Ile torfu?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
muzyk
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: muzyk » 01 lut 2006, 21:28

Witam!
U mnie było podobnie z tym torfem! To pływające ........ po kilku dniach zniknie!!!
Ja w moim akwa teraz nie stosuje torfu, natomiast mam dosyć potężny korzeń dębu, który moim zdaniem ma podobne dziłanie do torfu ( od momentu kiedy jest w akwa ph stabilne 6.4 na początku trochę farbował wodę, ale regularne podmiany ustabilizowały sytuację) a efekt całkiem całkiem :lol: !!!

Awatar użytkownika
muzyk
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: muzyk » 01 lut 2006, 21:31

Ps: pozostaje jeszcze kwestia gustu!!!! :wink:

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 01 lut 2006, 21:58

Jak już bedziesz robiła sobie tego drinka to drugiego zrób do akwarium. Skład drinka do akwarium to wyciąg z torfu w płynie np. Torumin Tetry.

Polecam i obiecuję, że nie będą pływały żadne brudy w akwarium. Ja daję dawkę dwukrotnie większą niż podaje producent i nic złego się nie dzieje.

W przypadku dolewek łatwiej też zapanować nad dawkowaniem bo przy podmianach uzupełniasz wodę i torf proporcjonalnie do ilości nowej wody. Niestety torf zapakowany do filtra nie daje takiej możliwości: początkowo jak jest nowy to barwi wodę na maxa a następnie z każdym dniem zaczyna coraz mniej działać. Skutkuje to skokami parametrów wody.

Wiem Laro, że nie chcesz ( w przeciwieństwie do mnie ) herbacianej wody. Ale powiem ci jako ciekawostkę, że woda w akwa przy podmianie i dolaniu torfu jest mocno zabarwiona a po mniej więcej 12 godzinach krystalizuje się i robi mocno przeźroczysta.

Nie wiem ( choć domyślam się ) dlaczego tak jest ale polecam podmiany wody z dodatkiem torfu wykonywać wieczorem, niedługo przed zgaszeniem światła. Wtedy nie wytrącają się żadne pływające cząstki torfu a na drugie dzień jak zapalisz światło to będzie czekała Cię miła niespodzianka: woda kryształ .

Jednyny minus takiego rozwiązania to, że dolewki torfowe wychodzą drożej niż wkład do filtra. Przy moim akwarium 240 L zużywam miesięcznie 2 butelki 0,5L. Cena za szt. około 60 zł. Inna sprawa, że ja baaaaaaardzo przesadzam z dawkami.

Pozdrawiam
Mislavo

PS. Nie mam w żadnym filtrze ani grama waty czy gąbki. Tylko ceramika w różnych odmianach a woda pod względem mechanicznym jest bez zarzutu - żadnych pływających zanieczyszczeń. Piszę to dlatego, że nie wiem czy bardzo gęsta wata nie wyłapie dolewek torfowych ?

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 02 lut 2006, 00:44

Tak na marginesie , to wspaniałe,że nektóre tematy "odżywają" po prawie roku i nagle stają się aktualne.
Co do torfu, kiedy go stosowałem , pakowałem go w woreczek z bardzo gęstej siatki(firanki) i to chyba pomogło, bo nie pamietam,żeby pływały mi jakieś "farfocle" :).
Co do koloru to oczywiście "czekoladka" ;).
Ponieważ stosowałem go w akwa o małym litrażu to spadek Ph był znaczny i szybko sie z tego wycofałem.

pozdrawiam

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 02 lut 2006, 15:15

dziekuje za wszystkie wypowiedzi...... To chyba mam jakis inny torf, bo wcale az tak mocno nie zabarwil wody, jest tylko lekko slomkowa. Gusty chyba sie tez zmieniaja bo zaczyna mi sie taki bursztynowy kolor podobac.

na dzien dzisiejszy nic sie nie zmienilo smieci jak byly tak sa! torf mam juz prawie tydz. w akwa. Poczekam jeszcze troche.... i zobacze . Moze zdecyduje sie na Torumin Tetry zobaczymy wolalabym by sie przefiltrowalo. No mam jeszcze mozliwosc wlozenia w siatke jak mowil banerman , cos napewno wymysle.....

