Mam na wstępie kilka pytań. Czy mając inne akwarium - ogólne mogłbym podłączyć do niego zupełnie nowy filtr po to aby zaszczepić w nim baktrie? Czy lepiej nie kombinować tylko nowy filtr wsadzić do nowego akwarium zalanego odpowiednio przygotowana woda , najlepiej o parametrach takich jakie ma hodowca. Wsadzić korzenie i roślinki , wlać bakterie dostępne w sklepach akwarystycznych i czekać az zbiornik zacznie dojrzewać? Zawsze mnie zastanawiało bo jesli dajemy te bakterie ze sklepów do świeżo zalanego akwarium to czym maja odżywiać sie te bakterie ? Moze na początek wsadzić jakiegos ślimaka albo bojownika ? Nie mam w tym doświadczenia i wiedzy tylko swoje spostrzeżenia dlatego pytam?
Kolejnym moim pytaniem jest ile mogłbym trzymać w tym zbiorniku paletek ? Mysle o zakupie większych sztuk bo czytałem ze z małymi jest bardzooo duzo pracy aby wyhodować je w piękne ryby a na większych bedzie łatwiej. Nie to zebym bal sie pracy - jestem dość uparty w dążeniu do celu i np moje oczko wodne juz czwarty raz od początku przerabiam ciagle powiększając litraz.
Chciałbym wpłacić do akwarium dodatkowa obsadę : np neonki czerwone , kiryski .ile sztuk mogłbym wpuścić . Czy najpierw wpuścić neonki a dopiero potem paletki ?
Czytając forum natknąłem sie na wątek ze paletki jedzą czerwone robaki? Ciekawi mnie czy taki pokarm jest bezpieczny . Jedli tak to założyłbym hodowle.
Z góry dziekuje za wszelkie uwagi.
Chciałbym sie wkrótce pochwalić pięknym akwarium