Dziwne parametry

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 21 wrz 2006, 07:04

chomik303 pisze:dolałem dziś jakieś 10 litrów wody o pH 5 i co zabawne zarówno TwO jak i TwW wynosiły po zero stopni
kwas nie ma wpływu na two, z Twoją wodą jest coś nie tak i myślę że to ten zmiękczacz powoduje taką sytuację, albo testy masz trafione( zoolek robi przyzwoite testy, może masz przeterminowane)
Jeżeli w kranie masz two12 , to nie jest źle. Na dobrą sprawę wystarczyłoby ją dokwasić, a jednocześnie zbić tww i byłoby OK.
Zrób test i dokwaś kranówkę(pomierz przed wlaniem kwasu i po) zobaczysz wtedy co się stanie z two.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 21 wrz 2006, 11:29

No to będę z aqua safe ostrożniejszy przy wodach do podmian, bo woda i tak jest najmniej po 1 dobie, a zazwyczaj po 2 dolewana do baniaka, więc można by aqua odstawić wogóle na półkę i czekać na sytuacje awaryjne.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 21 wrz 2006, 12:15

Moja rada to nie używać wody uzyskane poprzez domowe zmiękczacze wody . Mam taki filtr na wlocie i woda z niego idzie na RO ale jak potrzebuję wody do akwarium to pobieram ją przed zmiękczaczem . Wałkowany temat jak pisze J-23 to że testy wcale nie mierzą to co mają mierzyć i trudno później uwierzyć że woda ma TWw większe od TwO - ale rzeczywiście tak jest jak ma do czynienia ze zmiękczaczem . Woda taka moim zdaniem nie nadaje się do akwarium - rośliny szlak po niej trafia a ryby ciemnieją . Doświadczyłem to na własnej skórze .
Żadne cudowne środki nie pomogą - po co szukać jak rozwiązać problem może tylko i wyłącznie filtr RO . Jeden zakup i w przeliczeniu wychodzi najtaniej kiedy policzymy co kupiliśmy aby walczyć z parametrami . Uważam że najlepsza jest mieszanka rurovitu z RO aby uzyskać na wyjściu TwW 4-5 a TwO jakie wyjdzie .
Takie parametry gwarantują że rośliny rosną ryby się dobrze czują . Takie rozwiązanie w bilansie nawet rocznym jest tańsze niż cudowne preparaty .
Kup kwas solny techniczny - zbadaj czy podłoże się nie burzy z potraktowania kwasem - zakup filtr RO i skończą się problemy . Tylko nie mieszaj wody z RO z wodą puszczoną przez zmiękczacz .

j24
junior
junior

Post autor: j24 » 21 wrz 2006, 14:56

mkozubski pisze:czy nikt nie zauważył ze TwW jest wieksza od TwO, pytam jakim cudem skoro TwO=TwW+ reszta pierwiastków/związków. pozdrawiam
TwW oczywiście nie może być wyższa od TwO, ale możemy mieć stuację kiedy to test pokaże nam wyższą TwW od TwO i nie musi to świadzczyć że test jest "wadliwy". :!:

Sorry! Ślepota, właśnie zauważyłem że temat jest wałkowany tutajhttp://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphpBB2&fil ... pic&t=1430
I faktycznie we wrześniowym Magazynie Akwarium jest to wyjaśnione jak krowie na granicy.
TwO=TwW+ reszta pierwiastków/związków
Nieprawda, TwO=TwW+tw.niewęglanowa, a to nie to samo.

Awatar użytkownika
chomik303
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: chomik303 » 21 wrz 2006, 19:19

Dzięki za wszystkie rady na pewno wiele z nich wprowadzę w życie. Męczy mnie jeszcze pewne pytanie. Spodziewam się że wywoła ono burzę i wiele gromkich słów pod moim adresem ale nie wiem i nie znam się więc pytam: z racji tego iż niedawno wymieniałem całkowicie wodę w akwa i pewnie wszystko się tam teraz stabilizuje nie chciałbym znowu robić podmiany. Choć jest to stosunkowo duży zbiornik (około270 litrów) i pewnie podmiana około15l (bo takiej pojemności mam wiadra) nie zrobi wiele szkody, ale czy nie można by było (uwaga najgorsze się zaczyna) dodawać bezpośrednio kwasu do akwa w bardzo małych ilościach???? Np: przy karmieniu ryby są po jednej stronie a kwas byłby dodawany po przeciwniej stronie??? Nie hoduję dyskowców (bo wiem że są bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany środowiskowe i jest to zajęcie dla fachowców) tylko bardziej elastyczne ryby które może by nawet nie odczuły jakiej kolwiek zmiany jeśli by to następowało powoli. Co o tym sądzicie????

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 21 wrz 2006, 21:28

co ja o tym sądze ? o tym dolewaniu kwasu do akwarium .

To samo co o przerobieniu niewypału na kowadło - przecież można sobie klepać po drugiej stronie ;)

Awatar użytkownika
chomik303
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: chomik303 » 21 wrz 2006, 23:32

Ok. Coś mi się wydaje że zostawię to zmiękczające cholerstwo w spokoju i będę brał wodę z wyjścia na ogród bo w domu wszystkie krany mają wodę przepuszczoną przez to ustrojstwo. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi podpowiedzi i rady. Już chyba jestem odrobinkę mądrzejszy. Jakby co będę pytał. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!!! :D

Odpowiedz

Wróć do „Woda”