Co o tym powiecie ??

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Gość

Co o tym powiecie ??

Post autor: Gość » 26 sie 2007, 18:16

Witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem forum i chciałbym na początek się ze wszystkimi przewitać. Chciałbym aby Państwo wyraziło opinie na temat mojej wody kranowej.
ph -7.6
kh -15 D
gh -16 d
NO3-0
NO2-0
Nigdy przedtem nie miałem akwarium i chciałbym zacząć przygodę z Paletkami. Oto mój sprzęt
Akwarium 200l- 100x40x50(profilowane)
Filtr Zewnętrzny Tetra 700
Filtr wewnętrzny to głowica Atman At-201 oraz gąbka.
Grzałka Aqualer 150W
Oświetlenie standardowe 2x30W
Podłoże piasek kwarcowy, korzenie oraz kilka roślin.
Rybki to 2 paletki Red Marlboro oraz 2 Red Dragon.

Tutaj zamieszczam dokładne testy wody wodociągowej w Ełku !!!

http://www.pwik.elk.com.pl/woda.html

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 sie 2007, 03:56 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Borys_szczecin
junior
junior

Post autor: Borys_szczecin » 26 sie 2007, 19:25

Nie masz sie czym przejmować ja mam te same parametry wody :)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 26 sie 2007, 20:01

Zainwestuj w filtr RO. Woda średnia dla palet. Trochę dziwny pomiar i wskazania KH, zaledwie 1 stopień niższe od GH. Do tego przy tym KH jakoś PH zbyt niskie chyba podajesz.

Gość

Post autor: Gość » 27 sie 2007, 17:58

szkoda że tak mało osób się wypowiada na tym forum.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 27 sie 2007, 18:21

A co tu jest jeszcze do dodania ? PH za wysokie, twardości za duże. Należy pomyśleć o zakupie filtra RO.

Awatar użytkownika
Borys_szczecin
junior
junior

Post autor: Borys_szczecin » 27 sie 2007, 19:59

I do wody z filtra dodawać mikro elementów bo woda z filtra ro jest jałowa

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 27 sie 2007, 20:23

Borys_szczecin pisze:I do wody z filtra dodawać mikro elementów bo woda z filtra ro jest jałowa
myślę, że wystarczyło by mieszać pół/pół z kranówką.
Z drugiej strony jeśli nie chcesz rozmnażać to raczej zbędny wydatek.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 27 sie 2007, 20:39

Mirek pisze: myślę, że wystarczyło by mieszać pół/pół z kranówką.
Z drugiej strony jeśli nie chcesz rozmnażać to raczej zbędny wydatek.
Mirek, powiedz mi jedno - ale tak powoli, żebym zrozumiał, bo nie udało mi się to przez półtora roku - jak można trzymać dyski w tak twardej i zasadowej wodzie? Po moich było widać, że nie czują się w takich warunkach dobrze, gorzej jadły i rosły.W "occie" były z kolei trudne do zamęczenia, zadowalając się każdym rodzajem pokarmu, o kolorach i zachowaniu ryb nie wspomnę. Pytanie jest bez cienia złośliwości, bo co jakiś czas pojawiają się posty o takiej możliwości - a mi to szczerze nie wychodziło. Co gwarantuje sukces? Niskie azoty? Coś innego?

Rafał

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 27 sie 2007, 20:47

wydaje mi się że masz troszkę racji. Z drugiej strony jeżeli parametry wody będą stabilne ...................
u mnie w baniaku jest TWO 12 PH 7,32 i rybki są zdrowe. Stała podmiana około 100l na dobę ( baniak 1700 ) .
W innym zbiorniku 500 litrów pływa sobie 8 sporych rozmiarów leopardów Skinów i tam również jest taka sama kranówka i ryby się trą.
Więc ............ zasadą jest, że nie ma zasad :wink:

