przejściowe 112 l
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- Imie i Nazwisko: maniek maniek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: śląsk
przejściowe 112 l
Witam serdecznie forumowiczów,jestem tutaj nowy i jest to mój pierwszy post,mam nadzieje że w dobrym dziale i obejdzie się bez bana:)
Akwarystyką zajmuję się juz jakiś czas więc jakieś pojęcie mam lecz nigdy nie trzymałem u siebie Paletek-Dyskowców,dlatego proszę doświadczone osoby o pomoc w przygotowaniu się do przyjęcia tych pięknych ryb:).Zainteresowany jestem kupnem 5 Red Turquoise z hodowli p. Andzeja z Katowic.
Dlaczego w tytule napisałem przejściowy otóż na chwilę obecną posiadam akwarium 112 l wiem że to minimum ale za rok przesiadka na 300 więc myślę iż roczek powinny Palety wytrzymać-taka dłuższa kwarantanna.
Trochę opowiem o zbiorniku,tak jak wspomniałem jest to 112 l ,oświetlenie leddy slim plant firmy Aquael 32 w,za filtrację odpowiedzialny jest fluval 206,posiadam także Aquael turbo 1000 (jeśli zajdzie potrzeba mogę zamontować),filtr powierzchniowy Eheim skim 350, tem 25-26,podłoże to piasek do piaskownic( kupowany w Obi) gdzieś około 1-1,5cm,dość duży korzeń,czekam także na szyszki olchy -lada dzień mają być,planuję wrzucić 8 sztuk i podmieniać je co 3 tyg na świeże.Wodę do podmian używam tylko kranowitę odstaną około doby w wiaderku podmiana ok 20 l co tydzień
puki co akwarium dojrzewa dopiero tydzień więc nie podmieniam,przesyłam link o jakości wody podany u mnie w wodociągach i tutaj moje pytanie czy taka woda będzie odpowiednia dla Paletek: http://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-kli ... ody/tychy/
Chciałbym się was poradzić czym najlepiej karmić swoich przyszłych lokatorów-w grę wchodzi tylko pokarm suchy.
następnie chciałbym się was spytać kiedy będzie można zasiedlić akwarium-dojrzewa dopiero tydzień,co prawda filtr był dojrzały z poprzedniego zbiornika ale woda była cała wymieniona na nową+ podłoże więc biologia na pewno ucierpiała,zastosowałem także pigułki Tetra bactozym w liczbie 4,
planuje wpuścić molinezje by dojrzewanie przyśpieszyć.
pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Akwarystyką zajmuję się juz jakiś czas więc jakieś pojęcie mam lecz nigdy nie trzymałem u siebie Paletek-Dyskowców,dlatego proszę doświadczone osoby o pomoc w przygotowaniu się do przyjęcia tych pięknych ryb:).Zainteresowany jestem kupnem 5 Red Turquoise z hodowli p. Andzeja z Katowic.
Dlaczego w tytule napisałem przejściowy otóż na chwilę obecną posiadam akwarium 112 l wiem że to minimum ale za rok przesiadka na 300 więc myślę iż roczek powinny Palety wytrzymać-taka dłuższa kwarantanna.
Trochę opowiem o zbiorniku,tak jak wspomniałem jest to 112 l ,oświetlenie leddy slim plant firmy Aquael 32 w,za filtrację odpowiedzialny jest fluval 206,posiadam także Aquael turbo 1000 (jeśli zajdzie potrzeba mogę zamontować),filtr powierzchniowy Eheim skim 350, tem 25-26,podłoże to piasek do piaskownic( kupowany w Obi) gdzieś około 1-1,5cm,dość duży korzeń,czekam także na szyszki olchy -lada dzień mają być,planuję wrzucić 8 sztuk i podmieniać je co 3 tyg na świeże.Wodę do podmian używam tylko kranowitę odstaną około doby w wiaderku podmiana ok 20 l co tydzień
puki co akwarium dojrzewa dopiero tydzień więc nie podmieniam,przesyłam link o jakości wody podany u mnie w wodociągach i tutaj moje pytanie czy taka woda będzie odpowiednia dla Paletek: http://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-kli ... ody/tychy/
Chciałbym się was poradzić czym najlepiej karmić swoich przyszłych lokatorów-w grę wchodzi tylko pokarm suchy.
