Kwas solny, a Sera PH-

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 16 lut 2008, 18:41

No dokładnie. Udał się jak ta lala. :)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 16 lut 2008, 19:54

Po dodaniu kolejnych 3 ml kwasu woda w baniaczku z włączonym napowietrzaniem ma PH=3,6 a bez napowietrzania PH=3,4.
Jutro (lub pojutrze) rybki na pewno się ucieszą z podmiany ;)
Napowietrzanie wyłączyłem ... koniec eksperymentu. Następnym razem wleję od razu tylko 2 ml (zamiast tych 4) i powinno być tak jak trzeba.
Przy 2 ml kwasu na baniaczek i częstotliwościach podmian takich jak robię to ta buteleczka zakupionego kwasu (1 l) wystarczy mi na 14 lat :D

Januszu dzięki za uwagę ... będę się starał nie stopić baniaczków.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 16 lut 2008, 23:14

Marcin, a ja bym Ci radził rozcieńczyć jeszcze ten kwas.. On jest dość mocny dalej i to może się kiedyś zemścić(niekoniecznie na akwarium), czego oczywiście Ci nie życzę.
Cztero/pięciokrotnie rozcieńczony jest bezpieczniejszy i łatwiej jest dawkować większe ilości(tzn. 4~5ml zamiast 2ml itd.) - wzrasta tolerancja na błędy ;).

To się szczególnie przydaje, jak potrzebujesz precyzyjnie ustawiać/korygować ph np. wg miernika elektronicznego- zdecydowanie łatwiej dodać pipetą 0.5ml, niż kropelkować ;).

Moje trzy grosze..

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 16 lut 2008, 23:46

Kubo masz rację. Czym bardziej rozcieńczony tym łatwiej dawkować aby uzyskać zakładane efekty. Tak też pewnie zrobię ... tylko muszę trochę butelek po "Kubusiach" zmagazynować.Zrobię to dla bezpieczeństwa swojego i domowników.
Co do precyzyjnego ustalenia PH na jakimś tam poziomie to średnio mi na tym zależy. Jeśli woda przygotowana do podmian będzie miała PH z zakresu 5-6 to będzie ok. A w akwa i tak jest między 6,2 a 7,0.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 17 lut 2008, 10:27

A czy ktoś jeszcze może zwrócił uwagę na zakres pH jaki niewielka ilość kwasu położyła w króciutkim okresie czasu? Z około 7 na około 3,5 kilkunastoma kropelkami. Teraz wszyscy już powinni zrozumieć potrzebę zakwaszania wody poza akwarium.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 17 lut 2008, 14:42

Wodę już spożytkowałem :) Trochę miałem obawy czy taką wodę (o bardzo niskim PH) mogę wlać do akwa ale wlałem i wszystko na razie jest ok :)
Rybki radośnie pływają po całym akwa :D

Odpowiedz

Wróć do „Woda”