Zwykle przeglądam lokalne mi fora internetowe czyli te brytyjskie ale postanowiłem się tu zarejestrować coby mieć szerszy pogląd na sprawę
Jakiś czas temu przeprowadziłem prywatną dyskusję z potencjalnym nabywcą dyskowców. Zaczepił mnie na forum po tym jak zobaczył, że mieszkam w jego okolicy i mamy tego samego dostawcę wody. A że woda twarda i pH od 7.5-8.5 w zależności od okresu był ciekaw jak ja preparuję wodę. Osobiście leje RO z niewielką domieszką kranu tak aby pH utrzymywało się w okolicy 6.5 stopnia. On stwierdził, że nie będzie go stać na takie rozwiązanie.
Sprzedawca, od którego miał kupić ryby (ryby z hodowli Stendker) twierdził, że nie potrzeba mu filtra RO bo te ryby będą się miały dobrze w ww. parametrach po przepuszczeniu wody przez HMA. Sam Stendker podaje na swojej stronie informację, że jego ryby są dostosowane do wody w przedziale pH 4,0 - 8,5.
Nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Czy aby przypadkiem nie ma w tym wszystkim lekkiego naciągania aby zyskać kilku klientów więcej?
Poprawiłem pisownię, proszę używać polskich znaków. Moderator