We filtrze mam na dole biobale potem jest ceramika , na ceramice lezy torf i na torfie gabka sredniej porowatosci. Na samym wierzchu tylko cienka warstwa flisu org. JBL.
Przed zalozeniem torfu tez byla wody krysztal.

Acha jeszcze jedno, czy majac we filtrze torf moge do podmian wody, urzywac tego Torumin Tetry?

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 06 lut 2006, 21:30

:D jeszcz etego samego dnia od napisania ostatniego postu, filtr poszedl do czyszczenia. Delikatnie przeplukalam gabki, ceramike i torf ,gorna warstwe flisu.
Mowie wam piekny kolor krysztalowej herbatki, no moge nareszcie spokojnie spac.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 06 lut 2006, 22:17

Nie jestempewien czy tak spokojnie... w końcu oszczędziłaś pończochy! A ja tam nie mogę spać spokojnie jak obok mnie....:D Myślę że Twój facet ma takie samo zdanie :-)
A swoją szosą ja używałem i będę używał Torfinu i jak ktoś zapyta mnie o zdanie to odpowiadam, że warto, nawet jak żadnymi metodami nie będziecie badali pH. Dawkować tyle ile jest napisane na opakowaniu i będzie OK a ryby będą się uśmiechać :-)
Druga sprawa to korzeń dębu i barwienie wody przez niego. Mi ten kolor odpowiada i wiem, że woda zabarwiona przez substancje z takiego korzenia to DOBRA woda, oczywiście bez przesady. Pisałem już wcześniej, że jak miałem dąb w zbiorniku to i glonów było mniej, i wybaczcie ale rybcie kupki też wzorcowe robiły. Polecam rozsądnie dawkowany Torfin + wyciąg z kory dębu tej samej firmy :-) Dozowanie CO2 moim zdaniem wtedy jest zbyteczne, podobnie jak testy na pH.... Prościej, szybciej, bezstresowo... oczywiście to moje subiektywne zdanie :-)

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 10 wrz 2006, 19:49

Mam podobny problem. Od dwuch dni mam żółtą, pelną "farfocli" wodę, ale nie od torfu, a od TORFINU TROPICALA (chyba przesadziłam), wygląda okropnie co radzicie żeby pozbyć sie tego badziewia. Na dodatek jest lekko metna. Prosze o radę :roll:

Sobieskis
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Sobieskis » 07 maja 2007, 21:25

Mam mały problem. Kranówa = ph 6,8. Chciałem troszke obniżyć ph w 220l. akwa 250 ml torfu. Gdy jednocześnie zacząłem używać lampy UV to moje ph w zbiorniku podskoczyło z 7 do 8 w 3 dni!!! czy to wina UV-ki? czy to mie ma nic ze sobą wspólnego?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 07 maja 2007, 21:56

Miao być w tym wątku o torfie, a pytanie lekko zbacza.
Czegoś nie rozumiem.
Skoro masz z karnu wodę o PH 6.8 to jak w akwarium z rybami możesz mieć 7.0?
Jak po dodaniu torfu z 7.0 może wzrosnąć do 8.0 nie mam pojęcia, chyba nie jest to możliwe.
Zastanawiałeś się od czego wzrasta Ci PH z 6.8 do 7.0?
Jaki masz żwir? Jakieś kamienie masz?
Gdzie indziej, niż w UV czy torfir szukałbym problemu wzrostu PH, jeśli w ogóle je poprawnie mierzysz.

Sobieskis
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Sobieskis » 07 maja 2007, 22:16

Wiem że moje ph podnisi się nico od żwiru (już jakiś czas temu wykryłem tą niedogodność). Od podmian trzyma sie na około 7.0. Dlatego powolutku torfem chciałem zbić ph. Mam jeszcze jeden duży płaski kamień w akwa aby paletki mogły z niego wybierać jedzenie i włożyłem go do zbiormnika tydzień temu. Nie zbadałem go pod kątem, czy może on podnisić ph:(
i chyba nawet torf w walce z nim nie ma szans...

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 07 maja 2007, 22:41

Przy twardej wodzie torfu nie ma sensu dodawać. Tylko zabrudzi wodę. Efekt jest tylko w miękkiej wodzie.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”