Filtr RO

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 21 lis 2007, 09:25

A ja swoją kranówkę o parametrach wody RO przepuszczam przez prefiltry filtra RO (mechaniczny i węglowy) i uzyskuję ok. 50 litrów na godzinę i wkrótce coś mnie trafi z tytułu tak długiego oczekiwania na wodę. :(
Codziennie zużywam 35 l wody do tarliskowego i czas ponownego nabierania wody na następny dzień w postaci 30 minut wyprowadza mnie z równowagi :?

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jkkk3 » 21 lis 2007, 11:34

U mnie 5l leci ok 1 godziny.Membrana 80.4 piętro :cry:

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 19 gru 2007, 12:22

Podoba mi się !!!

http://www.allegro.pl/item282788046_zmi ... za_eu.html

Coś mi się wydaje że nadchodzą czasy dobrej wody dla każdego ...

Paweł

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 19 gru 2007, 12:43

Dla każdego???
Człowieku gdzie Ty żyjesz? Ludzie zarabiają 1000zł miesięcznie.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 19 gru 2007, 13:03

rady3 pisze:Dla każdego???
To aż tak źle w Twoich okolicach z dobrą pracą :?: :?: :?:

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jkkk3 » 19 gru 2007, 13:13

Czy taki zmiękczacz jak podał jociak byłby dobry zarówno dla domu jako woda spożywcza itd. jak i do akwarium?

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 19 gru 2007, 13:24

_TOM_ pisze:
rady3 pisze:Dla każdego???
To aż tak źle w Twoich okolicach z dobrą pracą :?: :?: :?:
Nie mówię o sobie. Jednak w Polsce jest masa ludzi zarabiających na tym poziomie. My, którzy zarabiamy więcej, często o tym zapominamy. Jednak to chyba nie miejsce do takich rozważań.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 19 gru 2007, 13:29

rady3 pisze:Człowieku gdzie Ty żyjesz? Ludzie zarabiają 1000zł miesięcznie.
Ul. Piłsudskiego kondygnacja 7 apartament 50 :wink: ... Bartoszyce

Zarabiają tyle, bo chcą tyle zarabiać, tzn chcą więcej, ale nic w tym kierunku nie robią (to jednak inny temat). Napisałem "dla każdego”, ponieważ miałem na myśli hodowców dyskowców. Uważam, że w ogóle ta profesja wymaga sporych nakładów finansowych i same dobre chęci to za mało. Nie dajesz rady ? ... wskakuj na molinezje-chciałoby się powiedzieć.
Takie sprzęcicho jak załączyłem, dziś kosztuje 2000 zł ale za rok, dwa będzie to koszt 1000 zł. Tak samo było z Reverse Osmosis. Najtańsze kilka lat temu wybiegały ponad 1000 pln-ów a dziś proszę, bardzo fajna maszyna podana w śmiesznej cenie:
http://www.allegro.pl/item281037803_osm ... za_eu.html

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 19 gru 2007, 13:44

jkkk3 pisze:Czy taki zmiękczacz jak podał jociak byłby dobry zarówno dla domu jako woda spożywcza itd. jak i do akwarium?
Spoko, jak jest podane w opisie, zmiękczacz działa na tej samej zasadzie o którą opiera wielu wytrawnych hodowców swoje doświadczenia (żywice), tylko w szerszym zakresie wydajności.
Dla mnie na pełnym wypasie jest informacja że taka żywica podlega wymianie raz na 12 lat, a 1 m3 zmiękczonej wody to koszt - 1 m3 wody+1 kg soli+trochę watów. Wszystko to należy oczywiście podzielić przez sumę nerwów jakie ponosimy podczas mozolnego pozyskiwania wody z filtrów RO.
Ja mam aktualnie 550 l wody w swoich zbiornikach i wszystko to muszę podmienić raz na tydzień aby utrzymać NO3 <20 (przerybienie :mrgreen: ). RO chodz 24 godz/doba. Pozostaje jeszcze problem doprowadzenia tej wody do odpowiednich parametrów pod kątem ph. Po mojemu kicha. Wszystko to jest spowolnione prędkością (powolnością) pozyskowania wody filtrem RO... moim zdaniem

