stendkery jakie partametry wody
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Krystian Chim
stendkery jakie partametry wody
Może ktoś orientuje się w jakich parametrach wody trzymane są Stendkery w hodowli w Niemczech, no i może zbliżony skład pokarmu mięsnego którym są tam karmione. Kupione ryby przeze mnie wolno sie aklimatyzowały były płochliwe lecz jak zszedłem z węglanówką do 2 ryby przestały się płoszyć i zachowują sie normalnie.(czy ta wartość węglanowa jest aż tak ważna i wpływa na zachowanie ryb,dodam że ph na poziomie 6,5)
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Nigdzie i nikt w jakichkolwiek publikacjach nie pisał o tym żeby jakakolwiek rybę tuczyć.Uwazam że prawidłowo karmiony dyskowiec to taki który dostaje zróżnicowaną karmę 3-4 razy dziennie młody,i dwa razy dziennie dorosły.Na wzrost dyskowca najpierw wpławą uwarunkowania genetyczne ,potem karmienie i wreszcie warunki jakie im stwarzamy.Jezeli zachowasz dwa ostatnie warunki,a nie będziesz miał pierwszego,to ryba czempionem nigdy nie będzie.Oczywiście mówimy tu o wielkości ryby,bo wyglad ogólny i ewentualne nieprawidłowości w budowie ciała ryby to już inna sprawa.
niki 28
niki 28
Tuczyć może nieniki 28 pisze:Nigdzie i nikt w jakichkolwiek publikacjach nie pisał o tym żeby jakakolwiek rybę tuczyć.Uwazam że prawidłowo karmiony dyskowiec to taki który dostaje zróżnicowaną karmę 3-4 razy dziennie młody,i dwa razy dziennie dorosły.Na wzrost dyskowca najpierw wpławą uwarunkowania genetyczne ,potem karmienie i wreszcie warunki jakie im stwarzamy.Jezeli zachowasz dwa ostatnie warunki,a nie będziesz miał pierwszego,to ryba czempionem nigdy nie będzie.Oczywiście mówimy tu o wielkości ryby,bo wyglad ogólny i ewentualne nieprawidłowości w budowie ciała ryby to już inna sprawa.
niki 28

Tu to trochę przesadziłeś, 4 miesiące to się zgodzę. ryby małe są karmione od 5 do 8 razy dziennie - od 2 tygodnia do 4 na solowcu a od 3 wchodzi serce i tak już zostaje, dorosłe 3 x dziennie + 25% podmiana wody.altumy pisze:...ale dwumiesięczne 11 cm paletki które się zaczeły wybarwiać .....
W sumie żadne czary Irek z Bogatyni miał takie same wyniki.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Krystian Chim
no nie przesadziłem bo kupiłem 6 sztuk stendkerów 2,5 miesięcznych o wymiarach od 9-11cmz którymi miałem początkowo mały problem, bo zrobiłem im wodę tww2 ph6,2takie jak mają moje altumy (oczywiście w innym akwarium)wodę badałem w workach transportowych i troszkę się zdziwiłem ph powyżej7.
Były płochliwe i słabo żerowały. Zacząłem im podmieniać wodę o wyższej twardości i zachowanie i apetyt się ustabilizował. kupiłem również 0,5 kg serca stendkerów, próbowałem zrobić swoje z podobnych składników ale kolorystycznie i zapachowo wyszło co innego, tamto jest szare śmierdzi rybą i po rozmrożeniu jest jak błoto.Uzyskałem informację że jest tam mięso kraba papryka szpinak serce wołowe indycze czosnek witaminy minerały jakaś ryba morska krewetki małże. więcej powiedziano mi z uśmiechem że tajemnica
Były płochliwe i słabo żerowały. Zacząłem im podmieniać wodę o wyższej twardości i zachowanie i apetyt się ustabilizował. kupiłem również 0,5 kg serca stendkerów, próbowałem zrobić swoje z podobnych składników ale kolorystycznie i zapachowo wyszło co innego, tamto jest szare śmierdzi rybą i po rozmrożeniu jest jak błoto.Uzyskałem informację że jest tam mięso kraba papryka szpinak serce wołowe indycze czosnek witaminy minerały jakaś ryba morska krewetki małże. więcej powiedziano mi z uśmiechem że tajemnica
A od kogo miałeś informację o wieku ryb - widziałeś naklejki na zbiornikach? który pokarm miałeś stendkerowski (ciemnoczerwony) czy z Holandii? (różowy)
poza tym raz piszesz że miały 2 mieśiące i 11cm teraz 2,5m i 9-11cm. Nie zdarzyło mi się dostać ryb nie cennikowych - jak jest 8cm w cenniku to ryba ma 8cm można skalować miarkę, ryby są segregowane 5cm co 5dni, 6,5cm-8dni, 8cm-10dni, 10cm -14dni dalej nie pamiętam, do sprzedaży są wybierane ryby po selekcji.
Nie napadam na Ciebie tylko nijak się to z moim doświadczeniem.
poza tym raz piszesz że miały 2 mieśiące i 11cm teraz 2,5m i 9-11cm. Nie zdarzyło mi się dostać ryb nie cennikowych - jak jest 8cm w cenniku to ryba ma 8cm można skalować miarkę, ryby są segregowane 5cm co 5dni, 6,5cm-8dni, 8cm-10dni, 10cm -14dni dalej nie pamiętam, do sprzedaży są wybierane ryby po selekcji.
Nie napadam na Ciebie tylko nijak się to z moim doświadczeniem.