coś jest nie tak z woda ?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- shady_01
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
coś jest nie tak z woda ?
Witam od pewnego czasu mam broblem z Ph a mianowicie z zejściem poniżej 7 cały czas utrzymuje sie ta "magiczna" bariera ani nie rośnie ani nie spada pozostałe parametry wody to Tww-2/3 Two- 6/7 NO2-0.05 NO3-20 Ph-7. Do akwarium dolewam wody zdemineralizowanej o parametrach Ph-6 Tww-0 Two-0 NO2-0 NO3-0 i nic nie działa.
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Spokojnie.
Pozwól wodzie w akwarium trochę postać a ph samo spadnie.
Np dziś masz ph 7 w nocy jak masz rośliny spadnie do około 6,5 w dzień wzrośnie.
Ale im dłużej przytrzymasz takie tww to ph zacznie samo spadać w dól i w ciągu dnia.
Przykładowo u mnie po kilku dniach przy takim samym tww woda spada do 6,5 i stoi co2 się nie włącza.
Możesz użyć kilka kropel kwasu solnego cz.d.a i osiągniesz ten sam efekt w krótszym czasie.Jednak pamiętaj że pozbywasz się zarazem bufora tww.
Pozwól wodzie w akwarium trochę postać a ph samo spadnie.
Np dziś masz ph 7 w nocy jak masz rośliny spadnie do około 6,5 w dzień wzrośnie.
Ale im dłużej przytrzymasz takie tww to ph zacznie samo spadać w dól i w ciągu dnia.
Przykładowo u mnie po kilku dniach przy takim samym tww woda spada do 6,5 i stoi co2 się nie włącza.
Możesz użyć kilka kropel kwasu solnego cz.d.a i osiągniesz ten sam efekt w krótszym czasie.Jednak pamiętaj że pozbywasz się zarazem bufora tww.
-
andzio65
- senior

- Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski
Re: coś jest nie tak z woda ?
Dolewam czy podmieniam? Bo to zasadnicza różnica. Jeśli dolewasz to w składzie mineralnym się prawie nic się nie zmienia i nic tak nie zdziałasz.shad_01 pisze: Do akwarium dolewam wody zdemineralizowanej o parametrach Ph-6 Tww-0 Two-0 NO2-0 NO3-0 i nic nie działa.
Jeśli podmieniasz to powinna spadać TWW i TWO, wtedy dojdziesz do ph poniżej 7 w sposób jaki opisła Turysta.
Ale jeśli przy takim postępowaniu nie zauważysz obniżania się twardości to znaczy, że coś ci w akwarium puszcza Ca lub Mg do wody i nic z tego nie będzie. Jeśli coś się rozpuszcza np kamienie wapienne to w skutek reakcji dla zachowania równowagi jonowej w wodzie będzie rosła TWW.
Musisz wyczaić co się dzieje z twardością i dalej już będziesz wiedział co robić.
- shady_01
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
Twardość ogólna spadła i to bardzo a wode podmieniam a nie dolewam. Wszystkie parametry lecą w dół a ph NIE. Także niewiem co jest. Wymieniłem kamienie napowietrzające bo myślałem że to od tego ale nie. Podłoże to żwir bazaltowy podobno obojętny dla parametrów wody oprócz tego dwa duże korzenie i masa roślin. W filtrze mam torf granulowany a w akwarium dodatkowo ketapang.
-
andzio65
- senior

