coś mi obniża pH :(
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Ja miałem akwa 240 i fluvala 404 i pH ciągle za niskie . Czasami miałem wrażenie, że jest niższe od 4. Jednak w kranie mam wodę o Tww około 0, a to wiele tłumaczy.
W akwa pływało 5 dysków, 6 kosiarek, 3 bocje ikilka otosków; na dnie 6cm żwirku i średnio roślin. Z odmulaniem był problem, bo nie chciałem roślin poniszczyć.
Wydaje mi się , że twardość węglanowa Twojej wody jest niższa niż to, co podajesz, a reszta w takim przypadku dzieje się sama - trochę żarcia, obumarłe rośliny, kiepskie odmulanie i pH będzie trwać w okolicy wartości 4.
Dodam tylko, że moim dyskom nigdy to nie przeszkadzało. Powiedziałbym, że wręcz odwrotnie.
W akwa pływało 5 dysków, 6 kosiarek, 3 bocje ikilka otosków; na dnie 6cm żwirku i średnio roślin. Z odmulaniem był problem, bo nie chciałem roślin poniszczyć.
Wydaje mi się , że twardość węglanowa Twojej wody jest niższa niż to, co podajesz, a reszta w takim przypadku dzieje się sama - trochę żarcia, obumarłe rośliny, kiepskie odmulanie i pH będzie trwać w okolicy wartości 4.
Dodam tylko, że moim dyskom nigdy to nie przeszkadzało. Powiedziałbym, że wręcz odwrotnie.
Przerabiałem podobne zjawisko w kilku moich baniakach (poza dwoma) przez rok czasu.
Zaczęło się od baniaczka 176L w kwietniu 2007 stanął jako zieleniak i hodowla pożywienia dla skalarów. Start nastąpił na pożyczonym ATMANIE DR80 po dwóch miesiącach jak baniaczek się wstępnie ustabilizował przyszło HQI 70W. Rośliny wystartowały jak głupie przy standardowym nawożeniu, które było od początku. W lipcu zaczęły się "jazdy" z Ph. Kranówa ma TWW 8-10 (zależy od testu) nawet podmiany 50% po 2-3 dniach dawały TWW 0 w baniaku, a ph jechało nawet do 4,5. Nie mając ciekawszego pomysłu napakowałem kaskadę, która pracuje jako mechnniczny żwirem koralowym
i problem znikł. Żwir przy przepływie nominalnym 1100 l/h wypłukuje się więc co 2 miesiące dosypka ale warunki stabilne i problem z głowy. W międzyczasie zimą nastąpiło małe przemeblowanie i na biurku stanął mały 30l baniaczek, a baniaki z krewetami i rakami przejechały centralnie na przeciwko okna. Nie byłoby problemu gdyby nie fakt że od początku maja ta sama sytuacja pojawila się w 30l i w krewetach 60l u raków 150l nie pojawiła się są poniżej lini światła słonecznego. Z pomocą przyszł podpowiedź Nurosława z pl.rec.akwarium wystarczyło jedno hasło dekalcyfikacja biogenna lub inaczej dekalcyfikacja biogeniczna.
Przy braku CO2 następuje
2(HCO3-) --> CO3-- + H2O + CO2 (zużywany przez rośliny)
CO3-- + Ca++ --> CaCO3 (najczęściej biały na szybie i urządzeniach)
w 30l wpakowalem skałkę wapienną pod wylot z filtra
w 60l podmiana 50% z przed południem + podłaczenie butli z CO2 po drugiej podmianie w kolejnym tygodniu sytuacj ustabilizowała się.
w 150l nie było tego problemu z powodu mizernego oświetlenia rośliny nie miały takiego zapotrzebowania na CO2
Zobaczymy co będzie pod koniec września jak promienie słoneczne będą krócej oświetlać baniaczki.
Zaczęło się od baniaczka 176L w kwietniu 2007 stanął jako zieleniak i hodowla pożywienia dla skalarów. Start nastąpił na pożyczonym ATMANIE DR80 po dwóch miesiącach jak baniaczek się wstępnie ustabilizował przyszło HQI 70W. Rośliny wystartowały jak głupie przy standardowym nawożeniu, które było od początku. W lipcu zaczęły się "jazdy" z Ph. Kranówa ma TWW 8-10 (zależy od testu) nawet podmiany 50% po 2-3 dniach dawały TWW 0 w baniaku, a ph jechało nawet do 4,5. Nie mając ciekawszego pomysłu napakowałem kaskadę, która pracuje jako mechnniczny żwirem koralowym