następnie chciałbym się was spytać kiedy będzie można zasiedlić akwarium-dojrzewa dopiero tydzień,co prawda filtr był dojrzały z poprzedniego zbiornika ale woda była cała wymieniona na nową+ podłoże więc biologia na pewno ucierpiała,zastosowałem także pigułki Tetra bactozym w liczbie 4,
planuje wpuścić molinezje by dojrzewanie przyśpieszyć.
pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
- PawelM
- senior
- Imie i Nazwisko: Paweł Maniecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Zduńska Wola
Re: przejściowe 112 l
112 w sam raz dla tych molinezji - czytaj pilnie ucz się i z dyskami wystartuj już w 300l
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
112 litrów stoi za moimi plecami. To malutki zbiornik. Trudno będzie ci utrzymać czystość chemiczną i mechaniczną wody. Dyskowce to jednak śmieciarze i mają baaaaaaaaaardzo szybką przemianę materii. Szczególnie ryby małe, ale dużym też nic nie brakuje.
Próbuj w minimalnej obsadzie 3-5 szt. U mnie gdzieś około 120 lat temu
wyrosły 4 piękne turkusy w baniaku 150 litrów. Myślę, że wyrosły do 18 cm, dodam, że ja im za bardzo nie przeszkadzałem, ale to był jedyny przypadek, że ryby rosły bez ingerencji człowieka.
Jeżeli filtry i podłoże nie były płukane to baniak wystartuje momentalnie. Teoretycznie możesz go zasiedlać. Molinezja i dyskowiec to niekoniecznie dobry zestaw. Znam 50 gatunków innych rybek, które bardziej pasują do dyskowca, ale robi porządek z glonami.
Próbuj w minimalnej obsadzie 3-5 szt. U mnie gdzieś około 120 lat temu

Jeżeli filtry i podłoże nie były płukane to baniak wystartuje momentalnie. Teoretycznie możesz go zasiedlać. Molinezja i dyskowiec to niekoniecznie dobry zestaw. Znam 50 gatunków innych rybek, które bardziej pasują do dyskowca, ale robi porządek z glonami.
-
Molinezje mam chwilowo żeby się szybciej namnożyły bakterie-potem oddam sąsiadowi,co do paletek myślę max 4 szt puki mam tylko tą 112,
co do pokarmu czy tylko na suchym pokarmie będą odpowiednio rosły czy one muszą zajadać te mixy mięsne?
co do pokarmu czy tylko na suchym pokarmie będą odpowiednio rosły czy one muszą zajadać te mixy mięsne?
-
No trochę przesadziłem z tym dużym korzeniem,powiedzmy ze jest średni i na pewno nie zabierze 20 litrów,wiem że palety mają dużą przemianę materii
ale mam wydajną filtrację a po za tym na pewno nie będę ich karmił mixem mięsnym więc biologia nie ucierpi,
myślę o max 4 paletkach jak na ten zbiornik.Przeglądając różne filmiki widzę ze ludzie trzymają z powodzeniem paletki w 112 l .
po za tym ciekawi mnie ten artykuł: http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a95-96/a95-96,2.html.
ale mam wydajną filtrację a po za tym na pewno nie będę ich karmił mixem mięsnym więc biologia nie ucierpi,
myślę o max 4 paletkach jak na ten zbiornik.Przeglądając różne filmiki widzę ze ludzie trzymają z powodzeniem paletki w 112 l .
po za tym ciekawi mnie ten artykuł: http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a95-96/a95-96,2.html.
