Mieszanie wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Mieszanie wody

Post autor: hamlet » 10 sty 2008, 19:26

Witam chciałbym pomieszać wodę kranu z RO 1/1 moja woda w kranie ma NO3 –20 po zmieszaniu z RO mam NO3 – 10czy jest sens w ten sposób mieszać wodę ?
Czy powinienem do odstanej wody kranowej lać jakieś środki ? za odpowiedzi bardzo dziękuję

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 11 sty 2008, 08:49

Odstana kranówka niczego nie wymaga do dolania.
Wszystko zależy jaką masz tę kranówkę, pełne parametry i jaki baniak, jak dużą podmianę robisz.
Np. do 750 litrowego baniaka jak ktoś ma dobrą kranówkę i wleje bezpośrednio wodę z kranu w ilości 50 litrów nic sie nie powinno stać. Ale ja zrobisz to samo w 100l to może być spory kłopot. Ale zaznaczam mówimy od dopasowanej do dysków kranówce, w miarę miękkiej i nie zasadowej.

Ja stosuję zasadę odstania swoje kranówki - doba gdy wodę miesza filterek non stop, 2 doby gdy tylko kostka od napowietrzacza mąci wodę kranową, 3 doby gdy tylko stoi bez niczego sobie w baniaku do odostanej wody.

Dodajesz do kranówki jakiś antychlor, np. Aqua Safe tylko wtedy gdy nie masz czasu na odstanie wody, a potrzebujesz wody do podmian natychmiast.
Ja dodaję też Aqua Safe wtedy gdy kolor wody kranowej mi nie pasuje, czyli widać że ją wodociągi czymś potraktowały, ewentualnie można zagotować, ale ja z lenistwa dodaję w takich sytuacjach Aqua Safe, ewentualnie dolewam samą RO.

Czy jest sens mieszać RO z kranówką? Jest moim zdaniem ale tylko w przypadku baniaków ozdobnych i zbyt twardej i zasadowej wody z kranu niż potrzebujesz dla swoich dysków.
W dolewanej wodzie NO3 powinno być zerowe, sugeruję zwiększenie proporcji wody z RO w twoim przypadku, chyba że masz roślinny baniak, to te 10 NO3 poradzi sobie spokojnie z tym.

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Post autor: hamlet » 11 sty 2008, 18:30

Dzięki TOM :)

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jkkk3 » 27 lut 2008, 11:54

Witam
_TOM_ napisał
Ja stosuję zasadę odstania swoje kranówki - doba gdy wodę miesza filterek non stop, 2 doby gdy tylko kostka od napowietrzacza mąci wodę kranową, 3 doby gdy tylko stoi bez niczego sobie w baniaku do odostanej wody.

Czy przez samo odstanie wytraci się CO2 z wody i podniesie PH? tak samo wody Z RO jak i kranowej

Odpowiedz

Wróć do „Woda”