Twarda woda
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- gienierator
- junior
- Imie i Nazwisko: Eugeniusz Araminowicz
Fałsz - jeśli się regeneruje solą (0,5 kilo tyle powinno być - nie jakieś tam łyżeczki) - to sól jest wyczuwalna już przy pierwszym przejściu przez kationit. Kilo kationitu starcza na zbicie twardości z 18 do O w ilosci 200 litrów. A sprawdza się zregenerowanie, gdy na wylocie nie czujemy słonego a testem mamy "0"Dzidek pisze: należy regenerowac ją solanką (sól niejodowana) przepuszczając przez kationit do momentu wyczucia słonego smaku przy wylocie - kationit zregenerowany.
Adam
Żywice jonowymienne jak sama nazwa wskazuje wymieniają jony.
Nie nadają się do paletek pod względem wzrostu siarczanów.
obserwtor
bogdan47@op.pl
obserwtor
bogdan47@op.pl
UWAGA FAŁSZbogdan47 pisze:Żywice jonowymienne jak sama nazwa wskazuje wymieniają jony.
Dalej nie rozwijam bo nie wiem z kim mam do czynienia - brak podpisu.
Ale co i jak można sobie zobaczyć tu:
http://www.solniczka.republika.pl/artyk ... 20jonowych
Adam
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Wychodzi na to, że ci którzy rozmnażali w Polsce paletki w czasach, kiedy o filtrach osmotycznych nie było co marzyć - po prostu ściemniali. Tak naprawdę importowali pary z młodymibogdan47 pisze:Żywice jonowymienne jak sama nazwa wskazuje wymieniają jony.
obserwtor
bogdan47@op.pl

pozdr
W wielu miejscach kraju kranem leci taka woda ze wystarczy drobny manewr z kationitem i dyski da się wytrzeć. W niektórych jest wręcz taka ze można wytrzeć nie tylko dyski ale nawet i kąsacze- i to bez żadnych jonitów. Hodowcy którzy mieli kiepska wodę ale podeszli do problemu z głową demineralizowali wodę do tarła w układzie: kationit regenerowany kwasem- anionit regenerowany zasadą i też dawali radę. Ale jeżeli ktoś wodę TwO 20 zmiękczy do TwO 5 przy pomocy kationitu regenerowanego solą i zechce wytrzeć w niej ryby to prawdopodobnie bardzo się rozczaruje.kubamajer pisze:[Wychodzi na to, że ci którzy rozmnażali w Polsce paletki w czasach, kiedy o filtrach osmotycznych nie było co marzyć - po prostu ściemniali.
J-23
czy jeśli dobrze rozumiem to filtr RO obniży odczyn mojej wody?fangornn pisze:Lepiej jest zakupić filtr RO, nawet jeśli ma to potrwać w czasie, warto poczekać i zaoszczędzić na niego. Zdecydowanie polecam.
mam jeszcze takie pytanie co do piaskowców bo będe zakładał nowe akwa i zastanawiam się czy mógłbym wsadzić tam płaski piaskowiec. nie jestem pewien czy nie wydziela on jonów Na+ i czy nie zatwardzał by mi wody.
Proszę o poradę
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Sebastian jony sodu nie zmieniają twardości wody, tylko jej przewodnictwo.
O filtrze ro radze przeczytać jakiś artykuł. Membrana zatrzymuje większość substancji i jonów, uzyskiwana jest woda o parametrach zbliżonych do "destylowanej". Zostają usunięte bufory, i woda łatwo ulega samoistnemu zakwaszeniu w akwarium. Woda po RO ma ph=7.
Piaskowców nie polecam ze względu na głębokie otarcia ryb w wyniku kontaktu z nimi, nie powinny wpływać na parametry wody.
O filtrze ro radze przeczytać jakiś artykuł. Membrana zatrzymuje większość substancji i jonów, uzyskiwana jest woda o parametrach zbliżonych do "destylowanej". Zostają usunięte bufory, i woda łatwo ulega samoistnemu zakwaszeniu w akwarium. Woda po RO ma ph=7.
Piaskowców nie polecam ze względu na głębokie otarcia ryb w wyniku kontaktu z nimi, nie powinny wpływać na parametry wody.