Drobinki w wodzie
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Drobinki w wodzie
Nie mam paletek ale zauważyłem tutaj dużo fachowych informacji. Może mi pomożecie.
Akwarium 200X60x60 z kominem i sumpem, roślinne. Na czarnym tle widać zanieczyszczenia, nie widać ich na tle roślin, z dalszej odległości też ujdzie. Skąd to się może brać. Do tej pory jedyna filtracja (biologiczna) odbywała się w sumpie, od niedawna jest też Aquael Fan 1 jako mechaniczny, ale nie daje rady. Jak myślicie skąd to może się brać i czy lepsza filtracja mechaniczna będzie w stanie to wyeliminować.
Próbuję dołączyć zdjęcia , ale nie udaje się nie wiem czemu. Popróbuję później
Akwarium 200X60x60 z kominem i sumpem, roślinne. Na czarnym tle widać zanieczyszczenia, nie widać ich na tle roślin, z dalszej odległości też ujdzie. Skąd to się może brać. Do tej pory jedyna filtracja (biologiczna) odbywała się w sumpie, od niedawna jest też Aquael Fan 1 jako mechaniczny, ale nie daje rady. Jak myślicie skąd to może się brać i czy lepsza filtracja mechaniczna będzie w stanie to wyeliminować.
Próbuję dołączyć zdjęcia , ale nie udaje się nie wiem czemu. Popróbuję później
Niestety chyba nie da się tego zrobić. Nie znalazłem ani w instrukcji ani na samej pompie możliwości zmniejszenia przepływu. W akwarium nie ma jednak szybkiego prądu wody. Wylot wody z pompy jest zrobiony za pomocą pionowej rurki z wieloma dziurkami skierowanymi w róg zbiornika. Całość jest zasłonięta piaskowcem i bolbitisem.bingant pisze:Proponuję, abyś skręcił przepływ pompy o połowę. U mnie to pomogło. I tak będzie pompować objętość tego akwa w ciągu godziny. Moim zdaniem to zbyt duży ruch wody w zbiorniku jest przyczyną tych drobinek w toni. Skręć filtr i poczekaj 2-3 dni, pomoże na pewno. Pozdrawiam.
Dzięki birdasowi udało się umieścić zdjęcia. Może one coś zasugerują. Z daleka 2-3m wygląda znośnie im bliżej tym gorzej szczególnie przy pełnym oświetleniu.
- Załączniki
-
- DSC05454 (Custom).JPG (23.04 KiB) Przejrzano 5065 razy
-
- DSC05455 (Custom).JPG (44.14 KiB) Przejrzano 5065 razy
-
- DSC05456 (Custom).JPG (48.63 KiB) Przejrzano 5065 razy