parametry wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 30 gru 2006, 23:00

Jeśli istnieje temat odnośnie parametrów wody ja dołączę z pytanie. Parametry wody mają wpływ na zdrowie rybek, paletki mają zwiększone wymagania jeśli chodzi o wodę, choć jest wiele twierdzi, że hodują je z powodzeniem w wodzie z kranu. Ja do niedawna tak robiłem, ale stałem się posiadaczem filtra RO. Mieszam wodę z filtra RO z kranówką przefiltrowaną przez filtr węglowy. Ustaliłem parametry ph ~5,90 (wskazania Skalara), TWO =5, TWW=3 (test Zooleka), rybki stały się po krótkim czasie mniej płochliwe. Mam paletki od pięciu miesięcy i do tej pory gdy ktoś z domowników wchodził do pokoju i zbliżał się do akwarium panicznie chowały się za korzeń (nawet przy karmieniu). Po zmianie wody na tą "lepszą" (po dwóch tygodniach) ryby wykazują do nas "zaufanie" i nie kryją się już panicznie przed nami.

Macie podobne spostrzeżenia? Czy parametry wody mogą powodować takie zachowanie, albo paletki przyzwyczaiły się dopiero teraz do nas? Proszę o odpowiedzi.

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: el-pablo » 31 gru 2006, 11:03

U mnie było podobnie, choć kranówka kranówce nie równa, ja bawie się z żywicą i odkąd udało mi się ustabilizować parametry ph i two, tww bo tylko takie testy mam, to rybki naprawdę cieszą oko.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 13 sty 2007, 04:17

Już troszkę czasu minęło od ostatnich wypowiedzi, ale chcę w tym miejscu podziękować markowi732. Od dwóch dni jestem posiadaczem filtra RO (za radą Marka), parametry wody się ustabilizowały, a rybki są zdecydowanie mniej płochliwe.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 19 sty 2007, 18:34

No i niestety, mam znowu małe pytanko... Jak już pisałem, za radą "Marka 732" zakupiłem RO, z którego jestem bardzo zadowolony. Z twardością wody faktycznie mogę robić już co chcę, ale ph upierdliwie trzyma się 7,0. Czy można coś z tym zrobić?
I drugie pytanko: CO2 podaję "ręcznie" do prostego dyfuzora. Zgodnie z zaleceniami producenta wyłączam wtedy napowietrzanie..., jedno szczęście, że dzisiaj w czasie pracy przyjechałem do domu, rybki po ok. 5 godzinach braku powietrza i podawania CO2 "ledwo dychały" przy powierzchni wody. Gdzie popełniłem błąd?
Jak zawsze będę wdzięczny za cenna porady

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 19 sty 2007, 20:13

Co do pH to normalne że po przefiltrowaniu przez RO i odstaniu rośnie, do zbicia możesz zastosować gotowe preparaty pH minus lub jakiś kwas np. czysty solny. Odnośnie dychania palet no jeżeli wyłączyłeś napowietrzanie i dałeś co2 to masz efekt. Należało się liczyć z zostawionym napowietrzaniem i większymi stratami co2 lub deszczownica i delikatny ruch lustra wody.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 19 sty 2007, 20:36

No mam wątpliwości...(przepraszam)
nie chcę do zbicia pH stosować żadnej chemii, przecież natura też sobie z tym jakoś radzi?
a poza tym podobno RO załatwia to wszystko - może gdzieś popełniam błąd?!!!
Co do CO2. To jak mam postępować: wyłączyć napowietrzanie (wtedy jest maksymalny pobór przez rośliny), czy nie wyłączać (podobno wtedy niweluje się dzałanie CO2)?

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 19 sty 2007, 20:39

Zupełnie dla mnie rewolucyjny pogląd na temat podawania CO2 znalazłem na stronie: www.holendry.republika.pl/akwaria/250-3.html - jakie są Wasze doświadczenia?

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 19 sty 2007, 21:10

Iwek_22 pisze:No mam wątpliwości...(przepraszam)
nie chcę do zbicia pH stosować żadnej chemii, przecież natura też sobie z tym jakoś radzi?
Oczywiscie- paletkowa rzeka plynie praktycznie 100% deszczowka, w porownaniu z nia woda RO jest pelna roznych mineralow. A na dnie zalegaja sterty gnijacych i juz przegnilych lisci, galezi itp. Chcesz nasladowac nature? To jeszcze zorganzuj stala podmiane kilku objetosci zbiornika na minute...
Co do CO2. To jak mam postępować: wyłączyć napowietrzanie (wtedy jest maksymalny pobór przez rośliny), czy nie wyłączać (podobno wtedy niweluje się dzałanie CO2)?
Mozna sie obejsc bez napowietrzania (jeszcze niedawno sadzilem ze to niemal niemozliwe przy dyskach) a mimo to miec swietnie natleniona wode. Wystarczy tak ustawic filtracje zeby cala woda byla pobierana z samej powierzchni (np. skimmer) a tloczona do warstw przydennych. W ten sposob i wilk syty i owca cala. Inna opcja jest podjecie meskiej decyzji- hodujemy dyski czy rosliny?
J-23

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 20 sty 2007, 10:56

No i takiej odpowiedzi się obawiałem..., to znaczy że każdy kto stosuje CO2 nie choduje żadnych rybek?! W opisach akwariach jest opisane co innego, czy ktoś z "praktyków" podzieli się swoją wiedzą?
Czy wszyscy którzy mają ph poniżej 7,0 podmieniają wodę kilkakrotnie na minutę, i przez to w ich baniaczkach jest taka kwasowość? :)
Proszę o rady praktyków, o teoriach już wiele słyszałem