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Odpuść sobie takie artykuły.
Takie artykuły były dobrą wskazówką dla mnie lub mi podobnych weteranów.
Dzisiaj niedopuszczalne jest karmienie dyskowca tubifexem, czy larwą ochotki lub wodzienia--szczególnie żywą larwą z naciskiem na tubifex. Ten robaczek byłby świetnym pokarmem gdyby nie nosił w sobie całej tablicy Mendelejewa i większości pasożytów na , które zapadają dyskowce.
Mógłbym się rozpisywać nad tym artykułem tak długo jak długi on jest, ale po co. Pan Andrzej Polaczek napracował się nad artykułem i nie mam zamiaru go dyskryminować, ale w dzisiejszych czasach istnieją nieco inne standardy hodowli dyskowca.
Na przykład na jedną dorosłą rybę powinno przypadać około 50 litrów wody itd... itp....
Takie artykuły były dobrą wskazówką dla mnie lub mi podobnych weteranów.
Dzisiaj niedopuszczalne jest karmienie dyskowca tubifexem, czy larwą ochotki lub wodzienia--szczególnie żywą larwą z naciskiem na tubifex. Ten robaczek byłby świetnym pokarmem gdyby nie nosił w sobie całej tablicy Mendelejewa i większości pasożytów na , które zapadają dyskowce.
Mógłbym się rozpisywać nad tym artykułem tak długo jak długi on jest, ale po co. Pan Andrzej Polaczek napracował się nad artykułem i nie mam zamiaru go dyskryminować, ale w dzisiejszych czasach istnieją nieco inne standardy hodowli dyskowca.
Na przykład na jedną dorosłą rybę powinno przypadać około 50 litrów wody itd... itp....
-
ok.rozumiem,jeśli rzeczywiście zdecyduje się na max 4 sztuki do tych 112l przez niecały rok to czym mam je najlepiej karmić? mogę tylko dobrej jakości pokarmem suchym?
co do podmian wody używać destylowanej czy zainwestować w filtr ro?
i w jakich proporcjach tzn podmieniam 20-25 l na tydzień ile w takim razie ro/destylowanej ?
czy oprócz szyszek olchy stosować np https://www.tukan24.pl/tropical-sanital ... -8123.html ?
co do podmian wody używać destylowanej czy zainwestować w filtr ro?
i w jakich proporcjach tzn podmieniam 20-25 l na tydzień ile w takim razie ro/destylowanej ?
czy oprócz szyszek olchy stosować np https://www.tukan24.pl/tropical-sanital ... -8123.html ?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Suche, granulaty i liofilizowane pokarmy stosuj najlepiej.
Podmiany to w 112l z 4 dyskowcami raczej codziennie a nie raz na tydzień.
Wody proorcje z RO zależa od parametrów wody w kranie jaka jest u ciebie.
Podmiany to w 112l z 4 dyskowcami raczej codziennie a nie raz na tydzień.
Wody proorcje z RO zależa od parametrów wody w kranie jaka jest u ciebie.
- marcinw
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marcin Wilk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa
Przy takim małym zbiorniku i 4 dyskach żadnych szyszek, RO ani destylowanej wody tylko odstaną kranówkę, nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz, piszesz że na śląsku więc wodę powinieneś mieć dobrą dla dysków. W kwestii karmienia posłuchaj opinii Tom-a. 20 litrów możesz podmieniać dziennie, no może co drugi dzień.
Przy szyszkach olchy, RO, małych i rzadkich podmianach widok upalonych płetw i mętnych oczu może być nagminny, nie dopuść do tego!
Przy szyszkach olchy, RO, małych i rzadkich podmianach widok upalonych płetw i mętnych oczu może być nagminny, nie dopuść do tego!
- Darcon
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Zasadzki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk
Podmieniaj CODZIENNIE. Ja dałem radę w 312L to w dwustu mniej dasz radę i ty. Inaczej się nie zabieraj.