Twarda woda
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- hamlet
- senior
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim
Twarda woda
czy istnieje mozliwosc by obnizyc te czynniki nie uzywajac RO.
GH 18
KH 10
PH 7.0
Dyskow jeszcze nie posiadam narazie walcze z woda
GH 18
KH 10
PH 7.0
Dyskow jeszcze nie posiadam narazie walcze z woda
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Co trzeba robić?
Zdobyć żywice jonowymienne
. Opis stosowania tutaj:
http://www.zoolek.pl/index.php3?id=opis ... id_lang=pl
Zdobyć żywice jonowymienne

http://www.zoolek.pl/index.php3?id=opis ... id_lang=pl
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
przefiltrować wodę przez te żywice. dzięki czemu nastąpi wymiana jonów odpowiedzialnych za twardość. w bardzo dużym uproszczeniu. taki proces musi trochę potrwać aby twardość zmalała. zależy to od ilości tejże żywicy jak i jej wydajności. Są dwa rodzaje żywic a właściwie dwa rodzaje jej regenerowania.
regeneracja kwasem daje żywicę zdolną do zmniejszania tww a tym samym i ph
regeneracja solą (kuchenną) daje żywicę obniżającą two.
marek732 pisze:przefiltrować wodę przez te żywice. dzięki czemu nastąpi wymiana jonów odpowiedzialnych za twardość. w bardzo dużym uproszczeniu. taki proces musi trochę potrwać aby twardość zmalała. zależy to od ilości tejże żywicy jak i jej wydajności.
w bardzo bardzo dużym uproszczeniu...
chyba coś nie tak...a nawet na pewno nie tak....marek732 pisze:Są dwa rodzaje żywic a właściwie dwa rodzaje jej regenerowania.
jako przykłady żywic jonowymiennych można sobie obejrzeć stronę
http://www.radus.pl/produkty.htm#1
a takich stron w necie jest multum.....
pozdr.
Przemas
- gienierator
- junior
- Imie i Nazwisko: Eugeniusz Araminowicz
hamlet- używam kationit (żywicę jonowymienną) 3.5 roku i jak na razie jest wszystko OK.
Sposób używania ogólny to- przepuścic wodę przez co najmniej 30 cm słup kationitu , a przy wylocie powinno byc 0 *n Two .Jeśli stwierdzi się wzrost twardości ogólnej , należy regenerowac ją solanką (sól niejodowana) przepuszczając przez kationit do momentu wyczucia słonego smaku przy wylocie - kationit zregenerowany.
Próbowałem w ten sposób- tragedia !!
Mój sposób :
Kationit mam zapakowany w dwa zestawy podwójnych pończoch damskich.Jeden zestaw umieszczam w pompie (u mnie wewnętrzny aqua szut ) i do odstałej wody w beczce. Zestaw ten pracuje 5 dni.Po tym czasie robię podmianę wody w akwa-czyli spuszczam potrzebną ilośc wody,wyciągam zużyty kationit ,zakładam drugi zestaw i dolewam świeżej wody do odstania i zmiękczenia. Zużyty kationit do małego pojemniczka, 6/7 łyżek soli kuchennej zalewam wodą , mieszam i to stoi do następnej podmiany (5 dni).Przed wymianą kationit przepłukuję pod bieżącą wodą , aby wypłukac sól.
Jeśli chciałbyś kationitem zbijac Tww , należy go regenerowac 6%kwasem solnym (większe stężenie niszczy kationit- ok.10%) i podobnie stosowac.Ja w trzecim dniu zmiękczania dolewam kwas do wody.
p.s. Kationit cały czas jest w pończosze.
Jeśli ktoś dostanie kationit przemysłowy, nie używany, to pierwsze 50 litrów tak spreparowanej wody należy wylac , a następną wodę można użyc.
P.S. Mimo to jestem już zdecydowany na 99% kupic RO!
Sposób używania ogólny to- przepuścic wodę przez co najmniej 30 cm słup kationitu , a przy wylocie powinno byc 0 *n Two .Jeśli stwierdzi się wzrost twardości ogólnej , należy regenerowac ją solanką (sól niejodowana) przepuszczając przez kationit do momentu wyczucia słonego smaku przy wylocie - kationit zregenerowany.
Próbowałem w ten sposób- tragedia !!
Mój sposób :
Kationit mam zapakowany w dwa zestawy podwójnych pończoch damskich.Jeden zestaw umieszczam w pompie (u mnie wewnętrzny aqua szut ) i do odstałej wody w beczce. Zestaw ten pracuje 5 dni.Po tym czasie robię podmianę wody w akwa-czyli spuszczam potrzebną ilośc wody,wyciągam zużyty kationit ,zakładam drugi zestaw i dolewam świeżej wody do odstania i zmiękczenia. Zużyty kationit do małego pojemniczka, 6/7 łyżek soli kuchennej zalewam wodą , mieszam i to stoi do następnej podmiany (5 dni).Przed wymianą kationit przepłukuję pod bieżącą wodą , aby wypłukac sól.
Jeśli chciałbyś kationitem zbijac Tww , należy go regenerowac 6%kwasem solnym (większe stężenie niszczy kationit- ok.10%) i podobnie stosowac.Ja w trzecim dniu zmiękczania dolewam kwas do wody.
p.s. Kationit cały czas jest w pończosze.
Jeśli ktoś dostanie kationit przemysłowy, nie używany, to pierwsze 50 litrów tak spreparowanej wody należy wylac , a następną wodę można użyc.
P.S. Mimo to jestem już zdecydowany na 99% kupic RO!