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 27 sie 2007, 20:52

Jeszcze jedno .......... zakwaszając wodę kwasem raczej pogarszamy sprawę. To jest oczywiście moje zdanie, ale wydaje mi się że ryby tak jakby się podtruwały i mimo że mają niższe PH to czują się gorzej. Nie wypracowałem dobrej i taniej metody na zmniejszanie TWW tak aby bezpiecznie obniżyć PH. Kwas odstawiłem bo miałem więcej strat.
Ale że by nie zaśmiecać tematu to przenieśmy dalszą tą dyskusję na właściwe miejsce ?
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2241

Gość

Post autor: Gość » 27 sie 2007, 21:33

Tak ale prosiłbym o jakiś komentarze na temat mego sprzętu. Czy trzeba jeszcze może coś dokupić ?? zmienić ? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 27 sie 2007, 22:09

Dla 4rech paletek sprzęt wystrarczy, tylko podmieniaj wodę regularnie i dobrze karm.

Awatar użytkownika
Deszczowatwarz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: Deszczowatwarz » 27 sie 2007, 22:16

Krzysztofie koledzy dużo powiedzieli reszta jest na tym forum wystarczy tylko pocztytać.
filtracje masz na początek wystarczającą jeżeli wszystko bedzie działać jak należy, akwarium się ustabilizuje i zejdziesz z parametrami do tyh ph 6.5-6.9 bedziesz kontrolował NO2-NO3 i podmieniał wodę na tyle często aby ci parametry za mocno nie skakały to bedzie oki. Z tym RO tak jak koledzy mówią pydałoby się, i mieszać 2:1 lub 3:1, bedziesz miał lepszą wodę i rybki się będą lepiej czuły. Ryb masz troszkę poniżej stadka ale akwa też nieduże, jeżeli rybki nie są małe to może być, dołóż 2-3 zbrojniki, 2-3 Otocinclusy, kilka kirysków i małe stadko Neonów czerwonych-dodatkowa obsada bedzie robić za służby porządkowe(oczywiście nie zaponij o kwarantanie wszystkich nowych ryb i roślin aby nic nie przywlec). Dołóż troszkę zielska ono też dzoiała jako dobry filtr i często usówa związki szkodzące rybom a zawarte w kranówce.
Ogólnie poczytaj i obniż te parametry, poczytaj temat "WODA" tam znajdziesz wszystko na temat parametrów.
Rafał

Gość

Post autor: Gość » 27 sie 2007, 23:36

Tak to będą małe paletki i zastanawiam się nad 6 sztukami. Ile czasu akwarium musi dojrzewać?? I Jak można zbić te PH ?? Oto nowe parametry wody:
ph-7.6
kh-6
gh-10
NO3-0
NO2-0
i Czy ten filtr RO mi wystarczy ??
http://allegro.pl/item229092681_filtr_o ... 00gpd.html
Ile on litrów będzie potrzebował aby napełnić baniak 30l ??
Wodę kupiłem w bańkach niegazowaną w markecie, już trochę lepsza od poprzedniej ?? Za jakieś 2 tyg będę miał RO więc problemy z głowy. Pozdrawiam

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 28 sie 2007, 09:25

krzychu11111 pisze:Tak to będą małe paletki i zastanawiam się nad 6 sztukami.....
Na początek lepsze jest stadko (min. 6-8 szt maluchów), ale wiedz, że wkrótce będziesz musiał albo zwiększyć zbiornik, albo zmniejszyć stadko.
krzychu11111 pisze: ..... Ile czasu akwarium musi dojrzewać?? I Jak można zbić te PH ?? .....
A pozostałe pytania? - Najlepiej najpierw poczytaj Sobie na Forum, a później ewentualnie ukonkretnij niejasności.
Polecam zwłaszcza zapoznanie się z radami z lewej "ramki" ( DZIAŁY ):
Poradnik hodowlany
---> Dyskowce - akwarystyczna fascynacja
---> Jak zacząć
---> Dyskowce a kwarantanna
---> Żywienie Dyskowców
---> Warto wiedziec

krzychu11111 pisze: .......
Wodę kupiłem w bańkach niegazowaną w markecie, już trochę lepsza od poprzedniej ?? ...
Po co ? I tak będziesz ją musiał "poprawiać". To już lepiej, do czasu kupienia RO, przepuszczaj kranówę przez "Filtrax K".

Odpowiedz

Wróć do „Woda”