Awatar użytkownika
Artur_Zalewski
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

FILTR RO

Post autor: Artur_Zalewski » 27 gru 2007, 21:53

Przez dwa lata uzywałem filtra RO z membraną 100GPD i dawała mi w sklepie około 40-120 litrów wody przefiltrowanej na dobę. W pierwszych dniach grudnia sprawiłem sobie nowego mercedesa RO z dodatkową pompą cyrkulacyjną która podnosi cisnienie wody na membranie do 8 atmosfer. W tej chwili uzyskuję o każdej porze dnia czy nocy: 370-380 litrów wody przefiltrowanej na dobę. Zaletą omawianego "mercedesa" jest mozliwość zmian w 3 komorach wstępnych (demineralizatory) filtra RO, wkładów dostosowanych do zanieczyszczenia wody (związki wapnia, żelaza, bromu, itp...) Po membranie RO są również komory na stosowanie wkładów (mineralizatorów), dzięki którym mogę doświadczalnie (metodą prób) ustawić żądaną wartość wody: pH. Póki co jestem z niej zadowolony i nie martwię się o brak ciśnienia wody w sieci.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Re: FILTR RO

Post autor: jociak » 28 gru 2007, 09:23

Artur_Zalewski pisze:sprawiłem sobie nowego mercedesa RO z dodatkową pompą cyrkulacyjną
A gdzie to kupiłeś?

Awatar użytkownika
Artur_Zalewski
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

FILTR RO

Post autor: Artur_Zalewski » 28 gru 2007, 13:21

Zakupu dokonalem w firmie trudniącej się sprzedażą i montażem systemów filtracyjnych. Mają systemy uzdatniania wody do 50m3/h. Sprzęt jaki zobaczyłem w ich wzorcowni, uświadomił mi co mozna zrobić z wodą... :shock: :shock: :shock:
Dla kogoś kto chciałby się czegoś więcej dowiedzieć, mogę na priv podać tel. Firma jest W Józefowie k/Warszawy. Mój system filtracji na moje 50 zbiorników w hodowli się spokojnie sprawdza. Koszt zestawu RO około 900 zł. Koszt samej pompy podnoszącej ciśnienie wody na membranie około 350 zł, lecz nie pasuje ona do standardowych systemów RO i wymaga RO ze stelażem. Zrobię w wolnej chwili fotkę to pokaże o co chodzi.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Re: FILTR RO

Post autor: Amorphis » 28 gru 2007, 13:40

Artur_Zalewski pisze:Zaletą omawianego "mercedesa" jest mozliwość zmian w 3 komorach wstępnych (demineralizatory) filtra RO, wkładów dostosowanych do zanieczyszczenia wody (związki wapnia, żelaza, bromu, itp...)
Chciałoby się zapytać po co Ci membrana RO wtedy? Tylko do usuwania zarazków i bakterii? Może profilaktycznie na to założyć też baterię prefiltrów?
Cały czas jestem zdania, że przed membraną RO wystarczy tylko i wyłącznie filtr węglowy, po nim mechaniczny 1 mikron, a one TYLKO i WYŁĄCZNIE po to aby ochronić membranę, a nie uzdatniać wodę.
Sprawa uzysku to tylko kwestia ciśnienia i temperatury wody wchodzącej oraz przepuszczalność membrany.
"Zafiltry poosmozowe" również nie zagwarantują Ci żadnej stałości parametrów, bo nagle złoże się skończy, przepłucze w jednym miejscu mniej, w drugim bardziej i wahania będą mniejsze, czy większe ale na pewno będą.
Moim zdaniem to nabijanie ludzi w butelkę, 10 filtrów przed osmozą aby oczyścić wodę, 10 za aby ją uzdatnić na powrót... Brakuje tylko hasła "Zmień prefiltry co 3 miesiące w naszej firmie, a kolejną membranę za 4 lata dostaniesz gratis..."

Odpowiedz

Wróć do „Woda”