Katastrofa

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 24 gru 2006, 01:26

Co do wyciagu z kory dębu- nie należy popadać w skrajności. Jak wiadomo spirytus w stężeniu 70% jest silnym odkażalnikiem, natomiast 10% niekoniecznie. Kora dębowa w odpowiednim stężeniu poprawia samopoczucie ryb i roślin.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 30 gru 2006, 13:06

Coś jest nie tak mija już drugi tydzień od walki z azotynami , a ja ciągle przegrywam. Podniosłem stopniowo twardość węglanową do poziomu 4 tww , oczywiście skoczyło PH do 7,2. Myślę ,że Tom masz rację wkłady tetry są do bani , w poniedziałek zamówię z aquamedic cerapore 4 litry i wsadzę do filtra do tego kultury bakteri i mam nadzieję ,że wróci wszystko do normy, być może jestem niecierpliwy , ale już mnie szlak trafia jak mierzę azotyny a tam ciągle 0,3.
Pozatym pojawił się nowy problem z drobniutkimi robaczkami pływającymi w toni wody i siadającymi na szybie , czasami nawet na rybach to świństwo widzę , krótkimi skokami poruszają się po zbiorniku. Może ma ktoś z was pomysł jak to usunąć. Dodam tylko ,że są one bardzo malutkie naprawdę trzeba się przypatrzeć ,żeby je zobaczyć
Załączniki
Robale2.JPG
Robale2.JPG (68.54 KiB) Przejrzano 2422 razy
Robale 1.JPG
Robale 1.JPG (59.69 KiB) Przejrzano 2422 razy

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 31 gru 2006, 00:45

Fal - albo uzbrój się w cierpliwośc i po 2 tygodniach będzie OK. , albo dodaj szczepy sery(nitrvic), tetry(baktozym)i po kilku dniach będzie OK.-azotyny Ci spadną ,a wpławki z głodu Ci padną.
Musisz odbudowac filtr , a bez starterów musi to potrwac!!!!

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 31 gru 2006, 11:14

Coś mi się przypomniało.
Z wpławkami dobrze radzą sobie ślimaki świderki:konkurencja przy wyjadaniu resztek,zjadają jaja i polują na same wpławki.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”