Mętna woda

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 02 maja 2007, 18:56

IMO masz w akwa pierwotniaki. Ja bym dodał nie jakies tam różności poprawiające wątpliwie jakość wody ale 10-12 zeszlorocznych szyszek olchy.
Adam

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 02 maja 2007, 19:10

To że biologie zabiłeś to już wiesz wobec tego startujesz z akwarium od nowa,a w nowym akwarium nawozy zaczynasz podawać dopiero gdzieś po ok miesiącu i to w dawkach 1/3 podawanych na opakowaniu producenta.To co ja bym zrobił w tym zbiorniku to wstrzymał nawożenie na miesiąc a przyłożył bym się bardziej do biologi
Sprawa nr dwa to świetlówka świetlówce nie równa te akwarystyczne mają gdzieś o jakąś polowę strumień świetlny mniejszy od normalnych świetlówek o tej samej mocy standartowych.
Poza tym czytaj co lejesz do wody wprowadzając makro o ile dobrze pamiętam wprowadzasz azot przy paletkach jest go dość zwłaszcza na skąpej roślinności.
Dużo lepszym nawożeniem będzie tabletka nawozowa pod korzenie i to wszystko,oczywiście jeśli to są rośliny pobierające pokarm w większości przez korzenie

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 02 maja 2007, 20:20

IMO masz w akwa pierwotniaki. Ja bym dodał nie jakies tam różności poprawiające wątpliwie jakość wody ale 10-12 zeszlorocznych szyszek olchy.
Adam
Kurcze, jak bym to przewidział.
To jest sprawa o której zapomniałem napisać przy pierwszym poście, dałem (6 dni temu) szyszki olchy.
Dzięki

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 03 maja 2007, 00:01

Standardowe oświetlenie większości pokryw jest zbyt małe by Ci zielsko rosło. Powinieneś pomyśleć nad dodaniem listwy oświetleniowej do pokrywy z 1 lub 2 świetlówkami, jeśli chcesz ładnie i zielono w baniaku.
Stosujesz Co2 w przerybionych baniakach, ja bym sugerował z tego zrezygnować.
Wodę lejesz z RO, więc nawozy powinne być dostosowane do takiej wody, np. Planta ma dla wody RO te z napisem PRO. Przy przerybionych baniakach raczej brakuje ci mikro elementów niż makro, więc część nawozów, tych makro podajesz zbytecznie.
Z opisu wynika, że nawozisz tak intensywnie jak by to był zarośnięty baniak, a jest raczej goły, więc dla kogo te nawozy? Na razie zaprzestaj nawożenia, a jak sie uporasz z wodą to stosuj małe dawki odpowiednich mikro dla wody z RO, ale tylko razem z dobrym światłem będzie to miało sens.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”