Ślimaczki i robaczki.

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 30 cze 2006, 08:17

A ja podzielę się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi ślimaków... Po skompletowaniu wszystkich rupieci jakie uznałem za stosowne przy moim akwarium uruchomiłem procedurę otrzymania wody jaką palety lubią najbardziej, czyli praktycznie zerowa twardość ogólna i węglanowa i pH poniżej 6. W tym celu podmieniam co tydzieć 40% wody na wodę z RO + preparaty torfowe i dębowe. W baniaku ogólnym mam teraz wodę o przewodności 140 uS/cm i pH 6,6, docelowo woda ma mieć 100uS/cm i pH około 5,5. I nagle olśnienie ..... gdzieś znikają ślimaki... Wniosek dla mnie jest jeden. W bardzo miękkiej wodzie ślimaki może i by przeżyły ale nie mają z czego budować domków, baa te które mają teraz własną skorupę są rozpuszczane i po prostu robią się bezdomne :-) Zobaczymy jak to będzie na dłuższą metę, ale wydaje mi się że za miesiąc-dwa bocje będą tęsknić za ślimakami mimo że teraz raczej się z nimi kumplują a żarcie podbierają dyskom.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 30 cze 2006, 09:16

A mi sie wydaje ze to tylko częściowa prawda.Owszem woda "uboga" w minerały nie pozwala im może budować "domków" takich jak powinny :) ale zapewniam Cie że ślimaki będą i tak żyły.
U mnie jest ph 6 i podmieniam 100 litrów czystej osmozy na dobe a ślimaki i tak były.W moim akwarium porządek zaprowadziły Bocje.Faktycznie są może leniwe ale ostatecznie skuteczne do bólu...

Odpowiedz

Wróć do „Woda”