stendkery jakie partametry wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

altumy
junior
junior
Imie i Nazwisko: Krystian Chim

stendkery jakie partametry wody

Post autor: altumy » 11 kwie 2009, 09:25

Może ktoś orientuje się w jakich parametrach wody trzymane są Stendkery w hodowli w Niemczech, no i może zbliżony skład pokarmu mięsnego którym są tam karmione. Kupione ryby przeze mnie wolno sie aklimatyzowały były płochliwe lecz jak zszedłem z węglanówką do 2 ryby przestały się płoszyć i zachowują sie normalnie.(czy ta wartość węglanowa jest aż tak ważna i wpływa na zachowanie ryb,dodam że ph na poziomie 6,5)

rybak
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: rybak » 11 kwie 2009, 12:19

GH 15, KH 8, pH 7, temp. 30

altumy
junior
junior

Post autor: altumy » 11 kwie 2009, 12:57

czyli zwykła kranówka, bez udziwnień, w sumie na prosty rozum kto by się tam bawił w osmoze w takiej aglomeracji i masówce. Tam woda dużo kosztuje nie jak w Polsce.

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 11 kwie 2009, 12:59

We recommend the follwoing water conditions:
GH 15; KH 8; pH 7; 800 µS
30
° C water temperature

altumy
junior
junior

Post autor: altumy » 11 kwie 2009, 14:09

jeszcze na temat mixów którymi karmią bracia Stendker, może ktoś zna składniki tych mixów(wiem że tajemnica) ale dwumiesięczne 11 cm paletki które się zaczeły wybarwiać to nie efekt 10 składników serca, czy mogą być tam hormony wzrostu dla ryb?

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 11 kwie 2009, 14:21

Gdyby człowiek znał te składniki to by nie płacił ciężkiej kasy za to.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 11 kwie 2009, 14:41

altumy pisze:czy mogą być tam hormony wzrostu dla ryb?
Byłbym zdziwiony gdyby ich tam nie było

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 11 kwie 2009, 16:09

Byłbym zdziwiony gdyby ich tam nie było
Ponoć ryby do 10 cm są " czyste",a potem już nie.

niki 28

altumy
junior
junior

Post autor: altumy » 11 kwie 2009, 16:38

dla mnie nigdy nie udało sie wyprodukować maluchów które by osiągnęły taki wzrost w tak krótkim czasie,pomimo iż mix składał się z około 20 składników z mięsem kraba na czele. może ktoś ma taki mix od stendkera i dał do analizy dla bhp laboratorium.wszystko było by wtedy jasne

rybak
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: rybak » 11 kwie 2009, 17:23

Co prawda za bardzo się nie znam ale bardzo intensywne karmienie a co za tym idzie szybki wzrost którym się tak wszyscy zachwycają nie jest wskazane moim skromnym zdaniem. Dlaczego ? Bo wątroba takiej ryby będzie zajmowała ponad połowę jamy brzusznej ryby karmionej 8 razy dziennie.

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 11 kwie 2009, 18:16

Nigdzie i nikt w jakichkolwiek publikacjach nie pisał o tym żeby jakakolwiek rybę tuczyć.Uwazam że prawidłowo karmiony dyskowiec to taki który dostaje zróżnicowaną karmę 3-4 razy dziennie młody,i dwa razy dziennie dorosły.Na wzrost dyskowca najpierw wpławą uwarunkowania genetyczne ,potem karmienie i wreszcie warunki jakie im stwarzamy.Jezeli zachowasz dwa ostatnie warunki,a nie będziesz miał pierwszego,to ryba czempionem nigdy nie będzie.Oczywiście mówimy tu o wielkości ryby,bo wyglad ogólny i ewentualne nieprawidłowości w budowie ciała ryby to już inna sprawa.

niki 28

seban
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: seban » 11 kwie 2009, 19:26

niki 28 pisze:Nigdzie i nikt w jakichkolwiek publikacjach nie pisał o tym żeby jakakolwiek rybę tuczyć.Uwazam że prawidłowo karmiony dyskowiec to taki który dostaje zróżnicowaną karmę 3-4 razy dziennie młody,i dwa razy dziennie dorosły.Na wzrost dyskowca najpierw wpławą uwarunkowania genetyczne ,potem karmienie i wreszcie warunki jakie im stwarzamy.Jezeli zachowasz dwa ostatnie warunki,a nie będziesz miał pierwszego,to ryba czempionem nigdy nie będzie.Oczywiście mówimy tu o wielkości ryby,bo wyglad ogólny i ewentualne nieprawidłowości w budowie ciała ryby to już inna sprawa.

niki 28
Tuczyć może nie :wink: ale podrostki karmić 10 razy dziennie to norma

Awatar użytkownika
kazik
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: kazik » 11 kwie 2009, 19:43

altumy pisze:...ale dwumiesięczne 11 cm paletki które się zaczeły wybarwiać .....
Tu to trochę przesadziłeś, 4 miesiące to się zgodzę. ryby małe są karmione od 5 do 8 razy dziennie - od 2 tygodnia do 4 na solowcu a od 3 wchodzi serce i tak już zostaje, dorosłe 3 x dziennie + 25% podmiana wody.
W sumie żadne czary Irek z Bogatyni miał takie same wyniki.

altumy
junior
junior

Post autor: altumy » 12 kwie 2009, 07:11

no nie przesadziłem bo kupiłem 6 sztuk stendkerów 2,5 miesięcznych o wymiarach od 9-11cmz którymi miałem początkowo mały problem, bo zrobiłem im wodę tww2 ph6,2takie jak mają moje altumy (oczywiście w innym akwarium)wodę badałem w workach transportowych i troszkę się zdziwiłem ph powyżej7.
Były płochliwe i słabo żerowały. Zacząłem im podmieniać wodę o wyższej twardości i zachowanie i apetyt się ustabilizował. kupiłem również 0,5 kg serca stendkerów, próbowałem zrobić swoje z podobnych składników ale kolorystycznie i zapachowo wyszło co innego, tamto jest szare śmierdzi rybą i po rozmrożeniu jest jak błoto.Uzyskałem informację że jest tam mięso kraba papryka szpinak serce wołowe indycze czosnek witaminy minerały jakaś ryba morska krewetki małże. więcej powiedziano mi z uśmiechem że tajemnica

Awatar użytkownika
kazik
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: kazik » 12 kwie 2009, 18:28

A od kogo miałeś informację o wieku ryb - widziałeś naklejki na zbiornikach? który pokarm miałeś stendkerowski (ciemnoczerwony) czy z Holandii? (różowy)
poza tym raz piszesz że miały 2 mieśiące i 11cm teraz 2,5m i 9-11cm. Nie zdarzyło mi się dostać ryb nie cennikowych - jak jest 8cm w cenniku to ryba ma 8cm można skalować miarkę, ryby są segregowane 5cm co 5dni, 6,5cm-8dni, 8cm-10dni, 10cm -14dni dalej nie pamiętam, do sprzedaży są wybierane ryby po selekcji.
Nie napadam na Ciebie tylko nijak się to z moim doświadczeniem.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”