NH3/NH4

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

NH3/NH4

Post autor: sebolo » 28 mar 2005, 12:15

Witam, mam pytanie w czym przeszkadza NH3/NH4 w hodowli paletek, ostatnio zbadalem to i mam okolo 1.5mg/l czy moze byc tak, w czym to przeszkadza ,prosze bardziej doswiadczonych o powiedzenie na czy mto polega, bo azotany i azotyny juz zrozumialem:)

Awatar użytkownika
jurek48
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurek48 » 28 mar 2005, 14:41

To zależy, czego masz 1.5 mg/l azotu amonowego czy amoniaku.
Pierwszy jest mało szkodliwy stężenia ponad 2 mg/l świadczą jedynie o przerybieniu akwarium ewentualnie jego niedojrzałości lub o zbyt małej ilości roślin, itp.) natomiast amoniak już przy stężeniu O,1 mg/l jest trucizną.
Jak ci wiadomo azot występuje zarówno w związkach organicznych (jako składnik białka) jak i mineralnych. Zarówno NH4 (związki amonowe) jak i NH3 (amoniak) są przekształconą przez bakterie formą azotu mineralnego, utlenianie tych związków do azotynów to właśnie proces zwany nitryfikacją.
Związki te mogą występować w wodzie równocześnie a ich wzajemne proporcje zależne są od odczynu wody, w wodach kwaśnych NH3 prawie nie występuje i odwrotnie im woda ma wyższą wartość pH tym więcej jest NH3. Związki amonowe są łatwo przyswajane przez rośliny jest jednym z czynników, dzięki którym rośliny w wodach kwaśnych rosną lepiej niż w zasadowych gdzie mocznik jest przerabiany na amoniak trudno przyswajalny i trujący już w minimalnych stężeniach.

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sebolo » 28 mar 2005, 21:33

niewiem dokladnie co badam, mam test tetry i on jest NH3/NH4 i wychodzi 1,5 i wlasnie niewiem czy to oznacza ze woda jest zla, czy tak musi byc

Awatar użytkownika
jurek48
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurek48 » 28 mar 2005, 21:41

Jeśli pH masz poniżej 7 to związki azotu przetwarzane są do formy amonowej i te 1.5 mg/l jest stężeniem bezpiecznym.

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sebolo » 28 mar 2005, 22:53

ok dzieki, ph mam ponizej 7, mam gdzies okolo 6

Odpowiedz

Wróć do „Woda”