Zakup lamp uv?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Zakup lamp uv?
Mam takie pytanko? czy uzywanie lampy uv zniszczy pozyteczne szczepy bakteri w akwarium. I czy wy uzywacie lampy uv w akwarium z dyskowcami..
To jak myslicie jest sens zakupu lampy uv ?akwarium mam 300l od 2 tyg jest 3 lotosy 2 anubiasy jako podłoze piasek i korzenie ... i dwa filtry zewnetrze jeden biologiczny o poj 7,6 i dawałem do niego tetra bactozym a drugi mechaniczny o poj 12,6 l woda ph6,4 two 8 tww3 .czy lepiej kupic lampe poniewaz bd sie glony pojawiac?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Nie warto kupować lampy, ja nie mam, a trzy akwaria chodzą bezproblemowo, lepeij filtry zamień, ten o większej pojemności na biologiczny, a ten o mniejszej na mechaniczny.
Jak masz cierpliwość i ryby tam wpuścisz za miesiać dopiero, to spokojnie woda mętnieć nie będzie i bez lampy, bo baniak spokojnie się ustabilizuje.
Glony to inna sprawa, raczej ich nie unikniesz, są zawsze i wszędzie, nawet w tych baniakach co na pierwszy rzut oka ich nie widać.
Jak masz cierpliwość i ryby tam wpuścisz za miesiać dopiero, to spokojnie woda mętnieć nie będzie i bez lampy, bo baniak spokojnie się ustabilizuje.
Glony to inna sprawa, raczej ich nie unikniesz, są zawsze i wszędzie, nawet w tych baniakach co na pierwszy rzut oka ich nie widać.