Parametry wody, a zakup RO?!?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
fkn
junior
junior
Kontaktowanie:

Parametry wody, a zakup RO?!?

Post autor: fkn » 22 cze 2007, 10:18

Witam serdecznie!

Parametry wody mam takie:
PH 7,5
TWO 7
TWW 4-5

Czy koniecznością jest zakup filtra RO, czy innymi sposobami uda utrzymać się prawidłowe parametry dla palet. Kiedyś zakwaszałem kwasem ortofosforowym, ale miałem ciągłe problemy z glonami. Teraz chciałbym nie używać kwasu i w związku z tym moje pytanie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 22 cze 2007, 11:01

Myślę że jednak bez kwasu się nie obędzie. Może być inny,nie ortofosforowy. Chyba że RO i to bym doradzał.

Awatar użytkownika
fkn
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: fkn » 22 cze 2007, 11:12

Na wyjściu RO PH jest ok. 7,0.
Chciałbym uzyskać PH 6,0 max. 6,5 więc coś chyba będę musiał dodać...

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 22 cze 2007, 12:45

Tylko pamiętaj, że (jeśli nie ma czegoś w wodzie typu łupek z piaskowca lub wapieni itp rzeczy podnoszących ph) czysta woda z RO ma tendencję do samoczynnego zakwaszania się w akwarium, czego powodem zazwyczaj są resztki żarcia, odpadki roślin, odchody itp, więc najpierw (jeśli chcesz samo RO) delikatnie i powoli podmieniaj tylko na RO i obserwuj testami, co się będzie działo. Być może tworzące się kwasy zniwelują nawet niewielki dodatek kranówki o wyższym ph (tak mam u mnie, 90% RO + 10% kranówka niewielko zasadowa, a w akwa ph 6,2)

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński

Re: Parametry wody, a zakup RO?!?

Post autor: robisto » 22 cze 2007, 12:53

fkn pisze:Witam serdecznie!

PH 7,5
TWO 7
TWW 4-5

Czy koniecznością jest zakup filtra RO, czy innymi sposobami uda utrzymać się prawidłowe parametry dla palet. Kiedyś zakwaszałem kwasem ortofosforowym, ale miałem ciągłe problemy z glonami. Teraz chciałbym nie używać kwasu i w związku z tym moje pytanie.

Rafał
Mam bardzo podobną wodę w kranie, kilkanaście mililitrów kwasu solnego na 100 litrów wody robi z tego PH 6,3.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 22 cze 2007, 13:18

amorphis pisze:Tylko pamiętaj, że (jeśli nie ma czegoś w wodzie typu łupek z piaskowca lub wapieni itp rzeczy podnoszących ph) ...
:lol: proszę już się czegoś nauczyłeś. Jak dodasz do tego, ze może wzrastać TWARDOŚĆ to będzie pełen sukces. Nauka nie poszła w las :idea:

Adam

Awatar użytkownika
fkn
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: fkn » 22 cze 2007, 13:33

Czy kwas solny ma jakieś skutki uboczne (tak jak np. w przypadku ortofosforowego - wzrost glonów) :?:

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 22 cze 2007, 13:36

Tww i Two nie jest taka makabryczna u Ciebie a i Ph można by było łatwo zbić kwasem solnym. Musisz przy tym trochę potrenować i będziesz wiedział ile dodawać kwasu na ile wody, aby dojść do pożądanego pułapu. Jednak nie o to tu dokładnie chodzi. Filtr RO obok procesu zbijania Two i Tww pozbawia wodę też innych szkodliwych substancji wodę, które mogą wpływać szkodliwie na zdrowie i samopoczucie Twoich rybek. Nie ucz się od początku myśleć mechanicznie. Większość akwarystów podając parametry wody podaje tylko ph, tww oraz two. Woda posiada jeszcze mikro i makro a także bakterie i inne niepożędane 'bonusy'. One są odrzucane w procesie przepuszcza wody przez membranę osmotyczną. Powinieneś pomimo względnych wartości Twojej kranówki zamontować sobie RO. Unikniesz w ten sposób wielu niedogodności i strat czasu w procesie uzdatniania wody kranowej. Zresztą jak zdążyłeś się już przekonać, tu na forum każdy kto trochę więcej wie na temat hodowli palet ma takie urządzenie w domu ...pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 22 cze 2007, 20:29

fkn pisze:Witam serdecznie!
PH 7,5
TWO 7
TWW 4-5
Rafał
Nie jest konieczny filtr RO przy takiej kranowce jaka masz u siebie.
PH i TWW obnizysz kwasem solnym, TWO jest bardzo dobre.
Kwas solny nie wplywa na wzrost glonow tak jak niestety ortofosforowy.
Dla pelnej oceny Twojej kranowki sprawdz NO3 i NO2, czasami z kranu nie leca zerowe.

Awatar użytkownika
fkn
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: fkn » 23 cze 2007, 07:21

Dziękuję za cenne informacje.
Czy kwas solny może mieć negatywny wpływ na rybki?

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 23 cze 2007, 09:59

Czy kwas solny może mieć negatywny wpływ na rybki?
Tak jak wszystko co jest dodawane w nadmiarze. Tak jak napisałem wyżej. Musisz potrenować sobie z niezarybionym baniakiem i ustalić że np. na 100 litrów wody należy dodać 10 ml HCL aby uzyskać ph 6,0. Wtedy jak dodasz np 30 ml kwasu, to będziesz wiedział czy kwas solny ma negatywny wpływ na rybki :wink:

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 24 cze 2007, 17:35

I postaraj się pamiętać o 2 zasadach przy kwasach:
1. Pamiętaj chemiku młody wlewaj zawsze kwas do wody (mój chemik z technikum, mawiał: pamiętaj złamasie, wody do kwasu nie wlewa się... złamasie wymawiał troszkę inaczej :) )
2. Nigdy nie wlewamy kwasu bezpośrednio do akwa, tylko w beczce, butelce, innym pojemniku przygotowujemy wodę na co najmniej 24 godziny (dużo jednak lepiej 48 godzin) przed wykonaniem podmiany

Odpowiedz

Wróć do „Woda”