Filtr biologiczny

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Witkacy
junior
junior
Imie i Nazwisko: Witold Romanek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Filtr biologiczny

Post autor: Witkacy » 04 sty 2006, 23:22

Filtr biologiczny - delikatna sprawa…
Każdy z nas posiada takie cudo w akwarium. Jak przypuszczam różnią się pojemnością, wkładami itp. Ale raczej moje pytanie tyczy się podstawowych wypełniaczy (ceramicznych) mających na celu namnożeniu bakterii nitryfikacyjnych. No właśnie ale co robić aby utrzymać nasze siedlisko bakterii na najwyższym poziomie. Pewnie zaraz ktoś napisze - "...to zależy od bardzo wielu czynników" - to już wiem :lol: .
Ale na pewno są jakieś wytyczne i zasady których należy się trzymać co do sposobu pielęgnacji, czyszczenia i jego częstotliwości, czy częściowej jego podmiany… itp. itd. Napiszcie jak to u Was wygląda.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Re: Filtr biologiczny

Post autor: Ambra » 05 sty 2006, 07:38

Witkacy pisze:Filtr biologiczny - delikatna sprawa…
...............Ale na pewno są jakieś wytyczne i zasady których należy się trzymać co do sposobu pielęgnacji, czyszczenia i jego częstotliwości, czy częściowej jego podmiany… itp. itd. Napiszcie jak to u Was wygląda.
Jesteś rozbrajający :D

Na ten temat pisałem w 5 swoich książkach - jedno i to samo w kółko.
Dlatego ich tyle mogłem napisać.......... :wink:
Oczywiście nie oczekuję, że jesteś moim fanem i je kolekcjonujesz, ale u wielu innych autorów też to bywa opisane.

Wystarczy chwilę pomyśleć (ale na to nie ma już recepty), by dojść do wniosku że:

1. Substrat ceramiczny nie służy (bo nie może) do mnożenia bakterii, a jedynie stanowi dla nich miejsce wygodnego bytowania.........

2. Układa się go tam, gdzie płynie już wcześniej mechanicznie odczyszczona woda i nie rusza.

Mam nadzieję, że mi wybaczysz nieco uszczypliwy ton wypowiedzi, ale zaczynają mnie denerwować pytania z półki - ile to jest: 2 + 2
A może lepiej się w takich wypadkach nie odzywać i dać szansę bardziej cierpliwym?

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Re: Filtr biologiczny

Post autor: rady3 » 05 sty 2006, 09:00

Ambra pisze:
Mam nadzieję, że mi wybaczysz nieco uszczypliwy ton wypowiedzi, ale zaczynają mnie denerwować pytania z półki - ile to jest: 2 + 2
A może lepiej się w takich wypadkach nie odzywać i dać szansę bardziej cierpliwym?
No cóż Andrzeju. Myślę, że to dobrze, że pojawiają się ciągle początkujący akwaryści. Swiadczy to o tym, iż podstawowy cel PKMD zostaje osiągany. :)

Witkacy
junior
junior
Imie i Nazwisko: Witold Romanek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Witkacy » 05 sty 2006, 09:03

Rzeczywiście odpowiedz jest na poziomie 2+2 . .. ; :? . nie takiej oczekiwałem. To, że nie jest pożywką tylko siedliskiem i gdzie go układać to chyba każdy z nas wie. Nie chciałbym być uszczypliwy ale ta odpowiedz nie ma nic wspólnego z zadanym pytaniem. Wyraźnie pytałem o jego pielęgnacje. Rzeczywiście w różnych mądrych książkach jest wiele na temat jego zakładania ale nikt nie napisał co po roku, dwóch czy pięciu. A zadałem to pytanie bo moja "biologia"ma pojemność prawie 50litrów - więc jest o co dbać.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 05 sty 2006, 09:10

Moje zdanie jest takie: nie ruszać dopóki się nie zapcha. Mam beczkę 50l. Kiedy ją otworzyłem po roku to natychmiast ją zamknąłem. Nie mam zamiaru tam zaglądać...... długo, długo.
To woda jest wskaźnikiem jak dzieła filtr. Więc po prostu obserwuj.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 sty 2006, 14:01

nie ruszać dopóki się nie zapcha
a jak się już zapcha wtedy czyścimy jak nieudolna sprzątaczka . Ceramiki nie ruszamy a gąbki tylko tyle aby woda mogła znów płynąć co z tego że po czyszczeniu ma on 80 % mocy jak pracuje od razu a nie po 3-4 tygodniach . Temperatura wody w których płuczemy gąbki powinna być taka aby rączki ani nie zmarzły ani się nie zagrzały .
Nie ma różnicy czy stosuje się produkty reklamowane jako super podłoże bakteryjne czy zwykłe gąbki - najważniejsza jest powierzchnia tych wypełniaczy . Dlatego drobny piasek wcale nie jest gorszy a w/g wielu akwarystów zdecydowanie lepszy niż produkty renomowanych firm . Gąbki gruboziarniste są w tej sytuacji też dobrym rozwiązaniem .
Przestrzenią życiową bakteri jest powierzchnia jaka styka się z przepływającą wodą , dlatego piasek góruje nad żwirem . Cała sztuka polega na dobraniu materiału na którym będą żyć bakterie a tym jest obojętne czy to pumexs , gąbka , piasek czy też plastykowe bio-bale . Nie ma dwóch identycznych zbiorników więc pewnie też dwa filtry tego samego typu będą inaczej pracować w różnych zbiornikach . Tu pozostaje to co napisał Robert - obserwacja akwarium .

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 05 sty 2006, 15:35

Witkacy pisze:Rzeczywiście odpowiedz jest na poziomie 2+2 . .. ; :? . nie takiej oczekiwałem................
Fakt - powinien się nie odzywać i tak zrobię.
Nie zawsze ma się dobry dzień.

Gdy jednak czytam: "......pytanie tyczy się podstawowych wypełniaczy (ceramicznych) mających na celu namnożeniu bakterii nitryfikacyjnych." - to jak mam to rozumieć.

Jednak dodam, że czyścić powinno się w zasadzie często jedynie pierwszy płat gąbki, mający styk z wodą wchodzącą z akwarium.
Tu nam nie zależy na bakteriach i ich status bywa często naruszany. Bakterie mieszkają w dolnych substratach i nie zostaną one b. długo zatkane, jeśli będziemy czyścić wspomniany pierwszy płat.

Resztę wyjaścił Cocoloco...........

Odpowiedz

Wróć do „Woda”