DENITRATOR
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
DENITRATOR
Witam ,mam pytanie ,czy ktoś z Was ma może jaką kolwiek fotkę wężowego denitratora.Jak i gdzie go zamontować ,są rózne opisy ale bez pokazania konkretnego przykladu .Dzieki i pozdrawiam ! 

- fish
- junior
- Imie i Nazwisko: Radek Rybak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pionki
Denitrator
Możesz zobaczyć zdjęcie na tej stronie http://www.holendry.republika.pl/artyku ... rator.html
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Masz linka na tanie i fajne zbudowanie denitratora. Osobiście sam będę taki montował jeśli poczekasz z 3 tygodnie to powiem Tobie jakie są efekty.
Fal
http://www.akwarium.nyzio.com/index2.html
Fal
http://www.akwarium.nyzio.com/index2.html
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Ja czyszczę dość rzadko, w poprzednim mieszkaniu może raz na rok(denitr. wodę dostaje po filtrach). Polega to na odłączeniu od "kroplomierza" i spuszczeniu wody przy podmianie przez denitrator, przy otwartych zaworach.stanpiter pisze:Jak często czyścicie swoje denitratory?
Czyszczenie globalne, czyli podpięcie węża do wodociągu i woda na maksimum przez powiedzmy pół minuty robiłem tylko raz, przy przeprowadzce.
Raz na jakiś czas(miesiąc?), w razie potrzeby przedmuchuję kroplomierz dając zawór na maksimum przez parę skund.
Wesołych Świąt!
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Wykonałem denitrator wężowy według opisu z strony www.triamond.prv.pl. Jest tam kalkulator do obliczenia długości wężyka. Użądzenie działa, ale miałem problem z rozruchem i kolonizacją bakterii. Urządzenie podłączyłem na wylocie "kubełka", oczywiście zaraz na początku zaworek. Zastosowałem zaworek do zraszaczy ogrodowych firmy GARDENA (dostępny w sklepach ogrodniczych i hipermarketach np. OBI, Leroy Marlin). Trudność spawiła mi początkowa faza rozruchu. Przy ustawieniu przepływy 1ml/min zaworek często się przytykał, ale gdy doszedłem powoli do większego przepływu problem zniknął, lecz niestety trzeba kontrolować szybkość przepływu. Jedno jest pewne użądzenie spełnia swoją rolę, doskonale "wybija" NO3.
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
proponuje do celow akwarystycznnych nie kupowac sprzetu ogrodniczego, zwlaszcza zaworkow, regulatorow przeplywu i innych elementow plastikowych, tylko bardziej pewny i wykonany z lepszych materialow. nalezy przemyslec, co bedzie jesli jakas czesc popusci w ogrodzie, a co bedzie jesli popusci w domu. no, chyba, ze trzymamy to w/nad akwarium/sumpem i ewentualny wyciek splynie bez wywolywania szkod. ale wezmy pod uwage, ze zatkanie lub rozregulowanie sie takiego plastikowego elementu moze pociagnac za soba inne konsekwencje, wlasnie takie jak przytoczone przytykanie lub otwieranie przeplywu, a to nie sprzyja wlasciwej pracy naszych urzadzen, a w konsekwencji zle sluzy rybom.
po prostu sprzet ogrodniczy nie jest nastawiony na taka szczelnosc i dokladnosc jaka wymagana jest w akwaruim, w ogrodzie jesli polejesz metr dalej, bo sie sprzet rozreguluje to sie najwyzej sasiad ucieszy, w domu nawet 1 centymetr moze byc za duzo...
po prostu sprzet ogrodniczy nie jest nastawiony na taka szczelnosc i dokladnosc jaka wymagana jest w akwaruim, w ogrodzie jesli polejesz metr dalej, bo sie sprzet rozreguluje to sie najwyzej sasiad ucieszy, w domu nawet 1 centymetr moze byc za duzo...
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Powiedzmy, że częściowo zgadzam się z Tobą, ale wymyśl coś lepszego? Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie pompy ST-3000 AqaMedic. Co do zaworka GARDENY jest on solidnie wykonany w dodatku dostosowany do wolnego przepływu, lepiej się sprawdza niż zaworki akwarystycznie. Poprostu nie przytyka się tak bardzo. Będąc w hipermarkecie zobacz sobie ten zaworek.