hydro mineral,a rozpuszczalność

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

mj_go
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

hydro mineral,a rozpuszczalność

Post autor: mj_go » 25 sie 2006, 21:19

Witam,
mam pytanie do osób stosujących bądź, które stosowały PG Hydro Mineral. Dziś kupiłem go pierwszy raz (przedtem używałem Sera Mineral Salt). Po wlaniu odpowiedniej dawki woda bardzo zmetniała nie przejąłem się gdyż po wsypaniu minerałów Sery efekt był podobny. Jednak zmetnienie wprawie wogóle nie ustępuje. Woda stoi już 2 godziny i ciągle mętna :? Sera po wsypaniu wymieszałem wykonując dwa obroty ręką dookoła akwarium, wktórym to przygotowuje wodę i sól była rozpuszczona. Zmętnienie przechodziło po minucie max. Czy Wy też macie takie problemy z tym preparatem? Ile u Was się rozpuszczają te minerały tak, żeby woda była kryształ :?: Pozdrawiam Michał

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 26 sie 2006, 09:17

Do godziny, w zależności od dawki i ruchu wody. Jeżeli wlewasz PG HM do baniaka z wodą do podmian - włóż do środka niewielką głowicę - rozpuści się wtedy bez większego problemu. Jeżeli nie - sprawdź dawkę ;)

Problemy - seria PG Pro jest IMO świetna gdy ma się akwarium nastawione na rośliny. Paletom służy to średnio - nie wiem jednak, czy to wina podwyższania twardości węglanowej (przez PG HM właśnie, obecnie jestem zwolennikiem TwW równej zero) czy zbyt wysokich stężeń jakiś minerałów w któreś z czterech butelek zestawu.

Zestaw (cztery butle) jest też świetny, gdy idzie o eksterminację ślimaków - ale to potwierdza tylko teorię o kumulacji jakiegoś potencjalnie toksycznego składnika (miedź??)

.. i tak jeszcze mogę o PG Pro z pół godziny ;) , ale będzie już zupełnie off topic..

Rafał

mj_go
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mj_go » 26 sie 2006, 11:50

Właśnie dzwoniłem do Aqua-artu i to co usłyszałem to był szok dla mnie! Powiedziano mi, że do rozpuszczenia potrzeba CO2 i dobrej cyrkulacji wtedy rozpuszcza się 3-5 minut, a zaraz potem osoba, która odebrała telefon powiedziała, że nie ma w sumie sensu sypać tego w ten sposób tak jak ja (czyli do zbiornika wlewam czystą osmoze i potem ją doprawiam- ale najpierw mineralizuję) za to dostałem świetną radę, aby wlać czystą osmozę do akwa i potem hydro mineral prosto do akwarium. Przecież będzie skok parametrów wody! No i jak na palete poleci smuga tego "specyfiku" to nie wiem czy jej to dobrze zrobi :? osobiście to drugi raz tego nie kupie.

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 26 sie 2006, 16:00

Ja stosuje HD i nie mam problemow, po podmianie leje ile trzeba i po godzinie woda jak krysztal i nie stosuje Co2, moze masz za twarda wode, sorry za znaki ale klawiatura sie przestawila ...

mj_go
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mj_go » 26 sie 2006, 17:15

W akwa gdzie przygotowywuje wodę wlewam czystą osmoze- czytaj tww 0 two 0 pH 5,5

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 26 sie 2006, 20:14

u mnie Ph 6,5 Two 5+6 Tww 0

Odpowiedz

Wróć do „Woda”