Przy braku CO2 następuje
2(HCO3-) --> CO3-- + H2O + CO2 (zużywany przez rośliny)
CO3-- + Ca++ --> CaCO3 (najczęściej biały na szybie i urządzeniach)
w 30l wpakowalem skałkę wapienną pod wylot z filtra
w 60l podmiana 50% z przed południem + podłaczenie butli z CO2 po drugiej podmianie w kolejnym tygodniu sytuacj ustabilizowała się.
w 150l nie było tego problemu z powodu mizernego oświetlenia rośliny nie miały takiego zapotrzebowania na CO2
Zobaczymy co będzie pod koniec września jak promienie słoneczne będą krócej oświetlać baniaczki.
hm a u mnie dalej czary
po drugim nakarmieniu denitratora puściłem go w delikatny obieg
ph znowu spadło do 4,3
No to podmiana wody, prawie 30l z kranu czyli tww=6-8 i ph ponad 7
Akwarium ustaliło sie na ph=6,5 to mysle jutro spadnie
Na drugi dzien nadal tyle samo, na trzeci tez - czary nie
no to myśle obniże troszke wlewając czyste RO
i o dziwo wlałem juz ponad 40l RO a ph nie spada
dosłownie czary z wody
po drugim nakarmieniu denitratora puściłem go w delikatny obieg
ph znowu spadło do 4,3
No to podmiana wody, prawie 30l z kranu czyli tww=6-8 i ph ponad 7
Akwarium ustaliło sie na ph=6,5 to mysle jutro spadnie
Na drugi dzien nadal tyle samo, na trzeci tez - czary nie

no to myśle obniże troszke wlewając czyste RO
i o dziwo wlałem juz ponad 40l RO a ph nie spada
dosłownie czary z wody

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Już pisałem na początku tego wątku, zmień testy. Ani przy TWW 8 ani przy TWW 2 czy 3 nie możesz mieć PH 4.5.pc-net pisze:ok ale czemu jak było tww=2-3 i dolewam cały czas kranówe o Tww=8
czemu spadło tak nisko i nadal spada?
Nawet ta woda dolewana z TWWO 8 nie ma tego PH 6.5 co podajesz.
Albo masz inne TWW albo inne PH, ale takich parametrów wody jak podajesz nie masz, zapewniam.
Masz coś nie tak z testami, może się przeterminowały, może zawilgociły.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Skoro tak, to jak wytłumaczysz TWW 2/3 przyt PH 4.5?pc-net pisze:a ja też juz pisałem ze mam dwa sterowniki i dwie sondy ph i takie same wyniki
do tego woda w kranie od zawsze jest twarda i ma ph ponad 7
a osmoza miekka
Ja nie potrafię inaczej jak złe testy.
Podonie TWW 8 przy PH 6.5.
Skoro ufasz sondom, to zmień testy na TWW, bo coś lub ktoś przekłamuje.
Jak sie upewnisz, że kranówka ma faktycznie TWW8 to ja zapewniam Cię stałe podmiany, codzienne po 20% wody muszą podnieść Ci PH juz po kilku dniach. Jeśli TWW 2/3 będzie prawdziwym w Twoim baniaku, to na tym poziomie PH będzie stabilne.