Kwas solny, a Sera PH-
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Po dodaniu kolejnych 3 ml kwasu woda w baniaczku z włączonym napowietrzaniem ma PH=3,6 a bez napowietrzania PH=3,4.
Jutro (lub pojutrze) rybki na pewno się ucieszą z podmiany
Napowietrzanie wyłączyłem ... koniec eksperymentu. Następnym razem wleję od razu tylko 2 ml (zamiast tych 4) i powinno być tak jak trzeba.
Przy 2 ml kwasu na baniaczek i częstotliwościach podmian takich jak robię to ta buteleczka zakupionego kwasu (1 l) wystarczy mi na 14 lat
Januszu dzięki za uwagę ... będę się starał nie stopić baniaczków.
Jutro (lub pojutrze) rybki na pewno się ucieszą z podmiany
Napowietrzanie wyłączyłem ... koniec eksperymentu. Następnym razem wleję od razu tylko 2 ml (zamiast tych 4) i powinno być tak jak trzeba.
Przy 2 ml kwasu na baniaczek i częstotliwościach podmian takich jak robię to ta buteleczka zakupionego kwasu (1 l) wystarczy mi na 14 lat
Januszu dzięki za uwagę ... będę się starał nie stopić baniaczków.
- kubamajer
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Marcin, a ja bym Ci radził rozcieńczyć jeszcze ten kwas.. On jest dość mocny dalej i to może się kiedyś zemścić(niekoniecznie na akwarium), czego oczywiście Ci nie życzę.
Cztero/pięciokrotnie rozcieńczony jest bezpieczniejszy i łatwiej jest dawkować większe ilości(tzn. 4~5ml zamiast 2ml itd.) - wzrasta tolerancja na błędy
.
To się szczególnie przydaje, jak potrzebujesz precyzyjnie ustawiać/korygować ph np. wg miernika elektronicznego- zdecydowanie łatwiej dodać pipetą 0.5ml, niż kropelkować
.
Moje trzy grosze..
Cztero/pięciokrotnie rozcieńczony jest bezpieczniejszy i łatwiej jest dawkować większe ilości(tzn. 4~5ml zamiast 2ml itd.) - wzrasta tolerancja na błędy
To się szczególnie przydaje, jak potrzebujesz precyzyjnie ustawiać/korygować ph np. wg miernika elektronicznego- zdecydowanie łatwiej dodać pipetą 0.5ml, niż kropelkować
Moje trzy grosze..
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Kubo masz rację. Czym bardziej rozcieńczony tym łatwiej dawkować aby uzyskać zakładane efekty. Tak też pewnie zrobię ... tylko muszę trochę butelek po "Kubusiach" zmagazynować.Zrobię to dla bezpieczeństwa swojego i domowników.
Co do precyzyjnego ustalenia PH na jakimś tam poziomie to średnio mi na tym zależy. Jeśli woda przygotowana do podmian będzie miała PH z zakresu 5-6 to będzie ok. A w akwa i tak jest między 6,2 a 7,0.
Co do precyzyjnego ustalenia PH na jakimś tam poziomie to średnio mi na tym zależy. Jeśli woda przygotowana do podmian będzie miała PH z zakresu 5-6 to będzie ok. A w akwa i tak jest między 6,2 a 7,0.