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 20 sty 2007, 12:19

Ale co ma natura (naturalne wody Amazoni) do Twojego Iwek akwarium to nie wiem :D . Ja bym Ci poradził tak: napisz jakie masz akwarium, jaki sprzęt w nim, podłoże, rośliny itd.itp. i co chcesz w nim mieć a my Ci doradzimy jak to osiągnąć. I poczytaj najpierw choć trochę o chemii wody w akwarium bo mało wiesz chyba na ten temat. Woda po wyjściu z Ro ma ph 7.0 i zerowe twardości. Wartość ph możesz obiniżyć naturalnymi metodami poprzez dolewanie wyciągu z torfu lub szyszek olchy- gotujesz to i dolewasz wywar do akwarium.
W moim akwarium napowietrzanie odbywa się poprzez ruch pozimy wody(deszczownia) a Co2 podaję non-stop. Ty piszesz, że podajesz go ręcznie- mówisz o napełnianiu dzwonu i czekaniu aż ten gaz się rozpuści?
P.S. Najbliższe wiadomości na temat chemi wody i dawkowania co2 znajdziesz w temacie ,,moje 600 litrów" gdzie Slawol to dobrze roztłumaczył.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 20 sty 2007, 13:39

Moje akwarium ma 200l., wyposażenie raczej stadardowe: brzęczyk, filtr zewnętrzny fluval 304 itd, roślin niestety nie znam z nazwy, bo kupiłem z akwarium w komplecie. Podłoże to żwirk marmurkowy firmy "fitus", temperatura 29 stopni, ph7 gh 6, kh 3. Co2 podaję do dzwona i czekam aż się wchłonie. Torf mam w filtrze zewnętrznym od dwóch miesięcy i tak szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnych zmian.
Moja woda po przejściu przez RO ma ph 6, i dlatego moje zdziwienie, że przy podmianie prawie 50% tygodniowo, nie mogę zbić z 7! Czy CO2 także wpływa na ph?

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 20 sty 2007, 14:00

Ro ma ph nawet 5,5, ale spróbuj go natlenić i zmierz ponownie.............

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 20 sty 2007, 14:14

Ten żwirek markurkowy WYRZUĆ jak najszybciej bo to właśnie on zatwardza Ci wodę i podnosi ph. Kup do akwarium żwirek kwarcowy o granulacji 2-4 mm. Torf w filtrze prawdopodobnie ma wypłukane związki humusowe ale nie mogłeś zauważyć jego działania bo co zakwasił wodę to żwirek zniwelował jego działanie. Do filtra zewnętrznego dokup jeszcze filt wewnętrzny i tak ustaw wylot, żeby wypływający strumień poruszał powierznię wody w akwarium i będziesz miał w ten sposób natlenianie powierzchniowe które uważam za jedno z najskuteczniejszych metod natleniania wody.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 20 sty 2007, 14:43

Dzięki DISPAR, myślę że przyczyniłeś się do mojego małego sukcesu. To jest przyczyna mojego problemu (sprawdziłem to na opakowaniu żwirka, szkoda że nie czytam opakowań:( )

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 21 sty 2007, 21:49

W poście z Sty 19, 2007 - 6:34 pytasz gdzie popełniłeś błąd.Nie powiem Ci dokładnie gdzie go popełniłeś bo musiał bym znać jeszcze parę szczegółów takich jakie masz oświetlenie,w jaki sposób przebiega przygotowanie wody przed wlaniem do akwarium i w jakich proporcjach mieszasz z kranem jakie masz rośliny i ile,ale postaram się troszeczkę powyciągać wnioski i Ci podać co mogło być powodem zawiśnięcia ryb.Sprawa nr 1 patrząc na Twoje parametry kranówki GH36i KH14 musisz pewnie do zrobienia wody takiej jaką posiadasz użyć gdzieś z 80% wody z filtra RO i tu może zaczynać się twój problem przede wszystkim musisz wiedzieć że woda z RO jest pozbawiona tlenu lub są jego nikłe ilości wobec tego jeśli nie odstawisz jej na jakiś okres na napowietrzenie po prostu lejesz wodę do zbiornika bez tlenu i w tym momencie już masz deficyt tlenowy w akwarium, do tego dochodzi czynnik nr 2 który powinieneś wiedzieć roślina w dzień jeśli ma odpowiednie warunki to produkuje tlen ale w nocy niestety go pobiera,że mamy dwa czynniki które już mogły wpłynąc na zawiśnięcie ryb i teraz trzeci jeśli masz zbyt słabe oświetlenie akwarium roślina nie będzie prowadzić fotosyntezy a co za tym idzie nie będzie pobierać zbyt wiele CO2 a on zacznie Ci się kumulować w akwarium i zagazowujesz rybę.Mógł wystąpić każdy z tych czynników osobno ale mogły Ci się nałożyć jedne na drugie i wystąpić razem to już musisz sobie odpowiedzieć sam bo Ty jedyny wiesz jak postępujesz przy swoim akwarium.Rozwiązanie tego problemu dał Ci Darek pisząc o deszczowni i drugim filtrze a przedtem Jeki pisząc o napowietrzeniu RO więc tutaj cokolwiek powiem jest zbędne bo dostałeś idealne rady.Jeśli coś będzie nie jasne po prostu pytaj.A i jeszcze jedno,jeśli masz w filtrze żwirek amonowy też go usuń z filtra bo również podnosi PH

Odpowiedz

Wróć do „Woda”