No teraz jasne. Róba jak napisał Turysta.
Też tak miałem, ale cierpliwość się opłaciła.
Ja dolewałem lekko zakwaszoną wodę RO i było jak u ciebie, ale po pewnym dość długim czasie ph samoistnie zaczęło spadać w dół nawet w dzień i musiałem zacząc dolewać wodę mieszaną z RO (TWO 4-5) aby ph tak nie jeździło. Obecnie mam TWO na poziomie 2-4, a ph 5,7 tyle że w dzień chce rosnąć, wtedy włącza się dozowanie CO2, a w nocy sobie spada i włącza z kolei napowietrzanie. Tak więc w dzień ph stabilizuje dozowanie CO2 a w nocy napowietrzanie. Dobowy zakres wahań to 5.65 do 5.73. I żeby była jasność całą robotę odwala sterownik z phmetrem i odpowiednim oprogramowaniem.
Jeśli po kilku dniach ph w dzień nie rośnie to znak aby dokonać podmiany wody. Wtedy leję mieszankę RO z kranem o TWO 3 bez dodatku kwasu. TWW jest w niej na pozmiomie 0.25 do 0.5 st. N a ph w okolicach 7. Leję do baniaczka powoli, aby nie wzrosło w sposób znaczący ph w akwarium, aby CO2 zdążył obniżyć ph.
No o tak to wygląda fajnie.
Też tak miałem, ale cierpliwość się opłaciła.
Ja dolewałem lekko zakwaszoną wodę RO i było jak u ciebie, ale po pewnym dość długim czasie ph samoistnie zaczęło spadać w dół nawet w dzień i musiałem zacząc dolewać wodę mieszaną z RO (TWO 4-5) aby ph tak nie jeździło. Obecnie mam TWO na poziomie 2-4, a ph 5,7 tyle że w dzień chce rosnąć, wtedy włącza się dozowanie CO2, a w nocy sobie spada i włącza z kolei napowietrzanie. Tak więc w dzień ph stabilizuje dozowanie CO2 a w nocy napowietrzanie. Dobowy zakres wahań to 5.65 do 5.73. I żeby była jasność całą robotę odwala sterownik z phmetrem i odpowiednim oprogramowaniem.
Jeśli po kilku dniach ph w dzień nie rośnie to znak aby dokonać podmiany wody. Wtedy leję mieszankę RO z kranem o TWO 3 bez dodatku kwasu. TWW jest w niej na pozmiomie 0.25 do 0.5 st. N a ph w okolicach 7. Leję do baniaczka powoli, aby nie wzrosło w sposób znaczący ph w akwarium, aby CO2 zdążył obniżyć ph.
No o tak to wygląda fajnie.
-
andzio65
- senior

Niezbadane są wyroki nieba
Może gość miał wysokie ph w baniaku i korzeń nasiąknął, choć sam nie wierzę w to co piszę
.
A może w skutek powolnego rozkładu korzenia wydzielają się jakieś zasady, choć też to dziwne, bo raczej procesy gnilne powodują obniżanie ph.
W każdym razie jakiś diabeł się w nim ukrył, a Ty go odesłałeś tam gdzie jego miejsce.
I jeszcze raz potwierdziła się reguła: "nigdy nie mów: nie możliwe"
Pozdrawiam
Może gość miał wysokie ph w baniaku i korzeń nasiąknął, choć sam nie wierzę w to co piszę
A może w skutek powolnego rozkładu korzenia wydzielają się jakieś zasady, choć też to dziwne, bo raczej procesy gnilne powodują obniżanie ph.
W każdym razie jakiś diabeł się w nim ukrył, a Ty go odesłałeś tam gdzie jego miejsce.
I jeszcze raz potwierdziła się reguła: "nigdy nie mów: nie możliwe"
Pozdrawiam
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: coś jest nie tak z woda ?
PH zacznie ci spadać dopiero gdy TWW będzie 0-1, wiec skoro ci juz spada sprawdź TWW i zapewne będzie niższe niż było.shad_01 pisze:Witam od pewnego czasu mam broblem z Ph a mianowicie z zejściem poniżej 7 cały czas utrzymuje sie ta "magiczna" bariera ani nie rośnie ani nie spada pozostałe parametry wody to Tww-2/3 Two- 6/7 NO2-0.05 NO3-20 Ph-7. Do akwarium dolewam wody zdemineralizowanej o parametrach Ph-6 Tww-0 Two-0 NO2-0 NO3-0 i nic nie działa.
NO2 musisz mieć zero bo zatrujesz ryby i się porozbijają ze strachu.