Do swojego zbiornika wlewam od jakegoś czasu tylko wodę z filtra RO. Kranówka jest straszna tak,że po podmianie wodę miałem gorszą niż przed. Poniważ roslinki zaczeły mi padać chcę wzbogaciś wodę w minerały.
Zakupiłem więc pries diskus mineralien.
Instrukcja jest po niemiecku prosiłbym więc o pomoc jak te minerały stosować. Rozszyfrowałem,że do osmozy należy doodać 15 ml. tego środka.na 100l wody. OK
Pytanie więc brzmi, czy tylko przy wymianie wody dosypywać ten środek adekwatnie do ilości podmienianej wody.
Może dodawać go jeszce co jakiś czas do zbiornika, przecież ryby i rośliny zużywają minerały.
Narazie wpadłem na pomysł oprócz dodawania 15ml PDM/100l wody RO,
dodawać zgodnie z instrukcją tz co dwa tygodnie minerały oraz nawóz do roslin i odżywkę Fe Tropicala.
Czy to nie za dużo!!
Moze ktoś też stosuje do akwarium tyko wodę z osmozy i mógły podzieliś się sprawdzonymi metodami mineralizacji wody oraz nawożenia roslin. Andrzej.
PRIES DISKUS MINERALIEM
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Ja wybrałem drogę prostą - aby rośliny miały możliwość rosnąć muszą mieć całą gamę mikroi makroelementów - obecnie używam nawozu do paproci lub kaktusów . Wymieniając wodę np 100 litrów dodaję nawozu na 150 litrów . Obserwując rośliny można dopiero stwierdzić czy jest to optymalna dawka czy za mała . Dlatego że nie mamy szans zbadać co w wodzie brakuje naszym roślinom jedyna metoda to rośliny wskaźnikowe - jak nie mają odpowiedniej zieleni i sprawiają wrażenie źółtych to znak że brakuje jakiegoś składnika - jakiego - na tym to ja się nie znam ( za małe doświadczenie ) - wymieniam wtedy wodę - wyrzucając z niej nawóz który i tak jest nieprzyswajalny z uwagi że innego brakuje a dodaję świeżą wodę z całym zestawem . Faktycznie mam zawsze czegoś nadmiar a resztę na pograniczu wzrostu roślin ale akwarium sprawia wrażenie że to pogranicze roślinom odpowiada . Trudno odpowiedzieć mi na pytanie czy dodając preis mineral w ilość podanej przez producenta masz odpowiednią wodę dla roślin . Próbowałem kiedyś i mi to się nie udało - myslę że może to naprawdę dobry zestaw soli ale nie mam pewności czy każda sól rozpuszcza się w tym samym czasie . Czyli możemy mieć tez syndrom braku czegoś co faktycznie jest ale jeszcze nie zdążyło się odpowiednio rozpuścić .