozważam nad stelażem , tylko że z profili 40 na 2,7 3mm
i podparty w 4 miejscach, i nie wiem czy za słabe nie będzie ,
bo jak pojechałem odebrać to cudo, to dostałem szoku i nadal w nim jestem jak to wzrokowo wielkie jest
i myślę jeszcze czy podłogi nie wzmocnić, abym, któregoś dnia nie musiał schodzić do piwnicy rybki nakarmić .

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 17 gru 2010, 21:11

Jaką masz podłogę

szopawawa
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: szopawawa » 17 gru 2010, 22:31

na pewno klepka potem jakaś płyta na legarach i na koniec cegła bo kiedyś wierciłem dziurę do piwnicy żeby światło sobie doprowadzić, jak na razie 375 l stoi i nic się nie dzieję ale to niema co równać z tym kolosem, i tak dzisiaj wymyśliłem że wytnę piła tą klepkę i płytę i resztę zaleje betonem i włożę jakąś siatkę w to. tylko nadal nad tym stelażem myślę czy nie za słaby by z takich profili był

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 18 gru 2010, 11:53

szopawawa pisze:na pewno klepka potem jakaś płyta na legarach i na koniec cegła bo kiedyś wierciłem dziurę do piwnicy żeby światło sobie doprowadzić, jak na razie 375 l stoi i nic się nie dzieję ale to niema co równać z tym kolosem, i tak dzisiaj wymyśliłem że wytnę piła tą klepkę i płytę i resztę zaleje betonem i włożę jakąś siatkę w to. tylko nadal nad tym stelażem myślę czy nie za słaby by z takich profili był
Ja mam tak.Strop do piwnicy betonowy,na nim legary ,a na nich deska podłogowa o gr 3,2 cm (popularna "delówka").Przy remoncie nie chciałem jej cyklinować,więc położyłem panele.Stelaż na moją 540-stkę mam zrobiony z profili 2cm na 2cm ,w czterech miejscach (tył-przód stelaża) wzmacniany,na odcinku 1,5m.Każda z ośmiu nóg ma niezależną regulację wysokośći,i jest dodatkowo wzmocniona 10 cm od spodu,poprzez wstawki profili pomiędzy nogami dookoła.Wszystko stoi na podłodze o której mówiłem wcześniej,bez żadnych wycinań,i wylewek betonu.Jedynie co zrobiłem,to pod każdą z nóg stelaża jest podłożony kwadrat blachy o gr 5 mm.Tym samym jest wszystko dobrze wypoziomowane.Całość obłożyłem płytą MDF,a na górze ramki stelaża zastosowałem płytę blatu kuchennego która znakomicie dodatkowo jeszcze wszystko wzmocniła.Ja bym przyjacielu na Twoim miejscu nie wycinał podłogi,Tylko pod każdą z nóg stelaża właśnie podłożył jakieś kwadraty grubej blachy.Proponuję Co też ,żebyś nie stosował zbyt grubego profilu do budowy stelaża .3cm na 3cm powinien Ci w zupełnośći wystarczyć.A jak na odcinku 2 m wstawisz osiem podpór (cztery z tyłu i cztery z przodu) połączysz je ramką główną na górze i wzmocnisz wstawkami pomiędzy nogami np 10 cm od spodu stelarza,to wszystko będzie super.Co do wylewki to jest bez sensu ponieważ dodatkowo obciążysz strop dodatkowym ciężarem betonu.Pytanie po co?Jżeli masz grubą i stabilną podłogę,to dobrze wypoziomuj stelaż na początku ustawiania zestawu i będze ok.Potem ewentualnie doreguluj całość ,jak nalejesz 1/3 wody do akwa.I pamiętaj ,im dłuższy baniak tym lepiej na jego podstawę zastosować grubszą płytę ,o karimacie lub styropianie pomiędzy akwa a płytą nie wspomnę.

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 18 gru 2010, 19:05

Niki jak możesz daj jakies fotki, będzie lepszy pogląd

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 18 gru 2010, 19:49

Maciek,stelaż mam obudowany.Trudno przedstawić całą szafkę jako szkic.Ale coś wymyślę żeby pokazać o co mi chodzi.

szopawawa
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: szopawawa » 18 gru 2010, 21:23

no podbudowujesz mnie kolego na duchu, co do stelaż to się przekonałem chociaż brat mnie namawia na szafkę,
ale ta podłogo u mnie niestety taka trochę ruchliwa jest i trzeszczy, i to dlatego co do niej mam jakieś obawy. ps: nie macie czasem jakiegoś fachmana co wierci otwory do komina?

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 19 gru 2010, 07:46

szopawawa pisze:no podbudowujesz mnie kolego na duchu, co do stelaż to się przekonałem chociaż brat mnie namawia na szafkę,
ale ta podłogo u mnie niestety taka trochę ruchliwa jest i trzeszczy, i to dlatego co do niej mam jakieś obawy. ps: nie macie czasem jakiegoś fachmana co wierci otwory do komina?
Piszczą Ci klepki jak po nich chodzisz.Pod klepką masz napewno,jakąś płytę,lub deski które spoczywają na legarach,a legary na stropie betonowym.Bez obaw,jak zrobisz stelaż z niezależną regulacją poszczególnych nóg,to wszystko sobie odpowiednio wypoziomujesz.Co do otworu w sumpie ,to jesteś z Wawy.Czyli możliwośći masz dużo.Pogadaj z Tomkiem Przynętą,też jest z Wawy.Może Ci coś doradzi.Wiem że kilka osób z tego forum dysponuje wiertłem do szkła.Ponoć wywiercenie otworu w szybie nie jest zbyt skomplikowane ,ale ja tego np nigdy nie robiłem.

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 19 gru 2010, 09:52

Łukasz zapraszam cię na kawę, zobaczysz jak ja mam pospawany stelaż, dam Ci namiary na doskonałych specjalistów od stelaży i regałów akwariowych.

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 22 gru 2010, 23:12

szopawawa pisze:witam,
od kilku dni czytam posty i nigdzie się nie doczytałem.
a nie ukrywam, że trochę się niecierpliwię ze startem nowego baniaczka
a więc zakupiłem akwarium 200/60/70 i mam taki dylemat czy zespawać stelaż a jeśli tak to z jakich profili, czy zrobić szafkę , to z jakiej płyty?
dziękuje za ewentualną pomoc

Zobacz tu

szopawawa
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: szopawawa » 23 gru 2010, 00:04

dziękuję kolego, no już mam jakiś zarys ,tylko zastanawiam się jak zrobić porządne nogi regulowane , bo niestety ma podłoga nie ma poziomu, a skoro kolega pisał że wytrzyma to bym się nie bawił z wylewką.
a byłem dzisiaj w diskus zoo to oszaleli bo prawie 700 chcą za stelaż , a na składzie stali na strażackiej dowiadywałem się to tam 150 zł materiał z wycięciem pod wymiar

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Re: stelaż czy szafka ?

Post autor: Marek81 » 24 gru 2010, 23:33

To już blisko miałeś do mnie ;)

szopawawa
nowicjusz
nowicjusz

Re: stelaż czy szafka ?

Post autor: szopawawa » 25 gru 2010, 00:23

wiem wiem ,tylko pupy przed świętaminie chciałem ci zawracać, zadzwonię w poniedziałek i sie umówimy,izdrowych i wesołych wszystkim życzę :)
ps: i pilnujcie rybek bo ponoć karpi brakło;)

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”